Κυρ. Μητσοτάκης: Τεστ

Λέει ψέματα ο Πρωθυπουργός; Κάποιος θα απαντήσει: ασφαλώς- όλες οι κυβερνήσεις, όπως και οι πολιτικοί γενικώς, το κάνουν. Αλλά δεν πρόκειται για ερώτηση κρίσεως.

Το θέμα είναι αν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης   ψευδολογούσε όταν έλεγε ότι ουδείς παράγων της Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για την έγκαιρη αποτροπή  μετάδοσης του κορονοϊού.

-Δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μας το είχε υποδείξει αυτό, ήταν η φράση του, προ ημερών.

Έλεγε ψέματα;  Κατά τον υφυπουργό Ν. Χαλδαλιά: Ναι. Ο πρώην δήμαρχος , που βρέθηκε αιφνιδίως πρώτο τραπέζι πίστα, είπε  ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απ. Τζιτζικώστας είχε εισηγηθεί καθολικό lockdown και ακύρωση των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου- από όπου φαίνεται να ξεκίνησε στο κακό.

Η κυβέρνηση δεν τον πήρε στα σοβαρά και το αποτέλεσμα το ξέρουμε.

 Αλλά εν προκειμένω ανοίγει ένας κύκλος που αφορά την αξιοπιστία των πιο υπεύθυνων  για την προστασία του πληθυσμού. Δεν είναι και τόσο  υπεύθυνοι; Παίζουν πολιτικά παιχνίδια;  Έχουν πει τόσα πολλά ψέματα ώστε πλέον μπερδεύονται μεταξύ τους;

Αν ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει μέτρα και ο Πρωθυπουργός τον αγνόησε, γιατί τον κατηγόρησε και για αδράνεια εκ των υστέρων; 

Καθώς δεν υπάρχει απάντηση από καμία πλευρά, ούτε πρόκειται, ας κάνουμε ένα τεστ. Ήτοι να τα πάρουμε με τη σειρά:

Πρότεινε πράγματι μέτρα ο Τζιτζικώστας και σε ποιον;  Πρότεινε, λέει σήμερα ο Χαρδαλιάς. Μάλλον τα πρότεινε στον ίδιο και γι’ αυτό δεν μπορεί να τον διαψεύσει.

Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι υπήρχε πρόταση όταν έλεγε ότι δεν υπήρχε; 

Αν δεν γνώριζε κάποιος πρέπει να πληρώσει επειδή δεν τον ενημέρωσε. 

Αν είχε ενημερωθεί και το απέκρυψε, μπορεί η εσωκομματική καταγωγή του περιφερειάρχη, να λειτούργησε ως λόγος για να τον εκθέσει ο Πρωθυπουργός;

Μπερδεμένα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι  στη Θεσσαλονίκη -που είναι πάντα πόλη του Κώστα Καραμανλή-δεν έχει και τους καλύτερους φίλους ο Μητσοτάκης.

Ειδικά με την ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου ανέδειξε ως Εθνάρχη τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ξέχασε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχασε και όσους είχε.

Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η υγειονομική προστασία μιας περιοχής αφέθηκε στην τύχη της, επειδή δεν συνέπιπταν οι εξωκομματικές  τροχιές των ταγών της με την κεντρική κυβέρνηση.  

Αν ο Τζιτζικώστας απευθύνθηκε στον Χαρδαλιά κι αυτός ξέχασε να το πει στον Πρωθυπουργό, σήμερα ο υφυπουργός  καλύπτοντας τον περιφερειάρχη εκθέτει τον εαυτό του. Έχοντας εν τω μεταξύ αφήσει και τον Πρωθυπουργό να εκτεθεί.

Αν όμως ο Χαρδαλιάς μεταβίβασε ευσυνείδητα το αίτημα της πόλης και της περιφέρειας για μέτρα -και δεν κρύβει την ύπαρξή του ούτε σήμερα- τότε ο βαθμός ευαισθησίας στο Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνεται με έξω-υγειονομικές επιρροές.  Αυτό δεν είναι καθόλου υγιές.