Γιάννης Βρούτσης: Έξοδος

Του Γ. Λακόπουλου

 

Τον σημερινό υπουργό Απασχόλησης “σπίρτο” δεν τον λες. Ούτε πολιτική φυσιογνωμία πρώτου μεγέθους είναι. Αυτός και ο Μηταράκης βρέθηκαν με χαρτοφυλάκιο για να ξεκόψουν από τον Σαμαρά.

Ο Βρούτσης άρχισε τη σταδιοδρομία του στον Νεομητσοτακισμό με την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τους μετανάστες. Γιατί «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Ατάκα της σχολής Άδωνι- Σαμαρά. Και από τότε φορτώνει λάθη, παραπληροφόρηση, μικροκομματισμό.

Τώρα περνάει στα σκάνδαλα. Ή απάτη με την επιμόρφωση των επιστημόνων έχει πολλές πλευρές.  Ελληνικές και κοινοτικές. Και  τοποθετεί τον υπουργό Απασχόλησης στην πόρτα της εξόδου.

 Ένας Πρωθυπουργός που έχει ως κύριο μέλημα την ενίσχυση του προφίλ του αυτή την περίοδο,  δεν πετάει από τη χαρά του με την ιδέα ότι θα συρθεί στη Βουλή από την αντιπολίτευση να απολογηθεί για ένα σκάνδαλο.

Αυτό που ο Βρούτσης παρουσίασε ως επιμόρφωση δεν είναι επιμόρφωση. Είναι «εθνική» κομπίνα. Βαφτίζεται επιμόρφωση από τη κυβέρνηση για να πάρει κοινοτικά λεφτά και να τα μοιράσει με κομματική γαλαντομία.

 Είναι μια πρακτική σαν το καλαμπόκι από τη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του ’80 που έστειλε στη φυλακή τον υπουργό που το βάφτισε σε ελληνικό για να περί κοινοτικό χρήμα.

Η παραβίαση των κοινοτικών κανόνων,- ή πιο απλά η «μαϊμουδιά» στο  ΕΣΠΑ για να αποσπαστούν κονδύλια για έργο που δεν υπάρχει- δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Κοντολογίς η κυβέρνηση εκτός από το ελληνικό κοινοβούλιο έχει να απολογηθεί και στις Βρυξέλλες.

Ήδη απολογείται στους 85.000 επιστήμονες τους οποίους πήγε να καλοπιάσει με 600 ευρώ στον καθένα,  και απλώς τους εξευτελίζει.

Ως εδώ είναι ήδη σκάνδαλο. Αλλά το υπουργείο του Βρούτση φρόντισε να το κάνει τέλειο, μοιράζοντας λεφτά σε αεριτζήδες που κινούνται στον κυβερνητικό αστερισμό. 

Αν είναι δουλειά του Βρούτση, ή του επιβλήθηκε από τον Προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι κάτι που γνωρίζει ο ίδιος – και όταν θα απολογηθεί γι  αυτό θα έχει την ευκαιρία να το διευκρινίσει.

Αν θελήσει να το πάρει πάνω του – όπως είχε κάνει ο Κικίλιας με τους διοικητές των νοσοκομείων που τον έβαλαν να υπογράψει – είναι δική του υπόθεση.

 Ότι το πρώτο σκάνδαλο της ΝΔ προήλθε από ένα υπουργείο που διευθύνει ο Βούτης δεν είναι περίεργο. Είναι ο τυπικός κομματικός υπουργός.

Πολιτικός για τον οποίο οι δεσμοί με τον κομματικό παρακράτος  είναι θέμα επιβίωσης, καθώς δεν έχει άλλα προσόντα για να εξασφαλίσει την επιβίωση του στο δημόσιο χώρο.

Το μειονέκτημα του Βρούτση είναι ότι έχει ήδη πολλές αμαρτίες. Σ’ αυτές μαζί με το σκάνδαλο των ΚΕΚ  αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες και η εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά.

Προσέφυγε εναντίον τους στο ΣτΕ παρά, τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη. Προφανώς δεν αποσύρθηκε τυχαία η Σακελλαροπούλου για να πάρει τη θέση της ένας τετραμηνίτης.

 Κανείς δεν πρόκειται να βάλει τη γάτα του να κλάψει, αν ο Μητσοτάκης  στείλει τον Βρούτση στον πάγκο για να προστατεύσει το καλό όνομα που δημιουργεί αυτή τη περίοδο. Άλλωστε όταν γίνει στραβή την ομάδα, απολύεται ο προπονητής, όχι ο πρόεδρος.