Καμία εικόνα δεν είναι αθώα

Του Μάνου Στεφανίδη

Paris EiffelASKT graffitiΔύο εικόνες, ένας συνειρμός : Η υποκουλτούρα της βίας  και της τυφλής καταστροφής ως πρόταση αλλαγής του κόσμου. Από την μια πλευρά το Παρίσι που χρόνια τώρα βιώνει τις συνέπειες από τις ανισότητες ανάμεσα στους γηγενείς και τους επήλυδες, τους άσπρους και τους μελαμψούς. Την ανεξέλεγκτη βία που προκαλούν οι νεοαποικιακές του πολιτικές και την εξέγερση των προαστίων. Και όλα αυτά σε οδυνηρό συνδυασμό με την εγκληματική αβελτηρία της Δύσης σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολή.

Ήταν περίπου αναμενόμενο. Η σχιζοφρένεια του Χαλιφάτου, αργά ή γρήγορα, θα έπληττε και την πολιτιστική καρδιά της Ευρώπης. Και έπεται συνέχεια. Στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στην Αθήνα. Είναι τρομαχτικό, σε λίγο θα αποφεύγουμε τους μαζικούς χώρους συνάθροισης γιατί ο φόβος θα καθορίζει την συμπεριφορά μας. Θυμάστε τους Τσετσένους στο θέατρο της Μόσχας;

Ισχύουν πάντως και εδώ  τα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δυστυχώς. Έτσι γράφεται η επίσημη ιστορία. Ό, τι συμβαίνει στη Δύση υπάρχει, ό, τι συμβαίνει στην Ανατολή, απλώς δεν υφίσταται. Τόσο απλά! Ό, τι φριχτό έζησαν χτες οι Γάλλοι, ζουν οι Σύριοι καθημερινά εδώ και πέντε χρόνια. Το Αιγαίο και τα κύματά του κάτι ξέρουν σχετικά. Όμως ο πόλεμος είναι πια εδώ και οι ασήμαντοι πολιτικοί που μας έφεραν ως εδώ, κάνουν ανώδυνα αστειάκια για το ποδόσφαιρο!

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την ενδημική βία κάποιων Εωσφόρων της καταστροφής που υπόσχονται να ξανακάψουν την Αθήνα για να τιμωρήσουν τυφλά όλο το κοινωνικό σώμα , μας απειλεί ξανά. Εξακολουθητικά. Παρά την υποκρισία των ιθυνόντων. Ο Τσίπρας καταδικάζει τη τρομοκρατία στη Γαλλία αλλά κλείνει το μάτι στα Εξάρχεια και γελοιοποιεί τον Πανούση επειδή άσκησε κριτική και διαφοροποιήθηκε από το χαρέμι του.

Φωτογράφισα χτες, μετά το μάθημά μου στην ΑΣΚΤ, το ανωτέρω γκράφιτι, κυρίως επειδή η βία αντιμετωπίζεται από πολλούς στο τόπο μας με όρους αισθητικούς ή ως μόδα. Το κράτος των Εξαρχείων έχει υπαρξιακές σχέσεις με τον Σύριζα, όπως η Χρυσή Αυγή συνδέεται υπόγεια με τους Μπαλτάκους και τους Βορίδηδες της ΝΔ. Η υπόθεση Πανούση που τόσο ύποπτα γελοιοποιούν, είναι μόνο η αρχή. Όσο αυτή η κοινωνία ανέχεια ή και νομιμοποιεί την βία, τόσο η βία θα γίνεται η μοίρα της.

ΥΓ 1.  Τι θλιβερό να κλείνουν μια εβδομάδα τα ΑΕΙ για την επέτειο του Πολυτεχνείου και ο φόβος της τρομοκρατίας που απλώνεται στην πόλη, να εξορκίζεται μόνο με την κρατική τρομοκρατία. Καλώς ήρθατε στο βασίλειο της απόλυτης παράνοιας.

ΥΓ 2.   Και κάτι άσχετο, ο κόσμος καίγεται, κυριολεκτικά, και οι “φίλοι “στο   Facebook  ασχολούνται με την αναβάθμιση του προφίλ τους. Τόση ηλιθιότητα ειλικρινά δεν υποφέρεται.

 

*Ο Μάνος Στεφανίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ