Η ώρα της αλήθειας για την πανδημία

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Το νέο έτος, μας υποδέχεται συνολικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη και με μία νέα μετάλλαξη με το όνομα Omicron, να επελαύνει παντού με εκθετικό ρυθμό κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός φόβος κυρίως στην χώρα μας, για την πίεση στο σύστημα υγείας, τις διασωληνώσεις, την αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικίες και πάνω από όλα την αύξηση των θανάτων, που είναι και ο βασικός δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας για κάθε χώρα απέναντι στον ιό.

Η κυβέρνηση, έχει επιλέξει εδώ και αρκετούς μήνες να κρατήσει την οικονομία ανοικτή, ώστε να αποφύγει νέα κρατική στήριξη που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο και το δημόσιο χρέος.

Αυτό ήταν μία ορθολογική επιλογή όσο είχαμε μία σημαντική αύξηση του εμβολιασμού, οι θερμοκρασίες στην χώρα ήταν σχετικά υψηλές λόγω των καιρικών συνθηκών και δεν είχαμε μεταλλάξεις που να προκαλούσαν σημαντική διασπορά αλλά και θνητότητα.

Αυτή την στιγμή όμως, δεν έχουμε κανένα από τα παραπάνω δεδομένα και είναι κάτι που πρακτικά είχαν ήδη δείξει όλα τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος προέλασης του ιού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρά, αν όχι μία απόφαση για lock-down συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ώστε να διασωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά και να βρει τον απαραίτητο χρόνο το σύστημα υγείας να ανακάμψει και να μην πιεστεί με νέες διασωληνώσεις και ανάγκες για επιπλέον ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόσο ηλικιακά όσο και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με το κοινό και άρα κινδυνεύουν ή να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό, έπρεπε ήδη να έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό.

Επίσης είναι γνωστό πως η νέα κανονικότητα, σχετίζεται με το νέο μοντέλο λειτουργίας της τηλεργασίας αλλά και της τηλεκπαίδευσης, το οποίο αν οργανωθεί σωστά, μπορεί να μειώσει αισθητά τον συνωστισμό και άρα την μεταδοτικότητα τόσο στους χώρους εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και στα σχολικά ιδρύματα αλλά και τα πανεπιστήμια.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσες και αυστηρές αποφάσεις, χωρίς μετάθεση των μέτρων ή αναβολή, τα οποία θα πρέπει να έχουν ισχύ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση, η επιτήρησή τους, αλλά και η αποτελεσματικότητα που θα έχουν.

Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα της χώρας την δεδομένη περίοδο δεν περιορίζεται στην εστίαση ούτε στην καταναλωτική κίνηση δύο εβδομάδων, λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αντιθέτως, οι λάθος αποφάσεις με το σκεπτικό της ελευθερίας διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ενδέχεται να οδηγήσει σε συνολικό πάγωμα της οικονομίας τους επόμενους μήνες, με ύφεση που θα συμπαρασύρει όλους τους παραγωγικούς κλάδους που συμμετέχουν ενεργά στην αύξηση του ΑΕΠ, την απασχόληση και την παραγωγικότητα.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως οι κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε, απαιτούν και τα αντίστοιχα μέτρα για την αναχαίτισή τους, χωρίς παλινωδίες και ιδεοληψίες, ώστε η κοινωνία συνολικά να επιβιώσει και να επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε ρεαλισμό και κανονικότητα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός