Η μεγάλη σύγκρουση: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε… “μπίζνα” διαρκείας- βλάπτει την χώρα, πλήττει την κοινωνία και ανοίγει δρόμους για το Ειδικό Δικαστήριο! Ο Αλέξης Τσίπρας αναβαθμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρίσκει επαφή με την κοινωνία και μπαίνει στο δρόμο της επιστροφής

Του Γ. Λακόπουλου

Παράξενοι καιροί για την πολιτική ζωή της χώρας. Ο τρόπος διακυβέρνησης από τους νικητές  των εκλογών του 2019- Mitsotakis and Friends – θυμίζει όλο και περισσότερο μπίζνες και λιγότερο πολιτική.

Εμφανώς πλέον τα κριτήρια των αποφάσεων, η εκπόνηση των νόμων και οι διοικητικές πράξεις,  εξυπηρετούν συμφέροντα αφαιρώντας δικαιώματα  και εισόδημα από τους πολίτες και τις  μεγάλες κοινωνικές ομάδες, υπέρ ολίγων κρατικοβίωτων παραγόντων και αλλοδαπών που κάνουν «αρπαχτές»  στη χώρα.  Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εισοδήματος προς τα πάνω.

Το σύστημα Μητσοτάκη επικράτησε το 2019 χάρη στη δύναμη των ισχυρών του χρήματος και των ΜΜΕ- που επανέλαβαν το “έπος” τους κατά Καραμανλή και παλαιότερα κατά Α. Παπανδρέου.

Εκμεταλλεύτηκε την πανδημία  για να επιβάλει την κυριαρχία του, να καταργήσει κατακτήσεις, να αλλοιώσει θεσμούς και να προσφέρει ποικίλες εξυπηρετήσεις στους ημέτερους.

Ταυτόχρονα ευθυγραμμίσθηκε με «φίλους και συμμάχους» στα ελληνοτουρκικά, αποδυναμώνοντας τη χώρα- όπως την αποδυναμώνει παράλληλα με  την στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών και την αφωνία του στην Ευρώπη.

Όλα είναι μπίζνες

Σήμερα βρίσκεται πλέον στην κορύφωση της πολιτικής του: πωλείται η Ελλάδα.

Τα πάντα περιέρχονται στους ιδιώτες. Ο εθνικός πλούτος, η δημόσια περιουσία, τα συστήματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης, οι παραγωγικές πηγές, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.  Όλα είναι μπίζνες.

Η κοινοτική συνδρομή στη χώρα για να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας, μετατρέπεται σε … μπόνους προς «επενδυτές»,  που αποκτούν τα πάντα μισοτιμής-  μετατρέποντας την οικονομία της σε Ελντοράντο για λίγους.

 Έχοντας πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση ότι κάποιες επιλογές της  ενδέχεται να βάλουν σε νομικές περιπέτειες όσους  υπογράψουν αποφάσεις που βλάπτουν τη χώρα και τους πολίτες επιστρέφει σε μια γνωστή πρακτική: δίνει εκ των προτέρων νομικό συγχωροχάρτι.

 Άδικος κόπος. Ήδη υπάρχουν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν σε μια επόμενη Βουλή να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο, πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε ζημιογόνες υποθέσεις.

Από τη ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε με τη πλειοψηφία της στη Βουλή -και δεκανίκι το ΚΙΝΑΛ-  τον Παπαγγελόπουλο και τον Παππά, με μάρτυρα τον… Καλογρίτσα,  ποιος θα εμποδίσει μια επόμενη πλειοψηφία  να το κάνει- με συγκεκριμένα στοιχεία-για τους υπευθύνους  της παράδοσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιώτες, την είσοδο της ιδιωτικής βουλιμίας στην εκπαίδευση και την υγεία και την παράδοση της κοινής ωφέλειας  στην κερδοσκοπία; 

Πώς θα δικαιολογήσουν οι υπουργοί την ασυδοσία της σκοπιμότητας υπέρ συμφερόντων που  υποκρύπτεται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους,  έστω και αν δεν είναι δικές τους, αλλά τους επιβάλλονται;

Ειδικά ο Πρωθυπουργός μένει εκτεθειμένος από τη διαχείριση της πανδημίας που οργανώνει εξ αρχής προσωπικά ο ίδιος, για «ηγετοποιηθεί» όπως φάνηκε στην αρχική ήπια φάση της πανδημίας.

Στη συνέχεια η προσπάθειά του να ταυτιστεί προσωπικά με τον εμβολιασμό για να ξαναγίνει… Μεσσίας, οδηγήθηκε σε φιάσκο.

Οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί επειδή δεν  τον εμπιστεύονται. Προσπαθεί να  καλύψει  το πρόβλημα παραποιώντας τους αριθμούς: ενώ η χώρα είναι 21η στην Ευρώπη σε εμβολιασμούς, ο ίδιος εμφανίζεται ως.. πρωταθλητής.

Ταυτόχρονα σε αντιδιαστολή με την «επιτυχία» του, απειλεί ευθέως, προκλητικά και αντισυνταγματικά, όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί- συνήθως εξ αιτίας  της κυβερνητικής διαχείρισης. 

Διχάζει συνειδητά την κοινωνία. Αλλά η ενδεχομένη επιστροφή της πανδημίας το φθινόπωρο θα τον αναγκάσει να απολογηθεί – σε συνθήκες τραγωδίας πλέον.

Η συγκυρία ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα

Στο απέναντι μπαλκόνι ο Αλέξης Τσίπρας, θριαμβευτής του 2015 και ανθεκτικός το 2019, υπέστη την πολιτική αδρανοποίηση της πανδημίας, αλλά και τις συνέπειες απερίσκεπτων, ιδεοληπτικών και ανυπόληπτων  προσώπων του  κόμματός του.

Αλλά πλέον βγαίνει στο ξέφωτο και αρπάζει τον ταύρο των εξελίξεων από τα κέρατα.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του στους εργαζομένους και στον ΣΕΒ με διαφορά λίγων 24ωρων, τα μέτρα που εξαγγέλλει διαρκώς ως κυβερνητικό πρόγραμμα και η πολιτική που ανέδειξε με σαφήνεια στην κομματική Συνδιάσκεψη τον βάζουν στο δρόμο της επιστροφής προ την κυβέρνηση.

Παρά τη δημοσκοπική θολούρα και τη μιντιακή παραπληροφόρηση, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πλέον πολύ περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, αν είναι το πρώτο κόμμα.

Η ανατροπή των νόμων του Μητσοτάκη είναι από μόνη της  θελκτική  προοπτική για τους πολίτες.

 Ποιος δεν θέλει να μην διαχειρίζονται κερδοσκόποι τις ασφαλιστικές εισφορές του, να έχει εργασιακά δικαιώματα και επαρκές εισόδημα, να έχει ελευθερία στη διεκδίκηση ικανοποίησης αιτημάτων,  να μην χάσει το ρεύμα  και νερό ως δημόσιο αγαθό, να έχει ως αξιοπρεπή και δημόσια υγεία,  ασφάλιση και παιδεία;

Ο ταξικός χαρακτήρας και οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης που προβάλλονται ως… εκσυγχρονισμός, δίνουν αέρα στον επικεφαλής στου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αποκαθιστούν την επαφή του με μεγάλα λαϊκά ακροατήρια.

Εκ παραλλήλου αναδύεται η επιλογή του να τελειώνει με τη εσωστρέφεια, να βάλει στο περιθώριο στα βαρίδια, τους ενδοκομματικούς υπονομευτές και τους αλαφροΐσκιωτους, με τη μέθοδο της πολιτικής αποδοκιμασίας.

Σε κάθε περίπτωση παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και η προοδευτική κυβέρνηση θα προκύψει από τη λαϊκή πλειοψηφία  στηριζόμενη σε νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέο πρόγραμμα και  νέους στόχους για τη χώρα.

 Το προσκλητήριο νίκης, που απηύθυνε από τη Συνδιάσκεψη, αντιστοιχεί στις αγωνίες της  κοινωνίας και την απεγκλωβίζει από το κλίμα που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια  ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και μιντιάρχες υπέρ του Μητσοτάκη- επειδή είχαν τους λόγους του όπως αποδεικνύεται.

Η πολιτική σύγκρουση κλιμακώνεται σε διεθνές περιβάλλον που ευνοεί τον Τσίπρα και όχι τον  Μητσοτάκη.

Η πορεία της χώρας θα κριθεί στις επικείμενες πρόωρες εκλογές- ο  Μητσοτάκης τις διαψεύδει, αλλά κάνει κανονικά προεκλογικό αγώνα, θα βάλουν τη χώρα στο τρένο της ανάπτυξης για όλους και θα καταστήσουν το σύστημα Μητσοτάκη παρένθεση. Ακόμη και αν καταφύγει σε ακραία και αθέμιτα μέσα για την επικράτησή του.

ΥΓ. Τις επόμενες εβδομάδες θα απουσιάσω από το ΑΠ. Όσο υπάρχει ακόμη τρόπος να κάνουμε διακοπές, καλό είναι να μην τις αφήνουμε.