Η Ελλάδα ζει εικόνες “αποκάλυψης” και βιβλικής καταστροφής κι ο Μητσοτάκης μιλά για “ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία”

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες, φαινόμενα πρωτοφανή και τόσο καταστροφικά με νεκρούς που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να κρύψει την ανικανότητά της να τα διαχειριστεί με στερεότυπες ανακοινώσεις πως ο Πρωθυπουργός πήγε για ενημέρωση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών. Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε» παραδέχθηκε o Πρωθυπουργός παρότι η εντύπωση που έδιναν οι υπουργοί του είναι πως “πάλι τα καταφέραμε” ή έστω “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”.

Τελικά η κυβέρνηση κατάλαβε πως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λέει “μείνε σπίτι” -“κάνε ότι κοιμάσαι” δηλαδή και η αναβολή της επίσκεψης, της ομιλίας και της συνέντευξης του Πρωθυπουργού κρίθηκε αναγκαία: οι καταστροφές δημιουργούν και νέα οικονομικά δεδομένα και θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύνολο των παροχών που θα δοθούν.

Η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικά να συμπεριφερθεί σαν ασφαλιστική εταιρεία που θα κατέβαλλε αποζημιώσεις, αλλά μάλλον τρόμαξε από το ύψος της καταστροφής που ούτε έχει τελειώσει ούτε έχει αποτιμηθεί ακόμα. Αυτό τον λογαριασμό, που μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το κόστος της πρόληψης, κάποιος θα τον πληρώσει.

Όταν κάηκε η μισή Εύβοια και κινδύνεψε η Αθήνα εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε αργότερα αξύριστος να ζητήσει συγγνώμη. Αυτή τη φορά κάηκε η μισή Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην καμμένη Πάρνηθα, αλλά δεν θα ζητήσει καν συγγνώμη, αφού όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τα γεγονότα είναι πρωτοφανή -άρα δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες.

«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ειδικά στον νευραλγικό τομέα της πρόληψης δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο» έλεγε λίγα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τώρα -με δεκάδες νεκρούς- η κυβέρνηση εμφανίστηκε αρχικά ικανοποιημένη με το έργο της ανακοινώνοντας πώς θα πάρει κι άλλα μέτρα για να προλάβει μια καταστροφή που όμως ήδη έχει γίνει.

Το ότι κάηκε το Δάσος της Δαδιάς δεν έγινε σαφές από τα μέσα ενημέρωσης και ο απολογισμός των πυρκαγιών δεν έχει γίνει ώσπου ήρθαν οι πρωοφανείς πλημμύρες.

Σε ορισμένα ρεπορτάζ πλέον εμφανίζονται κάτοικοι να λένε πως είναι αβοήθητοι την ώρα που το Politico είχε ήδη γράψει πως “κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές».

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση

Με το δόγμα πως προέχει η ανθρώπινη ζωή η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για την καταστροφή και ο Πρωθυπουργός που είχε εμφανιστεί να ποζάρει με την κόρη του να κατακτά βουνοκορφές μάλλον αποφάσισε πως θα πρέπει να εμφανιστεί και στις πληττόμενες περιοχές και πιθανόν να αποφάσισε τι θα φορέσει όταν επισκεφτεί τον Έβρο, ίσως και τον Βόλο.

Ένας υπουργός υπερηφανεύεται πως δόθηκαν… επτά εκατομμύρια ευρώ για αντιπυρικές ζώνες, ένας άλλος πως τα αεροπλάνα έφτασαν σε πέντε λεπτά στην Πάρνηθα και ο δυστυχής υπουργός Προστασίας αριθμεί πόσες ενέργειες έγιναν από την Πυροσβεστική -χωρίς να πείθει ότι έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Από έναν προϋπολογισμό 137,5 εκ. ευρώ η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει μόλις 938.000 ευρώ, οι θέσεις που λείπουν είναι χιλιάδες και η κυβέρνηση ανακοινώνοντας νέα μέτρα πρόληψης και προσλήψεις ή περισσότερα αεροπλάνα ομολογεί ότι υποτίμησε ένα κίνδυνο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει από πολύ καιρό.

«Φοβάμαι ότι χάσατε την ευκαιρία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου του 2010 να προβείτε σε τέτοιες δραστικές παρεμβάσεις» είχε πει ο βουλευτής τότε Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αρκεστήκατε σε μπαλώματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, κύριε πρόεδρε και κύριε υπουργέ, να βρισκόμαστε λίγο-πολύ στην ίδια κατάσταση που ήμασταν και πέρυσι και να ευχόμαστε ότι οι καιρικές συνθήκες και η τύχη θα είναι με το μέρος μας, για να μην υποστούμε άλλες δραματικές καταστροφές».

Τώρα πια όμως το νέο στυλ διακυβέρνησης -που δεν χρειάζεται πια να ζητά συγγνώμες- βασίζεται στην τελευταία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την αυτάρεσκη -και εσφαλμένη- αντίληψη πως και για τις επόμενες καταστροφές η κυβέρνηση έχει κριθεί ήδη.

Ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία

Η κυβέρνηση μιλά για την καλή τουριστική περίοδο με έσοδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία, την επενδυτική βαθμίδα και τον ρυθμό ανάπτυξης κι ενθαρρύνει τους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ακραία φαινόμενα.

«Και ταυτόχρονα, βέβαια, να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό. Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης».

«Φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα».

Αυτή η μοιρολατρεία με λίγη φιλοσοφία αποφεύγοντας τις κάμερες με φόντο τα καμμένα και τις πλημμύρες -όχι πια διαγγέλματα!- αποκαλύπτει μια κυβέρνηση που είναι πια αναξιόπιστη και ανίκανη με πρωθυπουργό κάποιον που φροντίζει περισσότερο την εικόνα του από το να δείξει την αλήθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει αποφασίσει τι θα φορέσει όταν επισκεφτεί τον Έβρο και οι λογογράφοι του να έχουν ολοκληρώσει την ομιλία του με πολύ ανθρωπισμό και συναίσθημα -όπως η ανάρτησή του για τον “Αντώνη”, αλλά τα ανέμελα καλοκαίρια έχουν τελειώσει για την κυβέρνηση.

“Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική. Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αυτή τη φορά μπορεί να θυμηθεί ότι δεν πρέπει να γελά όταν μιλά για πυρκαγιές, σε μια επίδειξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς μπορεί να περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική με λίγες λέξεις: είναι ένας συνδυασμός από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία”.