Τι πολίτευμα έχει η Ελλάδα; Δημοκρατία “κεκλεισμένων των θυρών”, υπουργοί υπό παρακολούθηση και βουλευτές που παραιτούνται για να μην βλάψουν το κόμμα

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Η κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφ΄άνειας της Βουλής επιβεβαίωσε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για το σκάνδαλο της συγκάλυψης και τον περιορισμό της Βουλής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Η Βουλή υποτάσσεται σε μια εισαγγελέα -που υπέγραφε τις παρακολουθήσεις και θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ώσπου αποκαλύπτεται ότι παρακολουθείται και η ίδια!

Λίγο πριν την συνεδρίαση εκτός Επιτροπής τέθηκαν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας μετά τον Κώστα Τζαβάρα που παραιτήθηκε με ένα όχι και τόσο κοινοβουλευτικό σκεπτικό για να μην φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Γάμμα» της Πάτρας, ο βουλευτής της ΝΔ έδωσε μια απίστευτη ερμηνεία για τον ρόλο ενός βουλευτή που αντί να υπερασπιστεί τις απόψεις του -και τη συνείδησή του- παραιτείται την κρίσιμη στιγμή αυτοκαταργούμενος.

«Ούτε αποχώρησα από την επιτροπή Διαφάνειας, ούτε παραιτήθηκα. Εξακολουθώ να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και κανείς δεν μπορεί μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος να με αντικαταστήσει χωρίς τη θέλησή μου. Επίσης, ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Και αυτό το δικαίωμα μου το δίνει το αξίωμα που έχω».

Ένας βουλευτής δηλαδή λέει την άποψή του, αλλά όχι στη Βουλή γιατί “σε συνεννόηση με το κόμμα μου και επειδή δεν ήθελα να προκαλέσω ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχοντας δημοσιοποιήσει τις απόψεις μου για τα θέματα των υποκλοπών, τις οποίες δεν αλλάζω γιατί είναι επιστημονικές”.

«Επειδή λοιπόν αυτές είναι οι απόψεις μου θεώρησα θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να μην είμαι εγώ η αιτία που θα διασαλευτεί -που θα υπάρξει δηλαδή μία ανατροπή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή, σύμφωνα με τη δύναμη που έχουν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο σαφή».

Ένας βουλευτής…. αυτοκαταργείται

Ο Κώστας Τζαβάρας αυτοκαταργείται για λίγο, άλλοι δύο βουλευτές αντικαθίστανται -ο Ανδρέας Κουτσούμπας είχε ταχθεί κατά της επίκλησης του απορρήτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών- και η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί με όρους που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο να αυτοκατηγορούνται οι κατηγορούμενοι.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο είναι αυτό που συμβαίνει με τους υπουργούς που διαβάζουν ότι παρακολουθούνται, αλλά δεν αντιδρούν είτε γιατί…καλώς το έκανε το καθεστώς είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός και δεν τους ενδιαφέρει ποιος το έκανε.

Ψηφοφορίες με έγερση

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας υποστηρίζοντας ΄ότι η υπόθεση σχετίζεται με την ΕΥΠ, όπως παρατήρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκε ότι οι Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν που κλήθηκαν για τις παρακολουθήσεις με Predator, έχουν σχέση με την ΕΥΠ.

«Αν η κυβέρνηση συνδέει το Predator με την ΕΥΠ δεν έχουμε άλλη χρεία μαρτύρων» συμπλ΄ήρωσε Χάρης Καστανίδης και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη νέα της σύνθεση υλοποίησε την γραμμή “όλα στο φως” με μια προσπάθεια να μείνουν όλα στο σκοτάδι: αποφάσισε να είναι απόρρητη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ενώ αρνήθηκε να διαταχθεί βίαιη προσαγωγή όσων συνδέονται με το παράνομο λογισμικό Predator.

Σε μια ακόμα πρακτική που δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα ο πρόεδρος Θανάσης Μπούρας, δεν πραγματοποίησε κανονική ψηφοφορία για τα θέματα, αλλά ζήτησε να εγερθούν μόνο οι βουλευτές που υποστηρίζουν τις προτάσεις και θεώρησε δεδομένη χωρίς έγερση ή ανάταση χεριών, την αντίθεση της ΝΔ.

Για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη ο τρόπος αυτός “ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική”

Η Δικαιοσύνη δεν βιάζεται

Κάπου αλλού ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις αποκαλύψεις για τη χρήση του Predator μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη (pod.gr) δεν είναι αισιόδοξος γιατί θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη κινείται αργά, οι εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα εστιάζουν στα επιμέρους γιατί “η εικαζόμενη βούληση είναι να μην προχωρήσει το θέμα”.

“Το Predator ήρθε στην Ελλάδα το 2019 επειδή η ΕΥΠ υστερούσε τεχνολογικά. Είχαν αγοραστεί δέκα στόχοι το μήνα προς 150.000 ευρώ. Λειτουργούσε συμπληρωματικά ως προς το σύστημα των νόμιμων ή νομιμοφανών επισυνδέσεων”

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να πάρει αυτό το σύστημα γιατί οι τηλεπικοινωνίες είχαν ανέβει στο 4G αλλά οι συνακροάσεις γίνονταν στο 3G”.

“Δεν πιστεύω ότι η χρήση του Predator είναι υπόθεση ιδιωτών. Υπήρχε ένα μεικτό σχήμα, κρατικό και ιδιωτικό, γιατί πάντα χρειάζεται δυνατότητα άρνησης, ότι δεν έχει το κράτος αυτό το λογισμικό.

” Τιμολογήθηκαν 7 εκ ευρώ, δεν ξέρω αν πληρώθηκαν όλα. Η ΕΥΠ έκανε πάντα και ιδιωτικές δουλειές, με πώληση πληροφοριών στον ιδιωτικό τομέα.

” Η εταιρεία Intellexa, όταν ελέγχθηκε, έδωσε τους λογαριασμούς της να ανοιχτούν αλλά δεν ανοίχτηκαν”.

Τι καθεστώς είναι αυτό;

΄’Εχουμε μια χώρα όπου η Δικαιοσύνη δεν βιάζεται να διαλευκανθεί μια υπόθεση, η κυβέρνηση χειραγωγεί την Βουλή και την αποκάλυψη της υπόθεσης θα κρίνουν μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Τι καθεστώς είναι αυτό;

Το σύστημα Μητσοτάκη έχει ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, την δικαιοσύνη και έχει ψηφίσει ένα εκλογικό νόμο που ένα κόμμα που θα ψηφίζεται από το 20% των πολιτών θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ψηφίσει τους επόμενους νόμους που θα πριονίζουν την δημοκρατία και την ελευθερία.

H κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση θα ελέγξει την κυβέρνηση και η απονομή Δικαιοσύνης επαφίεται στις εκλογές που θα κρίνουν οι δημοσκοπήσεις -ενώ υπάρχουν καταγγελίες της αντιπολίτευσης που δεν φτάνουν στην Βουλή για χρηματοδοτήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα μοναδικό πείραμα πολιτικής χειραγώγησης για την δημιουργία ενός καθεστώτος που ό,τι και να ψηφίζεις θα βγαίνει το ίδιο κόμμα. Ο μάνατζερ που έγινε πρωθυπουργός με την ιδέα για ένα «επιτελικό κράτος» ήταν διοικητής μιας κυβέρνησης όπου υπουργοί υπακούουν σε αναπληρωτές και υφυπουργούς -και σε ένα πανίσχυρο “γραμματέα” που είναι ο… ανιψιός του πρωθυπουργού.

Τα νέα είναι πως η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της μαζί με δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και στελέχη της ίδιας της ΕΥΠ είναι υπό παρακολούθηση. Η κυβέρνηση δεν έχει καμμιά σχέση με το Predator, αλλά γνωρίζει πως όλα αυτά είναι “Μύθοι του Αισώπου” -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Που δεν πιστεύει ότι παρακολουθείται αφού όλα αυτά είναι μύθοι. Ή που ξέρει ότι παρακολουθείται. Κι αυτό είναι το χειρότερο.