«Ανέμελος» κατά συρροήν

Του Τάκη Ψαρίδη

Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι η πανδημία ωφέλησε το brand της χώρας μας, βγάζοντας έτσι την γλώσσα του σε 6000 νεκρούς και στις οικογένειες τους;

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021» ο κος Μητσοτάκης κόμπασε ότι «η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ωφέλησε και το brand μας συνολικά»!

Η χώρα δυστύχησε να έχει για πρωθυπουργό της στις πιο δύσκολες στιγμές της έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται ως CEO ανώνυμης εταιρείας. Που αντιμετωπίζει την χώρα ως επιχείρηση και τους ψηφοφόρους ως «πελάτες» που ψηφίζουν αναλόγως το brand του προϊόντος.

Κανέναν δεν εντυπωσιάζει πλέον η συμπεριφορά του. Για έναν CEO η διοίκηση είναι πρωτίστως ζήτημα πωλήσεων και επομένως μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Πάνω απ’ όλα θα κοιτάξει το κέρδος, το brand και το προφίλ του.

Όχι, δεν έκανε άλλο ένα λάθος ο κος Μητσοτάκης, ούτε απλώς διακατέχεται από μια βασιλική αλαζονεία, όταν γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα μέτρα που επιβάλει στον λαό του ως «Μωυσής», ενώ ο ίδιος κάνει ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και κορονοπάρτι στην Ικαρία. Η κατά συρροήν «ανεμελιά» δεν είναι ούτε λάθος ούτε απλώς αλαζονεία.

Η συμπεριφορά του εξηγείται. Πρώτον διότι αυτά που κάνει είναι βαθιά χαραγμένα στο dna της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας του και εκφράζουν την ζωή που πιστεύει και δεύτερον τα κάνει διότι μπορεί να τα κάνει, εφόσον ελέγχει την ενημέρωση και έχει διασφαλίσει την «ομερτά» και υποστήριξη του συνόλου των μίντια της χώρας.   

Δηλαδή, τι άλλο να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο που βλέπει την χώρα ως επιχείρηση, που δηλώσει ότι «η κοινωνική ανισότητα είναι στη φύση του ανθρώπου», που προσφάτως ανακάλυψε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από τον μισθό τους» και που ακόμα και μπροστά στον θάνατο αντί για γιατρούς προσλαμβάνει αστυνομικούς;

Δηλαδή πόσο «κεντρώο» και «φιλελεύθερο» να τον πει κανείς όταν τέτοια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία έχει να δει η Ευρώπη απ’ τον καιρό της Θάτσερ και τέτοιον αυταρχισμό από την εποχή της προχουντικής Δεξιάς; 

Η συμπεριφορά του έχει πλέον ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. New York Times, Politico και Guardian κατακεραυνώνουν το νέο σόου Μητσοτάκη, ενώ Γερμανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι «η εξάρτηση των ελληνικών ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Πριν λίγες μέρες ο Economist, στον ετήσιο «Δείκτη Δημοκρατίας», κατέταξε την Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», αμέσως πριν από την Τουρκία που την κατέταξε στα «υβριδικά καθεστώτα»!

Η χώρα λοιπόν δεν αντιμετωπίζει απλώς το «ανέμελο» θράσος και την «υπέρκομψη» αλαζονεία του πρωθυπουργού της, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα Δημοκρατίας που δεν κρύβεται γιατί είναι ορατό στους πάντες και γι’ αυτό την κύρια ευθύνη την φέρουν πλέον αυτοί που σιωπούν.-