Άδωνις Γεωργιάδης: O υπουργός που κυβερνάει με τους κλώνους του

Toυ Γ. Λακόπουλου

Δείξε μου τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου σου να σου πω ποιος είσαι.  Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Άδωνι Γεωργιάδη ο μετακλητός  απόφοιτος Λυκείου που ανέλαβε δεξί χέρι του στο υπουργείο Ανάπτυξης  είναι τυπική περίπτωση κλωνοποίησης.

Ο υπερεθνικισμός, η  μισαλλόδοξη αερολογία, η ελληνοπρεπής παραμόρφωση της Ιστορίας και η προγονολατρία,  από τα περιθωριακά κανάλια μετακομίζουν στην πιο στρατηγική θέση του πιο στρατηγικού  υπουργείου.

Καμιά έκπληξη. Ο  Άδωνις αγόρασε διευθυντή από εκεί που πουλάει εδώ και χρόνια και ο ίδιος την πραμάτεια του, εμπορική και πολιτική. Είναι αντίγραφό του.

Κανείς δεν θα μπορούσε να τον φανταστεί με διευθυντή από το Paris II.  Του ταιριάζει απολύτως η απίθανη φιγούρα που  παριστάνει τον παντογνώστη  σε λούμπεν κοινό.  Δεν σπούδασε, αλλά δηλώνει « αμυντικός αναλυτής» στην τηλεόραση -με φόντο περικεφαλαίες, χλαμύδες και ελικόπτερα η φρεγάτες.

Για τον πανέξυπνο Γεωργιάδη- υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι Σαμαρά  πλέον-την αξία έχουν οι τίτλοι σπουδών όταν είναι… καθηγητής το πανεπιστήμιό του – άλλως πως:  «Ελληνική αγωγή».

Εκεί  διδάσκει από τους Περσικούς πολέμους μέχρι το μεταναστευτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα: «Τα εθνικά συμφέροντα είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σε διπλανά κανάλια ο  Κ. Πλεύρης διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι  πάνω από τους ανθρώπους.

Πρόκειται για τραγέλαφο που κάνει σκόνη τον ισχυρισμό του Μητσοτάκη ότι έφερε στη διακυβέρνηση την αύρα  του τεχνοκρατισμού. Ο διευθυντής του πιο κοντινού υπουργού του δεν έχει πτυχίο, αλλά κατά τον υπουργό του είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Σκάρωσε μάλιστα και θεωρία: «Ο διευθυντής ενός υπουργικού γραφείου δεν κρίνεται από τα τυπικά του προσόντα αλλά από την εμπιστοσύνη που του έχει ο Υπουργός. Και ο Υπουργός κρίνεται συνολικά από το αποτέλεσμα του. Ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει 10 πτυχία για όσους γνωρίζουν».

Στο νέο σύγχρονο κράτος που ισχυρίζεται ότι θα κτίσει  ο Κυριάκος δεν  χρειάζεται να έχεις πτυχία.  Αρκεί να είσαι «σαν να έχεις».

Με άλλα λόγια τύφλα να έχουν οι πτυχιούχοι.  Όσα λέει ο πρωθυπουργός του για τους τίτλους σπουδών -σαν τους δικούς του που προβάλλει κάθε τόσο- είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

Το θέμα είναι να είσαι της πιάτσας. Πώς λέγαμε παλιά «εγώ σπούδασα στο πεζοδρόμιο, τι να την κάνω τη μόρφωση;».

Η φωτογραφική νομοθεσία που επέτρεψε στον Άδωνι να πάρει κάποιον από το τηλεοπτικό περιθώριο και να τον ορισθεί κεντρικό παράγοντα στο πιο απαιτητικό υπουργείο με χαμηλά τυπικά προσόντα και ψηλό μισθό, τον προστατεύει. Ή μήπως όχι;

Ο κύριος διευθυντής είναι γνωστός και μη εξαιρετέος. Αν στείλει κάποιος στον Πρωθυπουργό  τις βιντεοκασέτες με τις εκπομπές του,  θα καταλάβει πού πάει η κυβέρνηση που τρέχει πιο γρήγορα από  το χρόνο.  Μόνο που τρέχει προς τα πίσω.

Ο διευθυντής του Άδωνι είναι κήρυκας αντιλήψεων που γυρίζουν τον τροχό  ανάποδα.  Νοοτροπία αστυνόμου Β της μετεμφυλιακής περιόδου, εθνοκαπηλεία, μεγαλοστομίες, σπουδαιοφάνεια, αντιεπιστημονική ρητορεία.

Με άλλα λόγια: καμία σχέση με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι περισσότερο ένα υποκατάστατο του Γεωργιάδη για να διατηρήσει την επαφή με το κοινό του, τώρα που θα αναγκαστεί να κόψει μεταμεσονύκτιες τσιρίδες στα κανάλια και να λέει τα «Σκόπια», όπως όλος ο  κόσμος, Βόρεια Μακεδονία.

Δοκησίσοφος πάντα ο Άδωνις, αφού καλύπτεται με τον νόμο Γεραπετρίτη που χαράσσει το μελλοντική  χρηστή  διοίκηση επιτρέποντας στους υπουργούς να παίρνουν αγράμματους μετακλητούς, προσπαθεί να κλείσει και την τρύπα που δείχνει την ουσία. «Ο διευθυντής του υπουργού κρίνεται από το υπουργό και ο υπουργός κρίνεται από το λαό». Επιχείρημα ίσης αξίας με τις θεραπευτικές  ιδιότητες των νανογιλέκων.

Άλλωστε ο Άδωνις δεν είχε πρόβλημα να επιβάλει στον Μητσοτάκη ως υποψήφιο της ΝΔ τον κολλητό του από το ΚΕΛΠΝΟ που ξημεροβραδιάζεται στους ανακριτές. Στον «σοφό» της παρατηλεόρασης θα κώλωνε; Άλλωστε ο συγκεκριμένος έχει και φαν-κλαμπ.

Π.χ. ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος έστειλε ένα ακόμη συστημένο γράμμα στον Μητσοτάκη για την ποιότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας: «Όσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Θεοδωράτο ξέρουν ότι είναι από τους πιο ικανούς ανθρώπους, με μεγάλη μόρφωση, ήθος, αξιοσύνη, συνείδηση. Δεν μπορούν να κρίνονται οι συνεργάτες ενός βουλευτή η υπουργού απ τα πτυχία».

Ακούει ο Πρωθυπουργός;  Κάτω τα πτυχία, ζήτω οι αρμπουμπολογίες, η οπισθοδρόμηση και ο ακραίος βερμπαλισμός  με την οκά ενός πολυμήχανου Κεφαλλονίτη.

Δεν  είναι πλάκα. Είναι έργα και ημέρες- αλλά και λόγια και απόψεις- μιας κυβέρνησης που παριστάνει  ότι “πιάνει τους αέρηδες της εποχής” που θα έλεγε και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.