Νέα πρόταση από τους τρεις: Νέος φορέας της Κεντροαριστερά με νέο αρχηγό

 
Η πολιτική πρωτοβουλία «Προοδευτικό Κίνημα: Ώρα Αποφάσεων», συνεχίζοντας τις ανοικτές εκδηλώσεις και τον δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες του προοδευτικού χώρου, καταθέτει σήμερα την πρόταση και πρόσκλησή της προς όλο τον προοδευτικό χώρο (κόμματα, κινήσεις πολιτών, πολίτες).

Η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο να διαλύσει οποιαδήποτε πολιτική σύγχυση προκαλείται μέσα από τη διαρκή ανταλλαγή ημιτελών και πρόχειρων προτάσεων «συνεργασίας» του χώρου που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο και καταλήγουν σε εφήμερες κινήσεις εντυπώσεων. Προτάσεων που κατά κανόνα αποβλέπουν στη διατήρηση μικρών και ασήμαντων «κεκτημένων», αφορούν μόνο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και αγνοούν το διαρκές αίτημα της κοινωνίας του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία του καινούργιου φορέα και την παρουσίαση της νέας πρότασης για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι για την ουσιαστική συμμετοχή κάθε πολίτη και, κυρίως, κάθε οργανωμένου σχήματος στην τελική φάση ίδρυσης με όρους εμπιστοσύνης και ευθύνης, απαιτούνται ξεκάθαρος πολιτικός σκοπός και αντιπροσωπευτικό οργανωτικό πλαίσιο του εγχειρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο:

  1. Θεωρούμε πολιτική προϋπόθεση τα κόμματα και οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ίδρυσης να δηλώσουν εκ των προτέρων, ανοιχτά και επίσημα, με αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων, ότι είναι πολιτικά διατεθειμένες να συμμετάσχουν στη  δημιουργία  Νέου και Ενιαίου Φορέα του Προοδευτικού Χώρου, χωρίς προσκλήσεις για δημιουργία Ομοσπονδιών που αναπαράγουν αρχηγούς και αρχηγίσκους σε θέσεις δήθεν εξουσίας που δεν
    ενδιαφέρουν τους πολίτες.
  2. Εισηγούμεθα το Πολιτικό – Οργανωτικό Σχήμα που θα κατευθύνει τις διαδικασίες ενοποίησης των διαθέσιμων δυνάμεων και ίδρυσης Νέου και Ενιαίου Φορέα να δημιουργηθεί από μηδενική βάση, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς ισορροπίες συσχετισμών και εξουσίας.
  3. Ζητούμε να οργανωθεί η πρώτη εθνική συνέλευση του προοδευτικού χώρου, η οποία θα ορίσει το ευρύ αλλά σαφές πολιτικό πλαίσιο των αναγκαίων προοδευτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για ανοικοδομηθεί και να βγει από την κρίση. Η Εθνική Συνέλευση θα ανακοινώσει 11μελή επιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, με κύρος και εμπειρία, η οποία θα αναλάβει χρέη οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής δεοντολογίας ως την ίδρυση του φορέα.
  4. Υποστηρίζουμε την εκλογή ηγεσίας του Νέου και Ενιαίου Φορέα από τη λαϊκή βάση, με ανοιχτή και οργανωμένη δημόσια πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση (debate) των υποψηφίων, με τρόπο αδιάβλητο -πολιτικά, νομικά και τεχνικά.
  5. Εισηγούμαστε η νέα εκλεγμένη ηγεσία, σε συνεννόηση και συνεργασία με την 11μελή, κοινής αποδοχής, επιτροπή, να προχωρήσει στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου και Ενιαίου Προοδευτικού Φορέα.
  6. Πιστεύουμε πως όλες οι σχετικές διαδικασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.
  7. Επισημαίνουμε πως με την πολιτική και οργανωτική ολοκλήρωση του εγχειρήματος παύει η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας των υπαρκτών σχημάτων του χώρου.

Την εκδήλωση στην Πάτρα οργάνωσε η τοπική πρωτοβουλία Αχαΐας. Ομιλητές ήταν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Δημήτρης Αβραμίδης (Ποτάμι). Το προεδρείο της εκδήλωσης συγκρότησαν οι Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Χρήστος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, Γιάννης Δατσέρης, Κατερίνα Περτέση και Απόστολος Υφαντής. Την ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο πρώην Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Το πολιτικό πλαίσιο των παρεμβάσεων των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας ήταν πως η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο και στην κοινωνική πολιτική, με πρωταρχικό στόχο την ισότιμη συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζοσπαστικά το κράτος, θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη και θα κατανείμουν τα οφέλη της με δίκαιο τρόπο. Απόλυτη προτεραιότητα έχει η παραγωγή και όχι η κατανάλωση, έχουν οι νέοι και οι παραγωγικές ηλικίες.