Αλέξης Τσίπρας: Σμίλη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θυσιάσει τους πολιτικούς στόχους του για κανέναν.

Γίνονται θαύματα στην πολιτική; Υπάρχει επιφοίτηση στα κόμματα και στα στελέχη τους;

Μάλλον, αν κριθεί από την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιβάλει τα στοιχεία ενός πειθαρχημένου κόμματος εξουσίας.

Με συγκροτημένη πολιτική, στοχευμένες παρεμβάσεις, παρουσία προγραμματισμένη δημόσια παρουσία στελεχών και μετρημένα λόγια.

Κανείς δεν ξεφεύγει από το μέτρο που διαμορφώνει η δική του παρουσία. Οι συνήθεις αυτοπροσδιορισμοί του παλαιού Βαβυλωνιακού κόμματος εξέλιπαν.

Θαύμα! Ή μάλλον, συνειδητοποίηση ότι η πορεία προς τις κάλπες πρέπει να είναι συντεταγμένη, ελεγχόμενη κεντρικά και να εστιάζει στην ουσία της πολιτικής.

Κάποιοι ενδεχομένως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αλλά το κάνουν. Ό,τι και αν λέγεται πίσω από τις κλειστές κομματικές πόρτες, μένει εκεί.

Στην κοινή γνώμη παρουσιάζεται ένα κόμμα με σοβαρή προσέγγιση των πραγμάτων, μεστό λόγο και ορατή στόχευση.

Δεν έγινε αυτομάτως, αλλά δεν ήταν και δύσκολο από τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές.

Η τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου σε ρόλο πορτ-παρόλ, αντί του «αφόρητα κομματικού» προκάτοχου της, ήταν μήνυμα ότι ο Τσίπρας αναζητά την κρίσιμη μάζα υποστηρικτών που του λείπει, έξω από τα κομματικά τείχη.

Η επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι δεν θα κυβερνήσει με «κομματικούς» έκοψε την ορμή της γραφειοκρατίας που ετοιμάζεται να επιστρέψει. Ετσι μένει χώρος για την περιγραφή νέας κυβερνώσας ομάδας.

Όλα αυτά συμβαίνουν με το σωστό τρόπο: χωρίς να προαγγέλλονται. Απλώς συμβαίνουν και εξομαλύνουν την πορεία επιστροφής. Όχι χωρίς αγκάθια.

Π.χ. η διαγραφή του Παύλου Πολάκη, εκτός από το ψηφοδέλτιο και από τα κατάστιχα του κόμματος, θα ολοκληρώσει την εικόνα του προέδρου που δεν διαπραγματεύεται τα προνόμιά του αξιώματός του.

Άλλο θέμα προς « ρύθμιση» είναι η διαχείριση της – άδικης για πολλούς-καταδίκης του Νίκου Παππά. Η παραμονή του στο ψηφοδέλτιο στομώνει την κριτική στη ΝΔ για σεβασμό στους θεσμούς.

Υπάρχει επίσης θέμα «ταξιθεσίας» για κάποια ακόμη πρόσωπα, με ρόλους που δεν αντιστοιχούν στη διαμορφωθείσα εικόνα τους, όπως η Ρένα Δούρου και ορισμένοι πρώην υπουργοί- όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Καλύτερα στις πίσω σειρές.

Οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός, δείχνει να συνειδητοποιεί ότι σ’ αυτές τις εκλογές με κανένα τρόπο δεν πρέπει να «δίνει πλευρό» στον αντίπαλό του-που εξακολουθεί να έχει υπεροπλία, κυρίως στο μιντιακό χώρο.

Ενας άστοχος χαρακτηρισμός, μια περιττή κουβέντα, η υπερπροβολή ενός στελέχους που δεν «αρέσει» , μπορεί να δώσει λαβή για επικοινωνιακό μπαράζ σε βάρος του κόμματος, από το σύστημα Μητσοτάκη.

Όλα δείχνουν ότι η προεδρική σμίλη διαμορφώνει με νηφαλιότητα τον «εκλογικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θυσιάσει τους πολιτικούς στόχους του για κανέναν.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR