Αλέξανδρος Ρήγας: “Με τρομάζει το βουβό πρόσωπο της Μενδώνη”

“Φοβάμαι γι’ αυτό που έρχεται, ένα μέλλον ζοφερό. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όμως η ανθρώπινη ζωή απειλείται από τον μαρασμό και την αναξιοπρέπεια μιας νέας στρατιάς ανέργων».

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Αλέξανδρος Ρήγας με έναν λόγο καταιγιστικό, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για τα μέτρα εις βάρος της ζωής που περνάνε μέσα στην «πάχνη της επιδημίας», για τους νέους στις πλατείες, που «οφείλουν να είναι απείθαρχοι και αντισυστημικοί», αλλά και για τους «γνωστούς σφουγγοκωλάριους της εξουσίας». 

«Αυτές τις ημέρες είδα εκπροσώπους του κράτους που αντιδρούσαν με απαξιωτικό ύφος ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Σήμερα, βλέποντας την κ. Μενδώνη αισθάνθηκα ότι ήταν σαν να μας έκανε χάρη που μιλούσε για όλους εμάς. Ακούστηκαν κοινοτοπίες χωρίς συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό που με έκανε να τρομάξω περισσότερο για ό,τι έρχεται ήταν το βουβό πρόσωπο και το απαξιωτικό ύφος της υπουργού όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Φοβάμαι γι’ αυτό που έρχεται, αυτό που θα ζήσουμε, ένα μέλλον ζοφερό. Αποδεικνύουν πόσο λίγη εκτίμηση μας δείχνουν», ανέφερε και συνέχισε: 

«Το 85% της καλλιτεχνικής δράσης βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα και σήμερα δεν άκουσα κάτι που θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά τουλάχιστον τους ασθενέστερους. Πρέπει να φύγουμε από τις ελιτίστικες εκφράσεις περί πολιτισμού. Γύρω από τον πολιτισμό κινούνται 150.000 εργαζόμενοι. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει την αξιοπρέπεια και την ζωή των ανθρώπων κι αυτό αφορά και την εργασία τους. Σε όλους τους κλάδους που πλήττονται, όχι μόνο στον πολιτισμό.

Ακούγοντας τους όρους για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, όπως η πληρότητα 40%, φοβάμαι ότι δημιουργούνται απαγορευτικές συνθήκες. Φυσικά προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλοι το στηρίζουμε αυτό. Όμως ο μαρασμός και αναξιοπρέπεια που θα φέρει η νέα στρατιά ανέργων είναι άλλη μια απειλή για την ανθρώπινη ζωή».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το κίνημα που έχει αναπτυχθεί από τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σαν επαίτες. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Μιλάω για τους χιλιάδες ασθενέστερους στον χώρο μας. Το ότι ενώσαμε τις φωνές μας τώρα, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα πολλών χρόνων. Αισθάνομαι όμως οργή και θλίψη για το φαινόμενο γνωστών σφουγγοκωλάριων της εξουσίας και είναι αρκετοί στον χώρο μας. Εύχομαι το κοινό να παίρνει τις μυρωδιές που πρέπει να πάρει και να καταχωρεί», δήλωσε και κατέληξε: 

«Ωστόσο δεν είναι μόνο ο πολιτισμός. Κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει εργασιακό πρόβλημα, πρέπει να αντιλαμβάνεται και ότι τώρα επιχειρούν να περάσουν πράγματα που σε άλλες περιόδους θα μας είχαν βγάλει στους δρόμους. Υπάρχει κίνδυνος μέσα στην πάχνη της πληροφόρησης για την επιδημία να περνάνε μέτρα εις βάρος της ζωής μας, όπως έκαναν με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Δημιουργείται γενικότερα ένα άσχημο κλίμα, όπως έδειξαν και όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι νέοι άνθρωποι έχουν στο DNA τους την απειθαρχία και οφείλουν να είναι αντισυστημικοί και απείθαρχοι. Ή δεν τους έχεις πείσει να μείνουν σπίτι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βάζεις τα ΜΑΤ απέναντί τους».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS