Κυβέρνηση σε αφασία – Αρρυθμίες, καθυστερήσεις και η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές ,η εκτόξευση των τιμών τον Ιούλιο και η αμηχανία για την υπερχρέωση του κόμματος -που αποκάλυψε η δημοσίευση του ισολογισμού του – προκαλούν επικρίσεις και δυσφορία.

Ο Ερντογάν βιάζεται να μεταφράσει το «καλό κλίμα» στο Βίλνιους σε ελληνοτουρκική συζήτηση για τη Θράκη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία ήταν ψυχρός. Ο Γεραπετρίτης δεν τα πάει καλά με τη διπλωματία και ο Δένδιας απλώς παρακολουθεί σκεπτικός.

Στα εσωτερικά θέματα, ο Στουρνάρας δείχνει την ακρίβεια και μιλάει για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από άγαρμπες κινήσεις αντιστάθμισης. Οι υπουργοί περιορίζονται στο ελάχιστο των αρμοδιοτήτων τους και ορισμένοι δεν αναγνωρίζουν ως «τσάρο» τον Χατζηδάκη– που παρεμβαίνει ακόμη και για την κατάσταση στις παραλίες.

Η «επιτυχία των εκκενώσεων» δεν συγκίνησε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τις φωτιές, και ο Πρωθυπουργός κάνει τη δουλειά της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο εξωτερικό . Όταν δεν προκαλεί μειδιάματα υποσχόμενος σε όσους , λόγω πυρκαγιάς, έχασαν … τις διακοπές στη Ρόδο, να τις κάνουν επιχορηγούμενες, την άνοιξη, που δεν θα έχουν άδεια!

Την ίδια στιγμή η επίδειξη πυγμής με τον αποκεφαλισμό του Μηταράκη και η αλλαγή αναβάτη την περιφέρεια Αττικής για εξασφάλιση ισορροπιών στη …διαπλοκή, ενίσχυαν το ιμπέριουμ του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην …κυβέρνησή του, αλλά αδρανοποίησαν τους υπουργούς.

Φοβούμενοι συνέπειες αποφεύγουν να βγουν στο προσκήνιο και ακυρώνουν ακόμη και τις διακοπές τους . Εκ παραλλήλου δεν αντιλαμβάνονται γιατί συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος με …πρωθυπουργικές περιοδείες. Ούτε γιατί η γαλάζια κυριαρχία στην Αυτοδιοίκηση τρίζει —παρά την αδράνεια της αντιπολίτευσης..

Παρά την επικοινωνιακή ωραιοποίηση, αυτός είναι ο πραγματικός κυβερνητικός απολογισμός- πριν καν σαραντίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ .
Η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές ,η εκτόξευση των τιμών τον Ιούλιο και η αμηχανία για την υπερχρέωση του κόμματος -που αποκάλυψε η δημοσίευση του ισολογισμού του – προκαλούν επικρίσεις και δυσφορία.

Σ’ αυτόν τον κύκλο προστέθηκε και η «ασύμμετρη» απειλή της …ξαπλώστρας- για την οποία μάλλον θα χρειαστεί η επιστροφή στην πρακτική των πρωθυπουργικών …«διαγγελμάτων».

Το ογκώδες κυβερνητικό σχήμα, υπολειτουργεί, χωρίς συνοχή και συντονισμό, καθώς οι νέες ισορροπίες στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη. Το -υπό τον νέο «προσωπάρχη» Σταύρο Παπασταύρου – επιτελικό κράτος, παρουσιάζει κενά. Αποδίδονται μεν στη θερινή ραστώνη, αλλά οι παροικούντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για εγγενείς αρρυθμίες.

Η επιχείρηση «περισσότερος Μητσοτάκης παντού», με την υποταγή και της Αυτοδιοίκησης στη κυβερνητική εξουσία – δια της κυνικής πρωθυπουργικής διακήρυξης «θέλουμε να συντονίζεται με τη πολιτική μας» – αντί να ενεργοποιήσει τους υπουργούς, προκαλεί δισταγμούς, στα υπουργικά γραφεία και όλα σχεδόν έχουν παγώσει με το πρόσχημα της καλύτερης προετοιμασίας. Στην πραγματικότητα γιατί η παραγωγή νομοσχέδιων στο μέγαρό Μαξίμου κόλλησε..

Ενώ οι εξαγγελίες για νέα «pass» ενίσχυσης των νοικοκυριών έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς υπολείπονται των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, επειδή προσκρούουν στο απαγορευτικό της Τράπεζας της Ελλάδος: «να μην υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας» .

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η -απρόβλεπτή- θέση Στουρνάρα «οι επιχειρήσεις να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά». Αναφέρεται κυρίως σε τομείς στους οποίους η κυβέρνηση -από ιδεολογική εμμονή, αλλά και από ανειλημμένες δεσμεύσεις-αποφευγει να «ενοχλήσει» τις συναφείς επιχειρήσεις στην ενέργεια και τα είδη διατροφής .

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το οικονομικό επιτελείο και οι …καθοδηγητές του από το μέγαρο Μαξίμου, δυσκολεύονται- -αν δεν αδυνατούν-εντελώς- να διαμορφώσουν πακέτο εξαγγελιών από τον Πρωθυπουργό στην εφετινή ΔΕΘ . Από ότι φαίνεται, θα περιοριστεί στην περιγραφή της εισοδηματικής πολιτικής του μέλλοντος.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη βεβαιώνουν ότι από το φθινόπωρο οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού έργου θα εντατικοποιηθούν, οι παρατηρητές διαπιστώνουν ότι πολλές από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές – όπως οι 15.000 προσλήψεις που σχεδιάζει το υπουργείο της Κεραμέως- θα μείνουν στα χαρτιά για μεγάλο διάστημα. Ακόμη και στην Υγεία που θεωρείται κεντρική προτεραιότητα, απλώς θα καλυφθούνε οι αποχωρήσεις.

Κοντολογίς η κυβέρνηση αρχίζει πολύ νωρίς να «χάνει στροφές»- παρότι δεν δέχεται πίεση από την αντιπολίτευση-και πανηγυρίζει ακόμη και για αναβαθμίσεις από την Ιαπωνία που …δεν λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την «κρυφή ατζέντα» του Πρωθυπουργού: να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της τετραετίας πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πρακτικά να ολοκληρώσει την κατανομή των Κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης- στο οποίο δεν είχε εγγραφεί η προεκλογική κυβερνητική γενναιοδωρία – να «διορθώσει » το …Σύνταγμα με την εκκίνηση της αναθεώρησης– αλλά και την πρωθύστερη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ – όπως και τη διόρθωση του εκλογικού σώματος, δια της ψήφου των ομογενών, που ήδη νομοθετήθηκε.

Κυρίως, πριν τις Ευρωεκλογές πρέπει να κλείσουν όσα έχει συμφωνήσει ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν και ήδη επεξεργάζονται οι σύμβουλοί τους. Ενδεχόμενη εκλογική συρρίκνωση της ΝΔ στις κάλπες του προσεχούς έτους, δεν θα επιτρέπει «υποχωρητικούς» χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

Το «ορόσημο» των Ευρωεκλογών τίθεται και για έναν άλλο- υποβόσκοντα-λόγο: την αναθερμανθείσα πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει τον εαυτό στη …διάθεση των Ευρωπαϊκών οργάνων. Οι διαβουλεύσεις για τους επικεφαλής τους, θα εκκινήσουν όταν διαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελληνική πολιτική σκηνή, αν το βγει, μένει εντελώς αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR