Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιλαροτραγωδία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το τέλος του Μητσοτάκη εξελίσσεται ως ιλαροτραγωδία για τον ίδιο και ως δράμα για τη χώρα.

Εντός ή εκτός της χώρας, η συμπεριφορά του μόνο υπεύθυνο Πρωθυπουργό δεν δείχνει.

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές -σαν να είναι άλλος που μπορεί να τις προκηρύξει- αναχώρησε, με την κυρία του, για το Λονδίνο.

Περιέργως, αντί για τον ομόλογό του -έστω ως συνάντηση γνωριμίας- που είναι ο μόνος αρμόδιος για τις αποφάσεις της Μ. Βρετανίας, έσπευσε να δει – ξανά τον Κάρολο, ως βασιλιά πλέον.

Το πρόσχημα είναι τα έργα ανάπλασης που -ορθώς- πρέπει να γίνουν στο Τατόι. Μόνο που ο Κάρολος δεν έχει καμιά σχέση: ο χώρος ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι σφετεριστές Γκλίξμπουργκ αποζημιώθηκαν, με δικαστική απόφαση και κάτι περίεργα νομικά του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Πού κολλάει ο -αρπακτικός- εστεμμένος σε μια δραστηριότητα της ελληνικής Δημοκρατίας; Ο σεβασμός ανήκει την αρχιτεκτονική των εγκαταστάσεων, όχι στους… βασιλιάδες και το σόι τους.

Κατά σύμπτωση όμως, σε ελληνικά ΜΜΕ εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα για τη «θετική» πλευρά της Μοναρχίας στην Ελλάδα – που παρέπεμπαν στο πατρικό «unfair».

Ψιμυθιώνουν, ανιστόρητα, όχι μόνο τον εν ζωή Κωνσταντίνο, αλλά και τον παλαιό, ολέθριο, συνονόματό του, που ευθύνεται για τον Διχασμό.

Λόγω της επιστροφής του -με εκδίωξη του Βενιζέλου- το 1920, οι τότε σύμμαχοι ακύρωσαν τη συμφωνία των Σεβρών και εγκατέλειψαν την Ελλάδα – με κατάληξη την Μικρασιατική Καταστροφή.

Επί βρετανικού εδάφους ο Μητσοτάκης διέπραξε και το ολίσθημα να παραιτηθεί από το πάγιο ελληνικό αίτημα επαναπατρισμού των Μαρμάρων: «Συνειδητά μιλώ για επανένωση και όχι για επιστροφή»!

Δεν απέφυγε πάλι την γκάφα, με τη «μαγκίτικη» απρέπεια για τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα». Σαν να μην ήταν φανερό, από το είδος των ερωτήσεων που δέχθηκε, τι συζητούν γι’ αυτόν στην Ευρώπη – και γιατί δεν είχε συνάντηση με τον Σούνακ.

Όσο έλειπε, στην Επιτροπή Θεσμών είχε στηθεί σκηνικό διαφυγής του ανεψιού Δημητριάδη. Ο οποίος εν ψυχρώ, έβγαλε ψεύτη τον θείο του: ο ίδιος δεν είχε ιδέα ούτε καν για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και παραιτήθηκε μόνος του – δεν τον, «απομάκρυνε».

Κατά τις εντολές που άφησε πίσω του ο Μητσοτάκης ο ανεκδιήγητος Τασούλας, επιβεβαίωσε γιατί, ως χειρότερος πρόεδρος της Βουλής, συναγωνίζεται σε αρνητική δημοτικότητα τη χειρότερη πρόεδρο Δημοκρατίας.

Υποχρέωσε τον ατυχή βουλευτή Μπούρα να εξευτελίσει τη Βουλή, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών: με ανεπίτρεπτα κόλπα, απάλλαξε τους τρεις καμπαλέρος του Predator από τη βίαιη προσαγωγή.

Από το εξωτερικό, Λαβράνος – Μπίτζιος – Ντίλιαν ξεκαρδίζονται στα γέλια: η κυβέρνηση της μπανανίας με την οποία έκαναν δουλειές, δεν τους αγγίζει, παρότι ο Μπούρας τους συνέδεσε με την… ΕΥΠ για να δικαιολογήσει το «απόρρητο».

Συμπέρασμα: το τέλος του Μητσοτάκη εξελίσσεται ως ιλαροτραγωδία για τον ίδιο και ως δράμα για τη χώρα.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR