Γιώργος Φλωρίδης: Ταφόπλακα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην οφθαλμοφανή μεθόδευση για τη συγκάλυψη ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών δεν θα μπορούσε να λείψει ο νεοσύλλεκτος Γιώργος Φλωρίδης.

Το κόλπο βγάζει μάτι από μακριά: όταν η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει ποινικές ευθύνες ανθρώπων της – και το θέλει συχνά – αρχίζουν οι αναβολές στις ανακρίσεις.

Έτσι ροκανίζεται ο χρόνος, η ανάμνηση της υπόθεσης στη συλλογική μνήμη εξασθενεί και επέρχεται η παραγραφή – χωρίς να απασχολήσει κανέναν.

Η Δικαιοσύνη συμπράττει σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, αφού η ηγεσία της δεν προκύπτει με βάση την αυτονομία της, αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση.

Οσάκις βρίσκεται κάποιος ακέραιος και ευσυνείδητος δικαστικός λειτουργός – σαν την Ελένη Τουλουπάκη στο σκάνδαλο Novartis – τον τρώει το σκοτάδι: οδηγείται αυτός στο εδώλιο, αντί για τους υπόπτους.

Στις περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη έχει πετάξει την ανεξαρτησία της από το παράθυρο, οι υπόλογοι προστατεύονται με την πατέντα της παράτασης των ανακρίσεων.

Το είδαμε στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο θρυλικός Ντογιάκος πρώτα τεμάχισε τη δικογραφία – δυσκολεύοντας μια εύκολη έρευνα: οι ένοχοι είχαν κατονομαστεί – και μετά φοβέριζε Ανεξάρτητες αρχές, παρεμποδίζοντας το έργο τους…

Η διάδοχός του, λίγο πριν ασκηθούν διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, «αναβάθμισε τη έρευνα» – δια της μεταφοράς της υπόθεσης στον Άρειο πάγο και με το πρόσχημα να μην επέλθει παραγραφή, πρακτικά διευκολύνει την παραγραφή.

Στην οφθαλμοφανή μεθόδευση για τη συγκάλυψη ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών δεν θα μπορούσε να λείψει ο νεοσύλλεκτος Γιώργος Φλωρίδης: ανήγγειλε παράταση των ανακρίσεων – που ήδη συμπληρώνουν χρόνο.

Το πρόσχημα είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εξ αρχής: έρευνα για εύφλεκτα υλικά στο μοιραίο τρένο. Ήδη του είχε στρώσει τον δρόμο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη – γνωστή για την παραπομπή μαρτύρων στην… Εκκλησία και σε ψυχοθεραπείες!

Δίκην απάντησης στη συλλογή υπογραφών και στο πολύβουο ποτάμι της λαϊκής οργής στους δρόμους πλέον – με σημαία την κραυγή της Μαρίας Καρυστιανού – ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφαίνεται «η ανάκριση είναι δύσκολη» αλλά «διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο».

Έτσι επιβραβεύει τη Δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή.

Τίποτε δεν θα ήταν «δύσκολο» αν δεν είχαν βάλει πρόεδρο τον τραμπουκίζοντα Μαρκόπουλο, αν δεν είχαν αποκλείσει ουσιώδεις μάρτυρες, αν δεν έδιναν εντολή στον περιφερειάρχη Αγοραστό να μπαζώσει τον τόπο του εγκλήματος εξαφανίζοντας στοιχεία, αν δεν «εξέταζαν» χωρίς να έχουν στα χέρια τους τη δικογραφία, αν δεν έκλειναν την Εξεταστική μια μέρα πριν τη στείλει το Εφετείο Λάρισας.

Δεν είναι άσχετο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, προκάλεσε απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου που προσφέρει κάλυψη στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, απορρίπτοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποδίδει – και για τα Τέμπη – παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη!

Αφού επί έναν χρόνο το κυβερνών σύστημα στις τρεις Εξουσίες – Νομοθετική, Δικαστική και Εκτελεστική – άνοιξε τον τάφο της συγκάλυψης, ο κυνισμός του Φλωρίδη βάζει την ταφόπλακα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR