Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Από αρχηγός στην υπηρεσία του Κυριάκου

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πολλά μειονεκτήματά για πολιτικός. Αλλά είχε ένα προτέρημα: ήταν αυθεντικός  Νεοδημοκράτης και ντόμπρος άνθρωπος που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Είχε καθαρές σχέσεις με όλους στη ΝΔ, ιδίως με αυτούς που έβαζε τον έβαζαν απέναντι.

Ένας από αυτούς ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πίσω από τον οποίο κρύβεται  εδώ και πολλά χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο ο Μεϊμαράκης έχει ανοιχτούς  λογαριασμούς. Από την εποχή του Αβέρωφ. Είχε αναλάβει  να ξεκαθαρίσει το κόμμα από τους “Κενταύρους” και “Ρέητζερς” που καθοδηγούσε ο Σαμαράς.  Στον οποίο αργότερα  καταλόγισε ότι “πρόδωσε το δάκρυ του Εθνάρχη” με όσα έκανε στο Σκοπιανό.

Ο Βαγγέλης έχει κάθε λόγο να μην συνθηκολογήσει ποτέ με τον νεώτερο Μητσοτάκη. Για λογαριασμό του το σύστημα Σαμαρά ανατίναξε τις αρχαιρεσίες του 2015 που να τον αναδείκνυαν πρόεδρο από τη πρώτη Κυριακή. Ήταν μια καθαρή δολιοφθορά υπέρ του Μητσοτάκη και εναντίον του Μεϊμαράκη.

Ακολούθησε μια περίοδος  κακοήθειας κατά Μεϊμαράκη. Οι μηχανισμοί Μητσοτάκη  προσπαθούσαν να τον μειώσουν με αθέμιτους τρόπους.  Επιπλέον τον κατέτασσαν στην “παράγκα του Καραμανλή”που έχει συνθηκολογήσει υποτίθεται με τον  Τσίπρα. Αυτό το παραμύθι του στέρησε την ηγεσία. Ήταν μια ήττα απέναντι σε ανέντιμες πρακτικές.

Είχε και άλλους λόγους, να μην μπορεί ούτε να μυρίσει τον αντίπαλό του. Από τη διαφορά χαρακτήρων μέχρι τη διαφορά πολιτικής και εσωκομματικών συμμαχιών. Τι δουλειά έχει ο Μεϊμαράκης με τον Άδωνι και τον Βορίδη; Καμιά και το ήξεραν όλοι. Γιατί ο έλεγε ο ίδιος. Ο Μεϊμαράκης είναι τυπικός Καραμανλικός κεντροδεξιός. Οι εταίροι του Κυριάκου είναι διασπαστές ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών. 

Ο Άδωνις ήταν αυτός που συνέπραξε με τον  αρχηγό του τον Καρατζαφέρη  για να συκοφαντήσει τον Μεϊμαράκη όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Ο Βορίδης ήταν στην ΕΠΕΝ όταν ο Μεϊμαράκης οργάνωνε τη ΟΝΝΕΔ. Αλλά στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και  να θέσει ο Μεϊμαράκης τον εαυτό του στην υπηρεσία του Κυριάκου.

Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι απεδέχθη τον διορισμό του ως προέδρου του “συνέδριου” που οργανώνει ο νεομητσοτακισμός τον προσεχή Δεκέμβριο. Θα είναι ένας σιωπηλός παράγων που θα διευκολύνει διαδικαστικά την περαιτέρω νόθευση της ΝΔ από τους μουσαφιραίους της. Ωραίος ρόλος.

Είχαν προηγηθεί διαδόσεις -δηλαδή απειλές- ότι ο Μητσοτάκης θα κόψει από τα ψηφοδέλτια  τον ίδιο, τον Καραμανλή, τη Ντόρα και άλλους. Και μια συνάντηση του Μεϊμαράκη με τον Μητσοτάκη από την οποία ο ίδιος έλεγε ότι έφυγε δυσαρεστημένος.

Μάλλον φοβισμένος έφυγε για να δεχθεί τον συγκεκριμένο διορισμό. Η ανακοίνωση  για την προεδρία του συνέδριου συνιστά εξευτελισμό του. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο αντίπαλος του Κυριάκου για την ηγεσία που ηττήθηκε με ίντριγκες, ο ιδεολογικά αντίθετος και κυρίως ο ατόφιος Καραμανλικός σπεύδει να επικυρώσει μια στημένη παράσταση.

Το εν λόγω συνέδριο δεν έχει καμία εγγύηση πολιτικής ουσίας. Όπως έδειξε ως τώρα ο Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν σεβασμό στα κομματικά όργανα, ούτε διστάζει να νοθεύσει την ιδεολογία της ΝΔ. Ότι  διάλεξε τον καραμανλικό Μεϊμαράκη για κάλυψη είναι περίεργο. Ότι το δέχθηκε ο Μεϊμαράκης να γίνει όργανο του  συστήματος Μητσοτάκη -Σαμαρά- Γεωργιάδη κυρώνοντας τον εαυτό του και τη διαδρομή του είναι  απίστευτο. Μέχρι να μάθουμε το αντάλλαγμα.