ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ολόκληρο το πόρισμα κόλαφος – Ο Μητσοτάκης γνώριζε

Πώς τεκμαίρεται ότι ήξερε ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις – Επαρκείς ενδείξεις ότι η ΕΥΠ αξιοποιούσε το Predator από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις

Την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου των υποκλοπών τόσο από την Βουλή όσο και από την ποινική δικαιοσύνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος κατέθεσε το πόρισμά του για την Εξεταστική Επιτροπή. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για τις παρακολουθήσεις και προσθέτει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η ΕΥΠ αξιοποιούσε το παράνομο λογισμικό Predator από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογραμμίζει ότι από τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού, «την εν γένει υποκριτική στάση του αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την συγκάλυψη του σκανδάλου» προκύπτει ότι «βασικός γνώμονας του δεν είναι η αλήθεια και η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά η συγκάλυψη της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».  

Μάλιστα για τις τελευταίες, όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις καθώς είναι πλέον σαφές ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις υπό εξέταση παρακολουθήσεις».

Πώς τεκμαίρεται ότι ήξερε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το πόρισμα 42 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η γνώση του πρωθυπουργού σχετικά δεν τεκμαίρεται μόνο αντικειμενικά λόγω της σχετικής του αρμοδιότητας αλλά και από την στενότατη σχέση του με τον γγ και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, από τον διορισμό του Διονύση Μελιτσιώτη πρώην διευθυντή του γραφείου του στη θέση του β’ υποδιοικητή της ΕΥΠ,  από την ειδική μεταχείριση του πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ο οποίος διορίστηκε μετά από την σχετική αλλαγή των προβλέψεων του νόμου αλλά και από την στάση του Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό μετά την παραίτηση Κοντολέοντα «με μόνο σκοπό την συγκάλυψη της υπόθεσης όπως προκύπτει και από την μεταχείριση που επεφύλαξε στην ελεγκτική αρχή, την κάλυψη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου και την εν γένει άρνηση συνεργασίας του τόσο με την ΑΔΑΕ όσο και με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής».

Επίσης, γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη τεκμαίρεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της, και στενότατου συνεργάτη του κου Μητσοτάκη, Παναγιώτη Πικραμμένου επιχείρησε, ήδη πριν την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κου Ανδρουλάκη, να δημιουργήσει θεσμικά φράγματα κρατώντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μυστικό μέσω της αντισυνταγματικής τροπολογίας της 31ης Μαρτίου του 2021.

Οι διαβολικές συμπτώσεις στις υποθέσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Σπίρτζη

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει ότι στο σκάνδαλο υποκλοπής των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη υπάρχουν μερικές περίεργες ομοιότητες, ενώ καταγράφονται επαρκείς πλέον ενδείξεις ότι οι επίσημες επισυνδέσεις της ΕΥΠ έχουν σαφή σύνδεση με την απόπειρα παγίδευσης ή την παγίδευση των κινητών τηλεφώνων με το κακόβουλο λογισμικό Predator το οποίο εμπορεύεται η εταιρία Intellexa.

«Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο που συνηγορεί στο ανωτέρω συμπέρασμα είναι η σύμπτωση των ημερομηνιών παρακολούθησης μέσω της επίσημης επισύνδεσης μετά από διάταξη της αρμόδιας εισαγγελέως τόσο του κου Ανδρουλάκη όσο και του κου Κουκάκη και της απόπειρας παγίδευσης και παγίδευσης αντίστοιχα των κινητών τους τηλεφώνων από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Επίσης κρίσιμο εδώ είναι το γεγονός ότι τα μηνύματα που ελήφθησαν περιείχαν το ίδιο ύποπτο λινκ παγίδευσης» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή είναι «εξίσου εντυπωσιακά και αποτελούν από μόνα τους επαρκείς ενδείξεις της σύνδεσης της ΕΥΠ με το παράνομο και κακόβουλο αυτό λογισμικό. Ειδικότερα ο κος Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε στις 13 Νοεμβρίου του 2021 σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες για το ιδεολογικό τους υπόβαθρο με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ίδιας μέρας της Εφημερίδας των Συντακτών. Στις 15 Νοεμβρίου του 2021 προχώρησε στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό με θέμα “Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ – Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών”. Την ίδια ήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν κατατεθεί στις εισαγγελικές αρχές και επιβεβαιώνει το Citizen Lab, όπως και στην περίπτωση του κου Κουκάκη, ο κος Σπίρτζης έλαβε μήνυμα που περιείχε το ύποπτο λινκ παγίδευσης από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει επίσης εκτενή αναφορά στις εταιρείες Krikel και Intellexa και τις σχέσεις των αφανών ιδιοκτητών τους με τον πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης

Παράλληλα μιλά για δίδυμο σκάνδαλο, καθώς μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε και σε ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «το κεντρικό εργαλείο που αξιοποιήθηκε από τη μεριά τόσο της κυβέρνησης, όσο και των διοικητών της ΕΥΠ αλλά και του πρώην γγ του πρωθυπουργού για τη συγκάλυψη της υπόθεσης ήταν η αντίταξη του απορρήτου τόσο ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και της εξεταστικής επιτροπής. Η επίκληση αυτή έχει κατακριθεί από το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου ενώ έχει βάσιμα προβληθεί ότι το απόρρητο δεν είναι αντιτάξιμο ενώπιον της Βουλής και ειδικότερα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και ιδίως της εξεταστικής επιτροπής που αποτελεί την ανώτατη μορφή άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην πραγματικότητα η επίκληση του απορρήτου σε συνδυασμό με τις αντιθεσμικές αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τον αποκλεισμό μαρτύρων, την αποδοχή της άρνησης κατάθεσης κρίσιμων εγγράφων  αλλά και την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων δεν λειτούργησαν απλώς υπονομευτικά στο έργο της εξεταστικής επιτροπής αλλά είχαν και έχουν ως προφανή στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης και την εξαφάνιση στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση και ποινικών ευθυνών, πράγμα το οποίο αποτελεί εξάλλου αυτοτελές αδίκημα».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ