Εντείνεται η περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ: Προς την έξοδο η τάση Αχτσιόγλου- Προς ίδρυση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

Toυ Βασίλη Σκουρή

Ποιες οι δυνατότητες για ίδρυση αξιόπιστου νέου κόμματος-  Το Σαββατοκύριακο πανελλαδική σύσκεψη της τάσης- Ποιες οι επιλογές- Ανοίγματα σε Κοτζιά και Οικολόγους από τον Στέφανο Κασσελάκη!

Πύρρειος υπήρξε η “νίκη” Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή συνοδεύτηκε με την αποχώρηση της “Ομπρέλας” και την ανεξαρτητοποίηση δυο βουλευτών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. 

Οι σκληρές ομιλίες του προέδρου του κόμματος, όμως, όπως και οι επιθέσεις των υποστηρικτών του στο κόμμα και στο διαδίκτυο στο σύνολο των διαφωνούντων, οδηγεί προς την έξοδο και την τάση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία -μετά το σκληρό κείμενο που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής- προγραμματίζει πανελλαδική σύσκεψη των μελών της το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα της εξόδου, που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, αλλά και η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ με την συγκρότηση εσωκομματικής αντιπολίτευσης με όριο είτε το Συνέδριο, είτε τις ευρωεκλογές, οπότε και εκ των πραγμάτων θα κριθεί το μέλλον Κασσελάκη.

Τυχόν αποχώρηση της τάσης Αχτσιόγλου θέτει θέμα και με τις έδρες των βουλευτών που θα ανεξαρτητοποιηθούν, εφόσον όλοι κρατήσουν τις έδρες τους. Μαζί με τους δυο βουλευτές που ήδη ανεξαρτητοποιήθηκαν εκτιμάται πως θα αποχωρήσουν συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ 8 έως -προοπτικά- 12 βουλευτές. 

Είναι σαφές πως εφόσον η τάση Αχτσιόγλου αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ:

-Θα επιχειρηθεί η συγκρότηση κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Το κόμμα αυτό δεν μπορεί να προέλθει από “συγκόλληση” με την “Ομπρέλα”, πιθανόν δε να αφήνει εκτός και στελέχη της όπως οι Δημήτρης Βίτσας (που προτείνει συνεργασία με το …ΜέΡΑ25!), πιθανόν και άλλα που έχουν φθαρεί από την σκληρή αντιπαράθεση με τον Κασσελάκη και έχουν προταθεί για διαγραφή από αυτόν. Σε περίπτωση ίδρυσης νέου κόμματος, θα επιχειρηθεί να συμμετάσχουν στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από την αριστερά, αλλά και από το χώρο του προοδευτικού κέντρου, ενώ για την ηγεσία ακούγονται (χωρίς να έχουν βολιδοσκοπεί) ονόματα όπως του Αλέξη Χαρίτση και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

-Θα επιχειρηθεί η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που για να συμβεί αυτό απαιτούνται δέκα βουλευτές.

Το κόμμα των “Πρασίνων” που εργάζεται να ιδρύσει ο Πέτρος Κόκκαλης προχωρά ανεξαρτήτως των παραπάνω εξελίξεων. Στόχος το κόμμα να κατέλθει στις ευρωεκλογές και να εκλέξει ευρωβουλευτή, αν και κάποιοι επιμένουν πως υπάρχει έδαφος όλες οι προσπάθειες να εμφανιστούν ενιαία στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια δε στιγμή οι “νεοπροεδρικοί”, όπως κάποιοι χαρακτηρίζουν την τάση Γεροβασίλη, Φλαμπουράρη, Ραγκούση, Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και άλλων, θα κάνει ακόμα πιο διακριτή την παρουσία της το επόμενο διάστημα, παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, παρά την επίκληση του ονόματός του, πολλές φορές η νέα ηγεσία στοχοποιεί, έστω και (προς το παρόν;) συγκαλυμμένα!

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, επιδιώκοντας να παρέμβει και να επηρεάσει θετικά τις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Την ίδια δε στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει σειρά ανοιγμάτων, όπως στον Νίκο Κοτζιά και την κίνησή του “Πράττω”, αλλά και στους “Οικολόγους Πράσινους”, ενόψει προφανώς και ίδρυσης κόμματος “Πρασίνων” από τον Πέτρο Κόκκαλη. 

AΠΟ ΤΟ ENERGEIA.GR