Δεν άρχισε καλά ο Μητσοτάκης: Ανακολουθίες, λαϊκισμός και κρυφές ατζέντες

Στις αποσκευές που έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβονταν εκπλήξεις. Τουλάχιστον για όσους είχαν αγοράσει το σενάριο ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο πολιτικό με νεωτερική αντίληψή. Για να δούμε  που οδηγούν τα πρώτα δείγματα γραφής:

Πριν από πολλά χρόνια ως βουλευτής είχε δηλώσει ότι  δεν θα κάνει χρήση του βουλευτικού αυτοκινήτου του. Βγήκε τότε ο Αδωνις Γεωργιάδης ως βουλευτής του ΛΑΟΣ και τον έκανε τ’ αλατιού, προσφερόμενος να του στείλει το δικό του αυτοκίνητο. Όποιος θέλει μπορεί να δει το  βίντεο. Θα του στείλει άραγε τώρα και την υπουργική λιμουζίνα αφού σε μια έκρηξη λαϊκισμού αποφάσισε μην χρησιμοποιεί τα θωρακισμένα πρωθυπουργικά αυτοκίνητα;

Στο δικαστικό  σώμα, την πολιτική αγορά και την δημοσιογραφική πιάτσα, όλοι είχαν να λένε από τη δεκαετία του ’90 για τον οικογενειακό δικαστή. Ο Παν. Πικραμένος έγραφε σε ψηλά δικαστικά αξιώματα ως “άνθρωπος του Μητσοτάκη”. Τώρα ο γιος του τον κάνει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, άγνωστο με ποια κριτήρια, ποια πολιτική πείρα και ποια  καθήκοντα.  Στο καπάκι έβαλε στην στην κυβέρνηση και τον μέχρι  προ ημερών αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημ. Κράνη. Απολύτως ασυνεπής με όσα έλεγε όταν ο Τσίπρας πήρε σύμβουλό του την συνταξιούχο Βασιλική Θάνου.

Ως την προηγουμένη των εκλογών ο Μητσοτάκης διατυμπάνιζε ότι πιστεύει σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αναπληρωτές και  λίγους υφυπουργούς. Ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις όλων των εποχών με αναπληρωτές και μπόλικους υπουργούς, με μόλις πέντε γυναίκες  και …21 εξωκοινοβουλευτικούς.

Άγνωστα πρόσωπα, χωρίς πολιτική πείρα, με αποστολή να υλοποιήσουν σχεδιασμούς που δεν αναφέρθηκαν στην προεκλογική περίοδο και κανείς δεν ενέκρινε. Ανάμεσά τους και δυο πρόσωπα από άλλο κόμμα, τα οποία δεν είχαν δηλώσει προεκλογικά τις συμφωνίες τους κάτω από το τραπέζι, για να κριθεί κι αυτό.

Η αποθέωση της πρακτικής για κρυφές ατζέντες. Εκτός αν το χειρότερο το φυλάει τελευταίο: να αλλάξει τη δομή του υπουργικού συμβουλίου και να του αντικαταστήσει όλους με .. εξωκοινοβουλευτικούς. Ήταν μια παλιά ιδέα του Σαμαρά…