Αποκάλυψη στην Προανακριτική: Δύο εμβάσματα της Novartis σε λογαριασμό της Ράικου

Του Θ. Καραγιαννίδη

Λίγο πριν την κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ένα έγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς έρχεται να προκαλέσει τεράστιο θόρυβο, αποκαλύπτοντας μια ακόμη πτυχή του μεγάλου σκανδάλου για τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. 

Απαντώντας σε αίτημα που είχε κατατεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα πόθεν έσχες και τα πιθανά εμβάσματα προς το λογαριασμό του συζύγου της γιατρού Λάζαρου Καρνέση, η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς διεξήγαγε σχετική πραγματογνωμοσύνη και διαβίβασε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο καταγράφονται δύο εμβάσματα από λογαριασμό της NOVARTIS και ένα από λογαριασμό της επίσης φαρμακευτικής ASTELLAS  PHARMACEUTICALS ΑΕΒΕ σε λογαριασμούς που είναι δικαιούχος και η ίδια η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς:

  1. Στις 15.12.2008, ποσό 1.000 ευρώ από τη NOVARTIS σε λογαριασμό της Eurobank με δικαιούσους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου
  2. Στις 27.09.2010, ποσό 1.00 ευρώ από τη NOVARTIS σε λογαριασμό της Εθνικής με δικαιούχους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου
  3. Στις 19.02.2014, ποσό 3.000 ευρώ από την ASTELLAS σε λογαριασμό της Eurobank με δικαιούxους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου

Στην έναρξη της κατάθεσής της, το απόγευμα της Τρίτης η Ελένη Ράικου ρωτήθηκε για την ύπαρξη των τριών εμβασμάτων και απάντησε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Μπούγα:  “Θέλω να με ενημερώστε για τα εμβάσματα, εγώ ξέρω μόνο για ένα”

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Ελένη Ράικου, ερευνούσε από τη θέση της Εισαγγελέως το σκάνδαλο Novartis όταν χρήματα από τα ταμεία της φαρμακευτικής κατέληγαν σε λογαριασμό της. Εξάλλου, σε αγωγή κακοδικίας που είχε καταθέσε -και είχε απορριφθεί-  είχε παραδεχτεί την ύπαρξη μόνο ενός εμβάσματος σε λογαριασμό του συζύγου της αλλά η αποκάλυψη τριών εμβασμάτων -τα δύο εκ των οποίων από τη Novartis- καταλήγουν  σε λογαριασμούς που είναι συνδικαιούχος, προκαλεί μείζον πολιτικό θέμα. Ερωτηματικό αποτελεί, πώς είναι δυνατόν να επιμένει ότι υπάρχει ένα, ενώ η πραγματογνωμοσύνη δείχνει τρία εμβάσματα. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS