Η 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 η 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης στην Αθήνα. Σε μία ασυνήθιστη διαδικασία, το πρώτο μέρος είχε εκτός των πολιτικών σύντομων ομιλιών του πολιτικού επικεφαλής Θωμά Παπαλιάγκα και του προέδρου Βασίλη Παυλίδη σύντομες αξονικές παρουσιάσεις των κυριότερων τροποποιήσεων και προσθηκών του προγράμματος από τους συντονιστές των τομέων. Η πρωινή συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι μέλος και στηρίζει ανοιχτά το κόμμα.

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η παρουσίαση ολοκληρωμένου ξεχωριστού ειδικού προγράμματος για τις εξαγωγές και για την ανεργία έκλεψαν την παράσταση, όπως και το τελείως καινούργιο πρόγραμμα για την υγεία και το ασφαλιστικό.

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις για εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, για την άμεση νομοθέτηση (και αργότερα και συνταγματικά) ρήτρας χειρότερου φορολογικού συστήματος για τις νέες επενδύσεις και της σύστασης ΚΕΠ Επενδύσεων.

Στην απογευματινή συνεδρία έγινε συζήτηση σε βάθος ανά τομέα, ενώ η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερο τραπέζι συζήτησης για τα αίτια της κρίσης και την Ελλάδα μετά από αυτήν, με τη συμμετοχή του φιλοσόφου-συγγραφέα Θεοφάνη Τάση και του δημοσιογράφου Πολυδεύκη Παπαδόπουλου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην παρουσία, με ιδιαίτερη πρόσκληση, του προέδρου του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» Στέλιο Φενέκου, ο οποίος και παρενέβη στη συζήτηση.

Ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για δέκα συνεχή χρόνια και έχει απολέσει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της από 245 δισ. το 2008 σε 175 δισ. σήμερα.  Υπάρχει λύση; Βεβαίως υπάρχει. Γιατί η χώρα έχει δυνάμεις. Έχει ανθρώπους με γνώσεις και ικανότητες. Ανθρώπους στους οποίους θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανάκαμψη, την ανατροπή της πνευματική παραλυσίας, την αναθέσμισή της μετά τον εκφυλισμό μίας προφανούς αποθέσμισης που περνά». Και συνέχισε: «Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους αλλά και ιδιαίτερα το σημερινό κυβερνητικό σχήμα προσπαθούν να περάσουν στους πολίτες τη λογική της παραίτησης από την προσπάθεια.  Τα πράγματα στις κοινωνίες αλλάζουν. Μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να υπάρχει πνευματική παραλυσία, αλλά αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει, καθώς τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κοινωνιών δρουν. Όλα αυτά όμως θα σπάσουν. Η ανάγκη θα τα σπάσει, όχι εμείς».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλης Παυλίδης (το κόμμα δυαρχία) ανέφερε:

««Σε καιρούς που το πρόγραμμα είναι το πρόσωπο, η φάτσα του αρχηγού και μόνο, η Ευθύνη επιμένει να μη θεωρεί τους πολίτες ανόητους και ως κάποιους τους οποίους πρέπει απλώς να ξεγελούν τα κόμματα. Επιμένει ν’ απευθύνεται στους πολίτες θεωρώντας τους ευφυείς και σοβαρούς και γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στον προγραμματικό της λόγο». Για να κλείσει μιλώντας για τη «Νέα ταυτότητα. Και ποια μπορεί να είναι αυτή; Τα διλήμματα του παρελθόντος όχι μόνο έχουν κουράσει αλλά έχουν λήξει. Και το μόνο που κάνουν είναι να θολώνουν το τοπίο και τη σκέψη διασφαλίζοντας απλώς ότι δε θα ταραχθεί η γνωστή πολιτική τάξη που μόνο αταξία δημιουργεί πλέον. Η νέα ταυτότητα θα είναι ανοιχτή και όχι φοβικά περίκλειστη».

Ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του φιλοσόφου συγγραφέα καθηγητή κ. Θεοφάνη Τάση, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση πολιτικής και ηθικής ορμώμενος  από παραδείγματα του Πλατωνικού έργου «Αλκιβιάδης».

Ο δε Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε για άλλη μια φορά την πίστη του στους ανθρώπους της Δημοκρατικής Ευθύνης και την στήριξή του σε αυτή, για να κλείσει τονίζοντας ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί – ακόμα και εάν υπήρξαν απόλυτα πετυχημένοι στο έργο τους – σήμερα δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής, γιατί είναι ξεπερασμένοι. Η πολιτική δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις.

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κόμματος, καταλήγει στην τρίτη έκδοση του προγράμματος, με το οποίο το κόμμα θα πάει στις εκλογές.