Η τελευταία ομιλία του Στ. Θεοδωράκη: «Aποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος»

Στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη διάλυση της Βουλής ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ποταμιού αποχώρησε από το κοινοβούλιο με αισθήματα πικρίας αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον -όπως είπε- στην τελευταία του ομιλία στο σώμα.  “H μεταπήδηση σε άλλη κομματική βάρκα ή μάλλον μαούνα, στο δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία» είπε. “Αποχωρώ από τη Βουλή και παραιτούμαι από την ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στις ευρωεκλογές».

“Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». ‘Σπανίως στην ελληνική πολιτική σκηνή συστρατεύθηκαν τόσοι σπουδαίοι σκεπτόμενοι πολίτες σε ένα Κίνημα. Με μικρή επιρροή στις πλατιές μάζες, είπαν οι τελευταίες κάλπες αλλά αυτό δεν είναι πάντα το μείζον στην πολιτική, στην εξέλιξη και στην πρόοδο. Οι μειοψηφίες είναι αυτές που δίνουν την σπίθα για να αλλάξει ο κόσμος».

‏«Για πρώτη φορά ένα κίνημα μη επαγγελματιών της πολιτικής επέζησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μιμηθεί τον τρόπο οργάνωσης και δανειοδότησης των κλασικών καθεστωτικών σχημάτων. Δεν τακιμιάσαμε με συντεχνίες και συμφέροντα. Παρά την πίεση πότε από το αριστερό καθεστώς και πότε από το δεξιό καθεστώς δεν θυσιάσαμε την ανεξαρτησία μας, δεν μασήσαμε τα λόγια μας, δεν δειλιάσαμε και δεν υποχωρήσαμε».

“Είμαι περήφανος για την τελευταία πράξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Και ως παρακαταθήκη θα κρατήσω τα ενθουσιώδη σχόλια των ανθρώπων της Δικαιοσύνης» είπε στέλνοντας ένα μήνυμα στους 86.000 πολίτες που ψήφισαν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές:

«Τους ζητώ να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητώ να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που καταφέραμε. Οι νέοι να είναι η προτεραιότητα, να αναλάβουν, καίριες θέσεις στην πολιτική ζωή και την κοινωνία. Εξω τα κόμματα από το Δημόσιο, τα Πανεπιστήμια, τη Δικαιοσύνη. Αξιοκρατία και όχι κομματικοί διορισμοί και κομματικές προαγωγές. Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης, πάλι γύρω από το κράτος και το δημόσιο χρήμα, γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

«Σκοπός της ζωής είναι να ηττάσαι από ολοένα και μεγαλύτερα πράγματα. Aποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού στην κοινωνία και την πατρίδα και αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά».