Κυρ. Μητσοτάκης: Όλο και πιο δεξιά, όλο και πιο αδέξια. Το σύνδρομο του Κουταλιανού και η μάχη οπισθοφυλακών

Του Γ. Λακόπουλου

Όσοι παρακολουθούν από κοντά την αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνουν: το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρά σαν ψάρι που πιάστηκε στο δίχτυ -στο οποίο μπήκε μόνος του- και δεν μπορεί να ξεφύγει. Αναφέρονται σε σειρά ενεργειών, δηλώσεων, αλλά και παραλείψεων εκ μέρους του, που δείχνουν ότι έχει χάσει τον έλεγχο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις,αλλά και στα εσωκομματικά.

Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι ο ίδιος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην απομόνωση και η “κομματική” ΝΔ σπαράσσεται. Δεν έχει προηγούμενο η περίπτωση κόμματος που να έχει περιέλθει λίγο πριν τις εκλογές -στις οποίες υποτίθεται ότι οδεύει με δέκα μονάδες δημοσκοπικής διαφοράς υπέρ του- σε κατάσταση πολιτικής αφασίας και εσωτερικής τρικυμίας.

Για να αρχίσουμε από τις παραλείψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ίδιοι παρατηρητές διαπιστώνουν ψυχολογία αδιέξοδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Δεκεμβρίου ζήτησε με στόμφο στη Βουλή δυο προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις. Όλοι παραξενεύτηκαν: ήταν σαν την γαλοπούλα που θέλει να επισπεύσει τα Χριστούγεννα. Ο Τσίπρας το αποδέχθηκε ασμένως. Αλλά από την επόμενη η ΝΔ το… ξέχασε. Πάντα υπάρχουν ψυχραιμότεροι.

Ακολούθησε η πανθομολογούμενη επικράτηση του Πρωθυπουργού -στις συζητήσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης και τις Πρέσπες- και η ΝΔ τράπηκε σε φυγή: ούτε debate του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα -που δεχόταν ακόμη και με δεμένα μάτια και τα χέρια πίσω- αποδέχθηκε, ούτε πρόταση μομφής κατέθεσε. Όπως έλεγε παράγων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: “Ο ζόρικος αρχηγός αποδείχθηκε Κουταλιανός”. Η ουσία είναι ότι τέθηκε σε καθεστώς επικοινωνιακής προστασίας. Μόνο ελεγχόμενες σκηνοθετημένες εμφανίσεις.

Λαγός τη φτέρη έσειε…

Ελάχιστοι θα έλεγαν ότι αυτό τον ωφελεί. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του επιδεινώνουν τη θέση του. “Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς αν μιλάει αρχηγός κόμματος, ή πολιτευτής επαρχίας” σχολίαζε έμπειρος δημοσιογράφος. Αντιφάσεις, υπεκφυγές, χτυπήματα κάτω από τη μέση, κουραστικές επαναλήψεις και γκάφες κυριαρχούν στο ρεπερτόριο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς η επιστροφή του προέδρου της ΝΔ στην υβριστική φρασεολογία κατά του Τσίπρα. Παρότι, όπως σχολιάσθηκε, “αυτό τον κάνει να δείχνει ότι επιχειρεί με φόρα να ξεφύγει από τον κλοιό που βρίσκεται και απλώς κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο”. Υπερβολή; Καθόλου.

Το να λέει ότι “προσβάλλει τους Έλληνες” ο Πρωθυπουργός, που επαινείται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ και σύμπασα την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη, δείχνει απλώς μεμψιμοιρία. Το να λέει ότι το κάνει “ με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά σε ξένους ηγέτες” όταν ο ίδιος ο Κυριάκος σε κάθε διεθνή επαφή του στρέφεται κατά της κυβέρνησης, της χώρας και των… υποστηρικτών της, συνιστά αναστροφή της πραγματικότητας. Ή έστω υπερβολές που συνηθίζονται στην πολιτική.

Αλλά η φράση “ο Τσίπρας είναι ανάξιος Πρωθυπουργός” δεν λέγεται εύκολα για πολιτικό αντίπαλο. Τι θα επακολουθήσει άραγε αν ο Πρωθυπουργός υιοθετήσει το ύφος και το ήθος που αποπνέει αυτός ο δημόσιος λόγος και απαντήσει ανάλογα στον πρόεδρο της ΝΔ;

Παραπληροφόρηση

Ακόμη και κομματικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν δείγμα πελαγοδρομίας του τη διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Μητσοτάκη. Μετά την ολέθρια παράδοση του στην ομάδα Σαμαρά-Γεωργιάδη -Βορίδη, που τον οδήγησε σε πλήρη αλλοίωση των χαρακτηριστικών της ΝΔ και διεθνή απομόνωση- αν όχι αποδοκιμασία- κατέφυγε στον παλαιοκομματισμό: “δεσμεύεται” να ….περιορίσει τη ζημιά- όχι στον εαυτό του, στη χώρα εννοεί. Πώς; Υποσχόμενος να… ασκήσει βέτο όταν η Βόρεια Μακεδονία – την οποία αποκαλεί ακόμη Σκόπια, θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρακτικά υπόσχεται ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα στραφεί… κατά της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ έγινε αντιληπτό ότι παραπληροφορεί τους ξένους συνομιλητές του. Π.χ. είπε στον Economist ότι “το 2008 μας είχαν προσφέρει την ίδια συμφωνία και την απορρίψαμε” . Εντελώς το αντίθετο συνέβη: η πρόταση ήταν ελληνική και την απέρριψαν τα Σκόπια.

Κάποια στιγμή προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες στο πρόσωπό του από την κάλυψη στα συλλαλητήρια, στις βιαιότητες και στους τραμπούκους που απειλούσαν βουλευτές ότι θα τους θεωρούν “προδότες”. Είπε ότι δεν θα έλεγε προδότη όποιον ψήφισε τη Συμφωνία. Φάνηκε σαν αυτοκριτική, αλλά δεν ήταν.

Την επομένη ο Αυγενάκης βρέθηκε στο πλευρό του κομματικού στελέχους που το έκανε. Και ο Άδωνις στο πλευρό της κομματικής οργάνωσης που στράφηκε εναντίον του ιδίου του Μητσοτάκη. Εν τέλει τους ξανακάλυψε και ο ίδιος με όσα είπε μετά τις πληροφορίες για τη συνομιλία του Τσίπρα με ξένους ηγέτες. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ακραίους και χωρίς ενημέρωση- αλλά ο Κυριάκος επέστρεψε στη γραμμή του αντιπροέδρου του. Ούτε τρεις μέρες δεν κράτησε το θαύμα.

Όσα δεν φτάνει η αλεπού

Με μεγάλη έκπληξη αντιμετώπισαν ακόμη και στελέχη της ΝΔ την αντίδραση Μητσοτάκη για την έξοδο στις αγορές -την οποία με διορατικότητα απέκλειε ο ίδιος λίγα 24ωρα νωρίτερα. Ήταν επιτυχής κίνηση με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με επιτόκιο υψηλότερο από άλλες χώρες- αλλά το καλύτερο από την κρίση και μετά. Προφανώς η χώρα πληρώνει τη χρεοκοπία του 2009-10, την οποία ασφαλώς δεν προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο ο ευπρεπής και καταρτισμένος Χρ. Σταϊκούρας -που αν γίνει ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός προορίζεται για υπουργός Οικονομικών,- άσχετα αν και άλλοι λένε ότι έχουν την ίδια υπόσχεση- πήρε οδηγίες να σχολιάσει αρνητικά. Όσα δεν φτάνει η αλεπού…

Ούτε ξένες εφημερίδες δεν διαβάζουν στην Πειραιώς: Π.χ. η γερμανική Handelsblatt τόνισε “η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη και αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία”. Και η γαλλική Les Echoes: “Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας «της Τρόικας» και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές”.

Σωσίβιο ο Μαδούρο

Στους πολιτικούς κύκλους σχολιάσθηκε ότι για αντιπερισπασμό την ίδια μέρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης πιάστηκε από τη Βενεζουέλα, με ένα τρόπο που πέρα από τις ανακρίβειες ενσωμάτωσε και αθέμιτο χτύπημα. Δεν λες μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Κατάινεν ότι “ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλλει την Ελλάδα “. Και δεν αναρωτιέσαι με ευτελή υπονοούμενα: “Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;”. Όπως σχολίασε αναγνώστης του ΑΠ : “Θα του άρεσε άραγε η ίδια αντιμετώπιση για ένα σωρό θέματα που τον αφορούν;”.

Οι ενημερωμένοι πάντως σημείωσαν την ανακρίβεια των λόγων του. Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενέργειες της Μογκερίνι στην αναζήτηση πολιτικής λύσης- και όχι το αντίθετο. Στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου είναι σαφές ότι στηρίζει τον δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας και όχι τον Μαδούρο. Ο Μητσοτάκης, όπως κάνει και με την Οικονομία, κατέφυγε στο παρελθόν και σε άλλα δεδομένα, για να δικαιολογήσει την κατηγορία της “στήριξης”. Καθαρό δεν το λες.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι αντί να απολογείται η ΝΔ για την απουσία κάθε αναφοράς εκ μέρους της στη Δημοκρατία, στην ανάγκη μη εμπλοκής του στρατού και στο διάλογο, σχολιάζει μια απολύτως λογική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία απλώς δεν σπεύδει να αναγνωρίσει κάποιον που… αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της μακρινής χώρας. Περιπαικτικά κάποιος αναλυτής σχολίασε: “Ένας ψυχολόγος θα έλεγε ότι με τον τρόπο του ο Μητσοτάκης δείχνει να έχει …αυτοανακηρυχθεί Πρωθυπουργός”.

Την ίδια μέρα βέβαια είχε και άλλο πρόβλημα ο επικεφαλής της ΝΔ. Επικυρώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού,την οποία προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους δεν μπορεί να μην ψηφίσει στη Βουλή. Βρίσκει όμως ότι… άργησε, όταν ο ίδιος θεωρούσε ότι… δεν πρέπει να γίνει.

Την ίδια στιγμή ενώ θα ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που προβλέπουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια -αυτό και αν είναι θεία τιμωρία- υπόσχεται να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε δυο χρόνια από τότε που θα γίνει πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση τον… μειώνει ήδη. Από συνέπεια καλά πάνε στη ΝΔ. Φάνηκε και στην τοποθέτηση Μητσοτάκη “τα καλυτέρα φάρμακα στην καλύτερη τιμή”, που παρέπεμπε στην παλιά θέση της ΝΔ για το βάμβακι: “Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”.

Περί διαφθοράς και Novartis

Από το ρεπερτόριο της ΝΔ δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας -αλλά διάβασε τη μισή. Διαπίστωσε ότι υπάρχει αναφορά στη διορισμό της Θάνου, αλλά δεν είδε τη διαπίστωση για επιδείνωση της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Χάρη στην κυβέρνηση; Όχι. Απλως η επιδείνωση αποδίδεται στο σκάνδαλο …Novartis: “Το 2018, μία σειρά σκανδάλων υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς» τονίζει η έκθεση και αναφέρεται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο ρητά: Μια από τις υποθέσεις που πήγαν πίσω τη μάχη κατά της διαφθοράς ήταν αυτή της ακατάλληλης προμήθειας φαρμάκων από το ελληνικό κράτος, “με πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις». Στη λογοκρισία δεν παίζονται….

Όταν ο Δένδιας δεν μασάει

Το θέμα που φουσκώνει και απειλεί να παρασύρει τον Μητσοτάκη είναι το εσωκομματικό. Η παρέμβαση του Νίκου Δένδια ήταν στοχευμένη. Σχεδόν κατονόμασε τους Σαμαρά- Γεωργιάδη -Βορίδη για τις ακρότητες, αλλά δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ίδιο τον Μητσοτάκη που τους καλύπτει. Αποτέλεσμα; Ο καυγάς του προέδρου της ΝΔ με τον πρώην υπουργό στα κομματικά γραφεία θύμισε τους καυγάδες του Βενιζέλου στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ – με τον Στεφ. Τζουμάκα και τον Χρ. Πολυζωγόπουλο- λίγο πριν τον πάρει η κατηφόρα.

Ο Γεωργιάδης βγήκε να εξηγήσει ότι η ΝΔ του Σαμαρά το 2012 πήρε 18% γιατί δεν ήταν… αρκετά δεξια! Και ο Αυγενάκης βρήκε την παρέμβαση του Δένδια “ατυχή”. Αλλά όταν ο βουλευτής Κέρκυρας του το επέστρεψε με άγριες διαθέσεις, ο γραμματέας κατάπιε τη γλώσσα του.

Τέλος υπάρχει και το θέμα με τον εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη. Κομματικό στέλεχος αποκάλυψε ότι είναι χορηγός της ΝΔ στον Πειραιά: πλήρωσε τον εξοπλισμό της κομματικής οργάνωσης και το ενοίκιο για ένα χρόνο- χωρίς φυσικά να αποκλείεται συνέχεια. Αντί για εξηγήσεις από τα στελέχη της και αναστροφή της χορηγίας, η ΝΔ απάντησε ότι αυτό δεν δείχνει διαπλοκή γιατί υπήρξε… “δημόσια ευχαριστία” – όπως ονομάσθηκε η γκάφα του κομματικού στελέχους.

Αλλά ούτε σ’ αυτό έλειψε η διαστρέβλωση: “Ο Βαγγέλης Μαρινάκης- έκανε ΔΗΜΟΣΙΑ μια δωρεά στη μνήμη του βουλευτή πατέρα του”. Μόνο που όταν έγινε αυτή η δωρεά δεν ήταν καθόλου δημόσια. Τώρα έγινε, κατά λάθος. Κατά τα λοιπά ο Κυριάκος μείωσε τα κομματικά έξοδα κατά 70%.