Βαγγέλης Βενιζέλος: Υπότροπος

Του Γ. Λακόπουλου

Αν δεν υποκινείται από την επιθυμία να διασκεδάσει την πολιτική αεργία στην οποία έχει περιέλθει, είναι ενέργεια κατά της Δικαιοσύνης.

Είναι έξι και ζητούν να μην ισχύσει το καθεστώς προστασίας για τους -μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis- «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη».

Στην προδικασία για τον Παπαγγελόπουλο που παρέπεμψε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Ακόμη περισσότερο: να κατηγορηθούν -οι μάρτυρες- για «συναυτουργία στα τελεσθέντα αδικήματα».

Είναι έξι, αλλά χωρίζονται σε 5+1. Στους πέντε υπάρχει επίσης διαχωρισμός: 2+2+1.

Να μιλήσουμε με ονόματα. Στην πεντάδα υπάρχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας, των οποίων οι υποθέσεις, για ενδεχομένη δωροδοκία από την αμαρτωλή φαρμακοβιομηχανία, αρχειοθετήθηκαν.

Υπάρχουν όμως και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τους οποίους η έρευνα μένει ανοικτή – και δεν κυβερνάει ο Τσίπρας.

Κυρίως, υπάρχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη για δωροδοκία και -παρανόμως- το Δικαστικό Συμβούλιο δεν έχει αποφανθεί ακόμη.

Ήταν αδίκημα κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του και έχει παραγραφεί ή θα πάει στο ακροατήριο;

Το ενδιαφέρον για αυτή την παράδοξη παρέμβαση -και από μέλος της κυβέρνησης- στη Δικαιοσύνη -με την επανάληψη ισχυρισμών για «ψευδομάρτυρες» και «κουκουλοφόρους»- βρίσκεται στη συμμετοχή του ενός εκ των έξι: του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Λέγεται, ότι σε αυτόν ανήκει η εξ αρχής υπερασπιστική γραμμή των «δέκα» για αποδόμηση των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.

Τα περί «συμμορίας» προστέθηκαν από την πλευρά Σαμαρά.

Καθώς ήταν ένας από τους ερευνώμενους τότε, πολλοί δικαιολόγησαν τη σύγχυση ανάμεσα στην προσωπική ταραχή και την αντίληψη περί νομιμότητας.

Τώρα όμως με την υπόθεσή του στο αρχείο -και τον ισχυρισμό της «σκευωρίας» καταρριφθέντα πολλαπλώς- η ανάληψη πρωτοβουλίας κατά των μαρτύρων αλλάζει χαρακτήρα.

Αν δεν υποκινείται από την επιθυμία να διασκεδάσει την πολιτική αεργία στην οποία έχει περιέλθει, είναι ενέργεια κατά της Δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα είναι κράτος Δίκαιου και οι νόμοι της ισχύουν για όλους.

Στη διάθεση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής περιήλθαν επώνυμες μαρτυρίες, από πρόσωπα που θα μπορούσαν να γνωρίζουν, για διάπραξη αδικημάτων από πολιτικούς.

Η εκχώρηση του καθεστώτος «προστατευόμενου μάρτυρα» σε όσους κατέθεσαν, ήταν προβλεπόμενη από το νόμο και αναγκαία για τη συνέχιση της έρευνας.

Αποδείχθηκε άλλωστε από τη μανία των ερευνώμενων τότε, για την αποκάλυψη των στοιχείων τους.

Κανένα έντιμο κράτος δεν θα έδινε στη δημοσιότητα τα ονόματα μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, προβεβλημένος συνταγματολόγος, ηγείται πάλι της προσπάθειας να ακυρωθεί μια, θεμελιώδης διεθνώς, διαδικασία αποκάλυψης παραβάσεων του νόμου.

Με τη συνδρομή ανθρώπων «από μέσα» – που παίρνουν ρίσκο και φυσικά δεν είναι ούτε «κουκουλοφόρο», ούτε ανώνυμοι: η Δικαιοσύνη γνωρίζει, τα στοιχεία τους.

Επιμένοντας στην αποκάλυψή τους -για προφανείς λόγους εκδίκησης πλέον- ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι υπότροπος.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR