Όταν τα ποντίκια διαπιστώσουν ότι το πλοίο βυθίζεται

Του Βαγγέλη Αντώναρου

Την περασμένη Τετάρτη, στην τακτική του ενημέρωση, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε κάτι περίεργο. Ενώ η χώρα φλεγόταν στη πανδημία με εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες κρούσματα και υπερπλήρεις ΜΕΘ εμφανίσθηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα και παρουσίασαν με γραφήματα κλπ. τη δομή και τη δράση του ΕΟΔΥ. Όλοι αναρωτήθηκαν γιατί;

Σήμερα το μεσημεράκι η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ έκανε κάτι εντελώς ασυνήθιστο για κυριακάτικες εφημερίδες: Πολύ νωρίτερα από όσο συμβαίνει συνήθως «απελευθέρωσε» το πλούσιο ειδησεογραφικό και σχολιαστικό υλικό της για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της που τιτλοφορεί «Στην φωλιά του covid-19″ – το κοκτέιλ λαθών που οδήγησε σε εκτόξευση των θανάτων».

Τα δυο αυτά στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχοντας ενδείξεις ότι ετοιμάζονται αποκαλυπτικά δημοσιεύματα από τον κυριακάτικο τύπο προσπάθησε να δημιουργήσει προληπτικά ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από τον ΕΟΔΥ

Από την πλευρά του ΤΟ ΒΗΜΑ, διαπιστώνοντας ότι οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του περνούσαν — όπως συνήθως — σχεδόν απαρατήρητες από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισε να τις κάνει προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Έτσι διαπιστώνει κανείς πόσα λάθη έχουν γίνει σε σημείο που η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι: «Τις περισσότερες ευθύνες αποδίδουν στον ΕΟΔΥ κατηγορώντας τους υπευθύνους για ανοργανωσιά, διαχειριστικά, ελλείμματα, αμβλυμένη προσοχή και αμφισβητούμενα ως προς την ακρίβεια τους επιδημιολογικά στοιχεία». Και καταλήγει: «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβάλλεται να διερευνήσει το όλο θέμα και να πάρει αναλόγως τις δέουσες αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται στο παρόν περιβάλλον να κρύβουμε την αλήθεια κάτω από το χαλί».

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» με τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» πάει ακόμη πιο μακριά: «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρία έστησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Αρκουμανέας. Με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη του κορονοϊού και τον ακριβή αριθμό των νοσούντων.» Αποκαλύπτει δε ότι ο ΕΟΔΥ έχει συμβληθεί με ιδιωτική εταιρία για δική του καταγραφή των κρουσμάτων. Ποιος έκανε την ανάθεση, με τι κόστος καθως και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την εταιρία, της οποίας το όνομα δεν αποκαλύπτεται, είναι άγνωστο.

Σήμερα το πρωί διέρρεε από το Μαξιμού η πληροφορία ότι επρόκειτο να υπαρξει αργότερα κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα. Αυτό, σε πρώτο στάδιο, δεν έγινε. Αντ’ αυτού έβγαλε μια ανώνυμη ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ όπου μέμφεται τους πάντες, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης, μιλάει για «αποκυήματα φαντασίας», επικαλείται τον Ουμπέρτο Εκο και τα βρισκει εν ολίγοις όλα καλά καμωμένα..

Το μυστήριο συνεπώς παραμένει. Ποιος φταίει — αν φταίει; Ποιος ρίχνει ποιες ευθύνες σε άλλους; Είναι διχασμένοι Υπουργείο Υγείας, κυβέρνηση κι επιστήμονες;

ΤΟ ΒΗΜΑ μιλάει καθαρά για «αδύναμο κρίκο ΕΟΔΥ» και δημοσιεύει μια ανάλυση-ρεπορτάζ που υπογράφει η έμπειρη συντάκτις του Δήμητρα Κρουστάλλη που καταγράφει «δυσαρμονία στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού» και επισημαίνει ότι «τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΥ είναι ολοφάνερα μια ΠΡΟΧΕΙΡΗ συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής».

Και προσθέτει: «Στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη είναι ενήμεροι για το πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και τον κίνδυνο που περικλείει». Προσωπική μου άποψη: Ότι το ρεπορτάζ γράφεται από την Κρουστάλλη που καλύπτει δημοσιογραφικά το Μέγαρο Μαξίμου κάτι λέει για τις πηγές από τις οποίες προέρχονται τουλάχιστον αρκετα στοιχεία.

Το θρίλερ που αφορά τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας δεν σταματάει εδώ. Εχει και πολιτικές διαστάσεις: Ποιος έχει λόγο και συμφέρον να «λανσάρει» αυτή τη στιγμή αυτές τις ανατριχιαστικές πληροφορίες που προδίδουν ανικανότητα, έλλειψη συντονισμού και μεγάλες ευθύνες; Κάποιοι λένε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για να αποσείσει από πάνω του όποιες ευθύνες υπάρχουν και να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό που εμφανίζεται όλο και πιο νευρικός. «Τα ρίχνουν όλα στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ», μου είπε σήμερα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Κλασσικό blame game δηλαδή – επίρριψη της ευθύνης από τον ένα στον άλλο. Εξ ου –λένε άλλοι — και η αιφνιδιαστική επανεμφάνιση Κικίλια στο προσκήνιο που δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να αναλάβει ευθύνες που δεν του αντιστοιχούν — και γι αυτό πέρασε την Τετάρτη στην αντεπίθεση. Το λέμε και κάπως διαφορετικά: Οταν τα ποντίκια διαπιστώσουν ότι το πλοίο βυθίζεται προσπαθούν να το εγκαταλείψουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Είτε το ένα συμβαίνει όμως είτε το άλλο, γεγονός παραμένει: Τα στοιχεία — όσο κι αν τα διαψεύδει ο σπάνια εμφανιζόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ — βγαίνουν στην επιφάνεια και παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα. Και μάλιστα σε μια έγκυρη εφημερίδα όπως ΤΟ ΒΗΜΑ (του ομίλου Μαρινάκη) που μέχρι τώρα υποστήριζε αναφανδόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη κυβέρνηση του. Δεν μπορεί — πιστεύω εγώ — αυτό το δημοσίευμα να είναι τυχαίο.

Δέχομαι πλήρως τη διαπίστωση της εφημερίδας ότι έγιναν λάθη επί λαθών. Δέχομαι την ευαισθησία της δημοσιογραφικής έρευνας. Αλλά νομίζω ένα ερώτημα είναι απόλυτα δικαιολογημένο: Μήπως όσοι βοήθησαν και μάλιστα με το παραπάνω την ανάρρηση Μητσοτάκη στην εξουσία έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του ανίκανου πρωθυπουργού;;

Προσεχώς ίσως να ξέρουμε περισσότερα. Αν και αυτή τη στιγμή προέχει να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται το σύστημα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα στο θέμα της απειλούμενης υγείας εκατομμυρίων Ελλήνων. Γιατί σε αυτόν τον τομέα η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά.

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK