Από τον ρατσισμό στο Ολοκαύτωμα

ΦΩΤΟ: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι ρατσιστικές θεωρίες δεν  δημιουργήθηκαν με τον ναζισμό. Σύμφωνα με τον Augustine Thierry η Γαλλική Επανάσταση ήταν μια πάλη ανάμεσα στους γαλλορωμαίους -την “Τρίτη Τάξη» και τους φράγκους-γερμανούς, τους βαρβάρους κατακτητές, που είναι αριστοκράτες. Το μίσος για του εβραίους τραπεζίτες που δάνειζαν με τόκο του μεταρρυθμιστή Λούθηρου δεν είναι μικρότερο από αυτό του Χίτλερ.  Το 1543 στο βιβλίο του Περί Εβραίων και των ψευδών τους ζητά την εξόντωση τους. Πολλούς αιώνες μετά, ένας Ισραηλινός ηγέτης θα κατηγορήσει ευθέως τον Λούθηρο για το Ολοκαύτωμα του Χίτλερ.

Ο Λούθηρος κηρύττει ότι «δεν ταιριάζει εμείς να μοχθούμε με τον ιδρώτα του προσώπου μας ενώ αυτοί, ο εκλεκτός λαός, σκοτώνουν την ώρα τους πίσω από τη θερμάστρα, γλεντώντας και κλάνοντας, κι επιπροσθέτως καυχώμενοι βλάσφημα για την εξουσία τους πάνω στους Χριστιανούς.« Όχι, κάποιος πρέπει να πετάξει αυτούς τους τεμπέληδες παλιανθρώπους από τη θέση τους. Πρέπει να εξοριστούν από τη χώρα μας. Πρέπει να τους διώξουμε σα τα λυσσασμένα σκυλιά”».

hqdefault«Πρώτα, να βάλουμε φωτιά στις Συναγωγές και στα σχολεία τους. Δεύτερον, να καταστραφούν και να ισοπεδωθούν και τα σπίτια τους. Τρίτον, να τους αφαιρεθούν όλα τα βιβλία προσευχών τους και οι ταλμουδικές γραφές, τα οποία διδάσκουν τόση ειδωλολατρία, ψέματα, κατάρες και βλασφημίες. Τέταρτον,να απαγορευθεί στους ραβίνους τους να διδάσκουν από τώρα και στο εξής, με την ποινή του θανάτου και της απώλειας της σωματικής τους ακεραιότητας. Πέμπτο, συμβουλεύω να καταργηθεί ολοκληρωτικά η άδεια κυκλοφορίας των Εβραίων στους δημόσιους δρόμους».

Ο Arthur de Cobineau  θα αναπτύξει το 1853, την θεωρία της Αρίας Φυλής. Όσο ο Καρλ Μαρξ, έγραφε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» για την κοινωνική ισότητα, οι μαθητές του Κομπινό πήραν το δρόμο για τα νεκροταφεία και κει βρήκαν, ότι οι δολιχοκέφαλοι ήταν αστοί. Ο ταξιδεμένος διπλωμάτης ήταν σίγουρος πως ο Αδάμ και η Εύα ήταν λευκοί. Δεν είχε κανένα στοιχείο ότι οι έγχρωμες φυλές ανήκαν στο ανθρώπινο είδος. Επιπλέον φοβόταν την «φυλετική μόλυνση».

Ο Άγγλος γιος ναυάρχος Houston Stewart Chamberlain, γαμπρός- αργότερα- του Wagner, είναι τόσο άρρωστος με την γερμανική φυλή, που θα πολιτογραφηθεί γερμανός. Θα γράψει, μάλιστα, ένα βιβλίο με 1200 σελίδες, για να δοξάσει τον «άριο έθνος». «Η σημασία κάθε έθνους, είναι ανάλογη με την αυθεντικότητα του τευτονικού αίματος του πληθυσμού του. Ο Καίσαρας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ντα Βίντσι, ο Γαλιλαίος, ο Βολταίρος, ακόμα κι ο Χριστός ήτανε τεύτονες. Όποιος ισχυρίζεται ότι ο Χριστός ήταν εβραίος ψεύδεται ή είναι ανόητος”.rad

Την σκυτάλη θα πάρει ο Φον Λίμπενφελς. Σε ένα βιβλίο με τον θηριώδη τίτλο «Θεοζωολογία» υποστηρίζει την «ευγονική τελειοποίηση της άριας φυλής» σε φυλετικά μοναστήρια με ξανθιές και γαλανομάτες γυναίκες. Οι “κατώτερες φυλές” θα πρέπει να στειρώνονται. Οι «ζωάνθρωποι» είναι οι έγχρωμοι και οι εβραίοι. Ο Λίμπενφελς το 1907 ιδρύει το «Τάγμα του Νέου Ναού» με σκοπό την προώθηση μιας «φυλετικής συνείδησης μέσω καλλιστείων”. Από το περιοδικό «Οστάρα» παρουσιάζει τον Χριστό να διακηρύττει τη φυλετική καθαρότητα. Ακόμα και ο Αδάμ ήταν προϊόν επιμειξίας με πυγμαίους! Τα κατώτερα πλάσματα του πλανήτη θέλει να εξορισθούν στην Μαδαγασκάρη, να αποτεφρωθούν ως θυσία στον Θεό και να χρησιμοποιούνται ως υποζύγια. Τριάντα χρόνια μετά οι επιστήμονες των SS θα εφαρμόσουν «λύσεις» όπως η στείρωση και ο ευνουχισμός. Ο Χίμλερ θα δημιουργήσει «μοναστήρια» με επιλεγμένες γυναίκες, που έμεναν ανύπανδρες για να ζευγαρώσουν με άνδρες των SS -στους οποίους επιτρέπεται η πολυγαμία. Ο αρχηγός των SS θα φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου που οι ναζί χρησιμοποιούν τις κατώτερες φυλές ως σκλάβους κι ύστερα τους σκοτώνουν.

Nyxta_Krystallwn1-468x330Κάπου ψηλά στη Βόρεια Γερμανία υπάρχει ακόμα το μεσαιωνικό κάστρο του Βέβελσμπουργκ. Το φρούριο νοικιάστηκε ένα μάρκο το χρόνο από τον Χίμλερ που επιχείρησε να το ανατινάξει όταν είδε το τέλος του ναζισμού. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει ότι όλα αυτά δεν είναι ανατριχιαστικά παραμύθια, αλλά η αλήθεια. Περίπου 1300 άτομα από τους 4.000 που εργάστηκαν για να το φτιάξουν άφησαν τα κόκκαλα τους εδώ. Ο Πύργος των ναζί  ήταν ένας ναός μιας νέας θρησκείας με αρχαίους συμβολισμούς. Είναι χτισμένος σε ένα σημείο με γεωμαγνητική σημασία και με βάση τον «χρυσό κανόνα».  Έχει βωμό, αίθουσα των νεκρών και μια τεράστια σβάστικα στον θόλο. Ο Μαύρος Ήλιος με τις δώδεκα ακτίνες δεσπόζει.

 

Με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ ο Χίτλερ αποσπά ένα προεδρικό διάταγμα που τον εξουσιοδοτεί να καταργήσει τα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών. Στο νέο πολίτευμα η νομοθετική εξουσία θα ανήκει στην κυβέρνηση , αλλά για να ψηφιστεί χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής. Στις 21 Μαρτίου, ο Χίτλερ με απόφαση της Βουλής (πλην του SPD) καταφέρνει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι έδρες να του αφαιρεθούν! Ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος, χιλιάδες κομμουνιστές και είκοσι έξι βουλευτές του SPD θα βρεθούν στις φυλακές. Ο Τέλμαν – και πολλοί άλλοι- θα πάρει το δρόμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα εκτελεστεί, το 1944.

assets_LARGE_t_193761_53984335_43Με 535 βουλευτές έναντι 94 σοσιαλδημοκρατών ο καγκελάριος θα ψηφίσει τον νόμο που καταργεί την Δημοκρατία της Βαϊμάρης και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς την Βουλή. Με ένα δεύτερο νόμο καθορίζει ότι η χώρα κυβερνιέται από 18 γκαουλάιτερς. Την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα απαγορεύονται, η περιουσία τους δημεύεται και τα στελέχη τους οδηγούνται στη φυλακή.

Την 1 Ιουλίου καθιερώνεται η “Δωρεά για τον Αδόλφο Χίτλερ” με την οποία οι επιχειρήσεις εισέφεραν στο ταμείο του NSDAP ως το 1945 700 εκατομμύρια reichsmark. Τον Σεπτέμβριο η πρωσική συνοδική σύνοδος ψηφίζει πως ιερέας θα είναι πλέον, όποιος έχει άρια καταγωγή. Πολλοί ιερείς θα βρεθούν με τους εβραίους, τους μασόνους, τους κομμουνιστές , τους ομοφυλόφιλους και τους αντιφρονούντες ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον Οκτώβριο, η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών. Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα κατέβει μόνο ένα κόμμα το Ναζιστικό. Όλα τα άλλα είναι εκτός νόμου. Ο λαός θα ψηφίσει με ένα ναι ή ένα όχι, αν συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης.

Την 12η Νοεμβρίου 1933, έχει διαταχθεί παύση εργασίας και διακοπή της κυκλοφορίας για ένα λεπτό. Θα μιλήσει ο Φύρερ στο ραδιόφωνο, από ένα εργοστάσιο της Ζίμενς, μιας από τις εταιρείες που χρηματοδοτούν τους ναζί. Στο δημοψήφισμα για την εξωτερική πολιτική το 95,3% ψήφισε “ναι”. Το 4,8% ”όχι”. Υπήρξαν και άκυρα. Στις εκλογές για το κοινοβούλιο το Ναζιστικό Κόμμα, “έπεσε” στο 92,1%. Όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια θεωρούνται άκυρα. Το Τρίτο Ράιχ ήρθε.

Με τα Τάγματα Εφόδου στο πλευρό του, ο συγγραφέας Γκέμπελς κατάφερε να ελέγξει τα μέσα επικοινωνίας, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη τέχνη, την μουσική. Η “εβραϊκή” τέχνη, η “μπολσεβίκικη”, η jazz, η ατονική μουσική και η αφηρημένη τέχνη απαγορεύτηκαν. Οι εραστές της όπερας ναζί, θα διχασθούν για την όπερα Sancta Susana, του Πωλ Χίντεμιτ, τον –κατά τον Γκέμπελς- “ατονικό θορυβοποιό”. Τα έργα του εκφυλιστικά και την συγκεκριμένη όπερα σεξιστική. Επιπλέον, είναι εβραίος αν και είχε μιλήσει, υπέρ του Χίτλερ και είχε δεχθεί να συνθέσει μουσική για τις ναζιστικές εκδηλώσεις. Το 1938 θα εγκαταλείψει τη Γερμανία για να πάει στη Ζυρίχη και από κει στην Τουρκία και την Αμερική.samann

Ο «συγγραφέας» θα φτιάξει ένα Επιμελητήριο για τους καλλιτέχνες. Μόνον όσοι είναι μέλη του μπορούν να δημιουργούν να πωλούν και να εκθέτουν. Μέσα σε δυο χρόνια το επιμελητήριο απέχτησε 100.000 μέλη. Απαγορεύεται η ζωγραφική σε μη μέλη του Επιμελητηρίου. Η Γκεστάπο μπαίνει αιφνιδιαστικά σε σπίτια ύποπτων καλλιτεχνών για να διαπιστώσει αν ζωγραφίζουν και, αν ναι, τους συλλαμβάνει. Μερικοί έχουν καταφύγει στη νερομπογιά, που δεν κάνει θόρυβο.

«Εμείς οι εθνικοσοσιαλιστές δεν είμαστε οπισθοδρομικοί. Είμαστε φορείς ενός νέου μοντερνισμού, όχι μόνο στην πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στην τέχνη και τα διανοητικά ζητήματα», θα πει ο Γκέμπελς.

Πολλά έργα τέχνης κάηκαν, ζωγράφοι έφυγαν, οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτοκτόνησαν ή πέρασαν στην παρανομία. Το 1935, ο παραγνωρισμένος ζωγράφος, που ζωγράφιζε λουλούδια και τοπία, θα πάρει την εκδίκηση του για την απόρριψη του από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Ο Goebbels οργανώνει μια έκθεση με τίτλο “Εκφυλισμένη Τέχνη” που διακωμωδεί τα έργα εκθέτοντας όλα μαζί σε κακοφωτισμένους χώρους με κείμενα εναντίον τους. Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, υπήρχαν και έργα ψυχασθενών.

 

Το Νταχάου ήταν ένα παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών που έγινε στρατόπεδο. Εδώ συγκεντρώνουν και βασανίζουν Εβραίους, κομμουνιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους και πολιτικούς διαφωνούντες. Το σύνθημα του στρατοπέδου είναι «Η εργασία απελευθερώνει». Βρίσκεται στην πόλη Νταχάου κοντά στο Μόναχο. Ένα από τα τριανταδύο τμήματα του είναι για τους φυλακισμένους ιερείς. Ένα άλλο για ιατρικά πειράματα. Διαθέτει κρεματόριο και το Τμήμα Διασκέδασης.

Το Νταχάου το χτίσαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Πολλούς από αυτούς τους νοικιάζαν σε επιχειρήσεις ως εργαζόμενους. Εκτός από το κρεματόριο, υπήρχε και Πρόγραμμα Ευθανασίας με την ονομασία Τ4. Το στρατόπεδο διοικεί ένας ταξίαρχος των SS. O Τεοντόρ Αϊκε. Την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών ο Αίκε επισκέπτεται τον Ρεμ στο κελί του και του αφήνει ένα περίστροφο με μια σφαίρα και φεύγει. Είναι 30 Ιουνίου 1934. Όταν επιστρέφει, ο Ρεμ του λέει: «Αν θέλει ο Αδόλφος ας έρθει να με σκοτώσει ο ίδιος».

Στις 2 Ιουλίου άνδρες των SS μπαίνουν στο κελί και τον γαζώνουν. Τα “Ταγμάτα Εφόδου” θα συνεχίσουν την δράση τους, υπό τον Βίκτορ Λούτσε, ένας άνθρωπος απύθμενης βλακείας, κατά τον Γκέμπελς. Θα ακολουθήσει η Νύχτα των Κρυστάλλων όπου τριάντα χιλιάδες εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Τα καταστήματα τους και οι συναγωγές τους κάηκαν από “αυθόρμητες” λαϊκές ομάδες. Ήταν ήταν απλώς μια πρόβα για κάτι χειρότερο. Το Ολοκαύτωμα.

josephgoebbels2 Ο Χίμλερ το 1943 έχει ένα πρόβλημα. Πως θα σκοτώσει τους άνδρες και θα αφήσει τα παιδιά να γίνουν εκδικητές;. Θα πρέπει να πεθάνουν και τα παιδιά ώστε να εξαφανιστούν αυτοί “οι άνθρωποι από προσώπου γης”.

Οι πρώτες μαζικές δολοφονίες εβραίων στην Πολωνία, προκάλεσαν πτώση του ηθικού και ψυχολογικά προβλήματα στους στρατιώτες. Το Βερολίνο άρχισε να σκέφτεται απρόσωπες λύσεις όπως δηλητήρια και εκρηκτικά. Το Πρόγραμμα Ευθανασίας Τ4, είχε στόχο να “καθαρίσει” άτομα με διανοητικά προβλήματα, ανάπηρους, «άχρηστους ανθρώπους». Άρχισε από παιδιά και επεκτάθηκε σε ενηλίκους, οι οποίοι υποβάλλονταν σε υποχρεωτική στείρωση. Περίπου 26.000 “ψυχασθενείς” εξοντώθηκαν στην κλινική Όβινσκα στην Πολωνία, μία από πέντε τέτοιες κλινικές, με δηλητήρια, αέρια, ενέσεις, μεθόδους ασφυξίας, υπερβολική δόση χαπιών και υποχρεωτική ασιτία .

Οι “ερευνητές” έκαναν πειράματα με κινητά οχήματα και θαλάμους αερίων. Οι “ευγονιστές” διοχέτευαν μονοξείδιο του άνθρακα σε ασφαλισμένα φορτηγά. Οι ναζιστές γιατροί είχαν έτσι χιλιάδες εγκεφάλους για τα πειράματα τους και μερικοί έκαναν τα πειράματα με ζωντανούς ανθρώπους, πριν τους θανατώσουν. Περίπου εβδομήντα χιλιάδες είχαν εξοντωθεί έτσι έως το 1941.

Οι συγγενείς αναπήρων και ψυχασθενών είχαν υποψιασθεί ότι κάτι συμβαίνει, επειδή έπαιρναν πίσω ένα κουτί με τη στάχτη του νεκρού και πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου. Μέχρι το τέλος του πολέμου, εξοντώθηκαν έτσι 200.000 “άχρηστοι άνθρωποι”. Με τη ‘Επιχείρηση Ράιχαρντ” εξοντώθηκαν έξι εκατομμύρια εβραίοι και μισό εκατομμύριο αθίγγανοι. Μεταφέρονταν με τρένα στα στρατόπεδα, τους αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα, ακόμα και τεχνητά δόντια, και τα ρούχα και τους οδηγούσαν μαζικά σε θαλάμους αερίων.Υπολογίζεται ότι από την επιχείρηση αυτή το γερμανικό κράτος κέρδισε 180 εκατομμύρια μάρκα.ΝΑΖΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΡΓΑΤΩΝ

Στο Άουσβιτς, ο Άγγελος του Θανάτου”, ο γιατρός Γιόζεφ Μέγκελε, προχωρά σε έρευνες για την αντοχή του ανθρώπινου σώματος στον πόνο και τη θερμοκρασία. Τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι δίδυμοι, οι μικρόσωμοι και οι αθίγγανοι για την διατριβή του με θέμα την διαφορά των φυλών. Θα πεθάνει από φυσικό θάνατο το 1979 κρυμμένος κάπου στην Βραζιλία.

Στα θύματα των ναζί, με στόχο την δημιουργία της άριας φυλής θα προστεθούν σέρβοι, σλάβοι, ρώσοι, γενικά “κατώτερες” φυλές. Οι “σίντι” ένας νομαδικός θρακικός λαός που ζούσε στη Ευρώπη από τον 15ο αιώνα και σήμερα έχει δύο μνημεία πεσόντων στο Άουσβιτς και το Ντίσελντορφ.

Παρά το ότι, επιφανή στελέχη του κόμματος, είναι ομοφυλόφιλοι, ένα εκατομμύριο «ύποπτοι» θα διωχθούν, πενήντα χιλιάδες θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα και κλινικές, για πειράματα. Χιλιάδες από αυτούς θα ευνουχιστούν με δικαστικές αποφάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χίτλερ δεν αισθάνεται ασφάλεια. Πενήντα αξιωματικοί της Βέρμαχτ θα εκτελεστούν, θα αυτοκτονήσουν “εν διατεταγμένη υπηρεσία” ή θα σφαγιαστούν.

image (3)Στις 2 Αυγούστου του 1934 πεθαίνει ο Πρόεδρος Χίντεμπουργκ. Το ελεγχόμενο από τους ναζί Ράιχσταγκ ψηφίζει διάταγμα, με το οποίο συγχωνεύονται Καγκελαρία και Προεδρία. Ο Χίτλερ αναλαμβάνει τα καθήκοντα και των δύο. “Führer und Reichskanzler”.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1935 αφαιρέθηκε η υπηκοότητα από τους εβραίους, – “υποτελείς της Πολιτείας”. Πλέον δεν έχουν δικαίωμα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο “Νόμος Προστασίας του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής” απαγόρευσε τους γάμους και τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και “Γερμανών πολιτών με ευγενές αίμα”. Οι Εβραίοι απαγορεύεται να φέρουν γερμανική σημαία, ή να μεταναστεύσουν.mythi Από το 1941 υποχρεώνονται από τα έξι τους χρόνια, να φέρουν στο πέτο ένα κίτρινο ευδιάκριτο αστέρι.

Το 1945, ο πόλεμος με εξήντα εκατομμύρια νεκρούς και την Ευρώπη κατεστραμμένη, τελειώνει. Οι Βρετανοί βρίσκονται στον Έλβα, οι Σοβιετικοί στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ είναι σε ένα υπόγειο καταφύγιο με πάρκινσον και προϊούσα παραφροσύνη. Ο Γκέμπελς μιλάει για τελευταία φορά στο ραδιόφωνο. Τα Τάγματα Εφόδου διαλύθηκαν το 1945, με το τέλος του πολέμου.

 

Από το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου ‘ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ- Εκδόσεις Καστανιώτης -2014