Άγγελος Συρίγος: Εθελοδουλία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ποιοι ακριβώς «θέλουμε»; Ο Μητσοτάκης; Ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ολόκληρη η κυβέρνηση; Να το πουν. Γιατί αφήνουν έναν περιφερειακό υφυπουργό να εκτίθεται;

Ξεφεύγουν, ο ένας μετά τον άλλον, στην κυβέρνηση.

Μετά το αχτύπητο ντουέτο Μητσοτάκη – Μενδώνη, που μαγειρεύουν να επαναλάβουν το κόλπο με τη «συλλογή Στερν» και να νομιμοποιήσουν την κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έσκασε μύτη ο γνωστός και μη εξαιρετέος Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός της Κεραμέως μπήκε στην πολιτική επειδή κάτι ρεμάλια στο Πάντειο τον πλάκωσαν στον ξύλο και για να μην ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τούς βρήκε και καταδικάστηκαν.

Σημαντικές αρμοδιότητες δεν έχει, ιδιαίτερη προσφορά στον δημόσιο βίο δεν μπορεί να διεκδικήσει και απλώς – κατά καιρούς – ασκεί το δικαίωμά του σε λίγα λεπτά δημοσιότητας με «αιρετικές» δηλώσεις.

Για παράδειγμα, συνέδεσε την εποποιία της νεολαίας την εποχή της χουντοκρατίας με ..αντάρτικα τραγούδια, ταβέρνες και παϊδάκια. Έκφραση μηδενικού σεβασμού του στους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται και σε συνθήκες Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αυτού του είδους χρειάζονται προεκλογικά τα πρωτοσέλιδα. Τα εξασφάλισε με την πιο κουλή δήλωση του νέου έτους: «Θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16, διότι είναι προς το συμφέρον μας».

Ποιοι ακριβώς «θέλουμε»; Ο Μητσοτάκης; Ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ολόκληρη η κυβέρνηση; Να το πουν. Γιατί αφήνουν έναν περιφερειακό υφυπουργό να εκτίθεται;

Σοβαρή συζήτηση με κάποιον που εκστομίζει τέτοιες θεωρίες δεν μπορεί να γίνει. Όχι επειδή κάθε άλλο παρά συμφέρει την Ελλάδα να εξοπλίζεται η Τουρκία, με τις… ευλογίες της.

Κυρίως για τη διευκρίνιση που έδωσε: Εννοούσε, λέει, ότι μας συμφέρει «σε βάθος χρόνου» να πάρουν οι Τούρκοι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη από τους Αμερικανούς, γιατί «μόνο αυτοί» μπορούν να τους απαγορεύσουν τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.

Άπαιχτο; Ή δεν καταλαβαίνει πού πατάει και πού βρίσκεται, στις τριγωνικές σχέσεις Ελλάδα – Τουρκία – ΗΠΑ στην περιοχή, ή τον έβαλε κάποιος να προλειάνει το έδαφος για την ακύρωση, από την Ουάσινγκτον, μιας ακόμη μητσοτακικής «νίκης».

Μέλος κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας ισχυρίζεται ότι τη συμφέρει να αγοράσουν οι Τούρκοι οπλισμό εναντίον της, «υπό τους όρους που θα ορίσει η αμερικανική γερουσία».

Δηλαδή εναποθέτει την άμυνα της χώρας στους …Αμερικανούς. Δεν το αντιλαμβάνεται ή το πιστεύει, ως καλός μαθητής του Νεομητσοτακισμού;

Κατά τα λοιπά, νομίζει πως όποια μπαρούφα και να πετάξει, εξαφανίζεται αν την πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με ασυναρτησίες για το… Καταστατικό του!

Η τάπα, όμως, ήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ηγεσία της Ομογένειας. Ο Έντι Ζεμενίδης τού είπε κάτι που κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να του καταλογίσουν.

«Τέτοιες ανοησίες έχω ακούσει μόνο από πράκτορες της Τουρκίας… Ευτυχώς, τον Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσινγκτον, αλλά να μας πει για ποιανού λογαριασμού εκφράζει τέτοιες απόψεις».

Κανενός. Η εθελοδουλία δεν χρειάζεται υποκίνηση.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR