Έχει απάντηση η ΝΔ στην παροχολογία ;

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε χώρα την προηγούμενη βδομάδα και αφορά το 11ο συνέδριο του κόμματος για τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες θα πρέπει να πορευθεί.

Ήταν όντως ένα ενωτικό συνέδριο με αρκετές και καίριες παρεμβάσεις, με καλεσμένους από όλο το φάσμα του φιλοευρωπαϊκού τόξου και με μία ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την μείωση της φορολογίας κυρίως των επιχειρήσεων, για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα των νέων στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση για να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά και να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης.

Επίσης τόνισε ότι η ΝΔ δεν αποτελεί ελίτ, αλλά ένα κόμμα λαϊκό, όλων των Ελλήνων, πλούσιων και φτωχών που τους ενώνει η αγωνία για το αύριο.

Έδωσε με λίγα λόγια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ

Είναι απολύτως απαραίτητο η αξιωματική αντιπολίτευση να καταστήσει σαφές στο εκλογικό σώμα, ότι η επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και πρόσθετα, εφόσον δεν αποτελεί πολλαπλασιαστικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ αλλά δαπανά άσκοπα πόρους από το πλεόνασμα μόνο για προσωρινή αύξηση της κατανάλωσης με κάλυψη βασικών αναγκών.

και δεν έχουν γίνει ακόμα κτήμα της κυβέρνησης, παρά του ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ψηφιστεί μέσω των διαδοχικών Μνημονίων.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση συνεχίζει επικοινωνιακά να μιλά για το τέλος των Μνημονίων το 2018, για καθαρή έξοδο στις αγορές και σχεδιάζει συνεχώς νέα επιδόματα σε διάφορες κοινωνικές τάξεις, πότε μέσω του περιβόητου κοινωνικού μερίσματος και πότε ειδικά για τους νέους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως βοήθημα στην κάλυψη των αναγκών τους και στην ανεύρεση εργασίας.

‘Ηδη μάλιστα σχεδιάζεται μέσω του υπερπλεονάσματος και μία σειρά άλλων επιδομάτων σταδιακά για το 2018 με στόχο η κυβέρνηση να πείσει ότι το κλίμα αλλάζει και η οικονομία ανακάμπτει.

Το πρόβλημα για την αντιπολίτευση σε πολιτικό επίπεδο, είναι ότι όταν έρχονται όλα τα επιδόματα προς ψήφιση στην Βουλή, είναι αναγκασμένη να τα ψηφίσει για λόγους συμβολικούς και κοινωνικής συνοχής, ώστε να μην έχει το επιχείρημα ο Σύριζα ότι η αντιπολίτευση είναι κοινωνικά ανάλγητη και δεν δέχεται να στηριχθούν τόσο οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όσο και οι νέοι.

Τα συνεχόμενα όμως επιδόματα, η ψήφισή τους και η σταδιακή μακροοικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό και με τον ευνοϊκό διεθνή παράγοντα, με την ισχυρή πλέον ανάπτυξη τόσο στην ζώνη του ευρώ όσο και στις ΗΠΑ, ενδέχεται όσο προχωρούμε μέσα στο 2018, να αδυνατίσει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί μειωμένων φόρων και λοιπών μεταρρυθμίσεων, αφού στην ουσία θ’αυξάνεται έστω και οριακά η κατανάλωση χωρίς να εφαρμοστεί σχεδόν τίποτα από τις ουσιαστικές πτυχές του Μνημονίου για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, για την αξιολόγηση παντού και για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι γεγονός, ότι όσο αναβάλλεται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση, με στόχο να μην θιχτούν συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα και μέσω της εξόδου της χώρας στις αγορές, οι θεσμοί επί της ουσίας δείχνουν να αγνοούν τις όποιες θεσμικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις επί του Μνημονίου, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι το όποιο αφήγημα της αντιπολίτευσης, αν και ρεαλιστικό, θα αδυνατίζει στα μάτια και στα αυτιά ενός αποδεκατισμένου κοινωνικά και οικονομικά εκλογικού σώματος.

Η μόνη λύση για τη ΝΔ ως εν δυνάμει κυβέρνηση, είναι βλέποντας τόσο τις εσωτερικές όσο και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις να αντιπαραβάλλει ένα κοστολογημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, με σαφή τάση προσέλκυσης νέων επενδύσεων, ώστε να προσμετρηθεί και η αύξηση στο ΑΕΠ που θα σημάνει την ανάπτυξη της χώρας με τρόπο διατηρήσιμο και όχι πρόσκαιρο και επιδοματικό.

Είναι απολύτως απαραίτητο η αξιωματική αντιπολίτευση να καταστήσει σαφές στο εκλογικό σώμα, ότι η επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και πρόσθετα, εφόσον δεν αποτελεί πολλαπλασιαστικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ αλλά δαπανά άσκοπα πόρους από το πλεόνασμα μόνο για προσωρινή αύξηση της κατανάλωσης με κάλυψη βασικών αναγκών.

Η επίδραση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και η εναλλακτική χρήση των ποσών των επιδομάτων για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων με τρόπο συγκεκριμένο και μετρήσιμο, πρέπει να μπουν άμεσα στην ατζέντα της αντιπολίτευσης ώστε να ανακοπεί άμεσα το ρεύμα λαϊκισμού που αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική σκακιέρα μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός