Κυρ. Μητσοτάκης: O Πρωθυπουργός λείπει ταξίδι για δουλειές- που δεν πήγαν καλά. «Κωλοτούμπες” και μια απίστευτη συνέντευξη

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν ξανάγινε: πρωθυπουργός αρχίζει ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αλλάζει ατζέντα εν πτήσει!  Στο παραπέντε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τη συνάντησή του με τη καγκελάριο Μέρκελ σε… επίσκεψη γνωριμίας.

Για «αζμπέτε” που έλεγε ο Χρόνης Ξαρχάκος αποδίδοντας με τον τρόπο του το : to know us better. Ποια μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων; Αυτά ήταν προεκλογικές κολοκυθοκορφάδες και τώρα έγιναν γαργάρα.

Στο σημείο αυτό να  υπενθυμίσουμε  ότι πολύ έγκαιρα το ΑΠ είχε επισημάνει ότι δεν πρόκειται  να συμβούν ποτέ δυο από τις βεβαιότητες του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Βέμπερ και να δεχθούν οι πιστωτές  συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Και στα δυο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφαγε ως Πρωθυπουργός πόρτα από τις εξελίξεις.  Η πολιτική είναι σκληρή αν την χρησιμοποιεί για εφήμερο εντυπωσιασμό…

Το ίδιο συνέβη και με τη συνάντηση με τη Μέρκελ . Πριν καν υπάρξει αναδείχθηκε ως αποτυχία.

Ενώ η  κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε  για μέρες να δώσει στο ταξίδι στο Βερολίνο  χαρακτήρα Αργοναυτικής Εκστρατείας , ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τους γείωσε λέγοντας ότι η καγκελάριος απλώς προσβλέπει σε μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους και « δεν θεωρεί  χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες”. Πάπαλα. Το «αζμπέτε” που λέγαμε…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  έκανε την ανάγκη φιλοτιμία: “Δεν πρόκειται για μια επίσκεψη όπου θα συζητηθούν λεπτομέρειες του προγράμματος εποπτείας των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας”. Μα εντελώς τα αντίθετα δεν έλεγε ως τώρα;

Εν τω μεταξύ η καλή μέρα στο Βερολίνο από το …Παρίσι φαίνεται. Ο Πρωθυπουργός  έφυγε από Μέγαρο των Ιλισίων με άδεια χέρια. Ο Μακρόν  μίλησε περί διαγραμμάτου για  το …Κυπριακό, ο  Μητσοτάκης για τον ….λαϊκισμό και  η κυρία  Μαρέβα  Μητσοτάκη  “υποκατέστησε” τον παραδόξως απόντα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και κάλεσε την Μπριζίτ  στην Ελλάδα για ομιλίες.  Κάποιοι λένε ότι θα το δούμε πολλές φορές αυτό το σκηνικό.

Μετά την γαλλική κρυάδα η κυβέρνηση άρχισε να αλλάζει το ταξιδιωτικό  αφήγημα του Πρωθυπουργού. Οι  συνεργάτες του εξηγούσαν ότι ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων περιμένει  αλλά…  από  του χρόνου.  Ζήσε Μαύρε μου…

Στην πραγματικότητα καταπίνουν αμάσητο το 3,5% ως το 2022, για οποίο κατηγορούσαν τον Τσίπρα και στη μείωση του οποίου στήριζαν τη χρηματοδότηση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ για μειώσεις φόρων. Τα νεότερα στον προϋπολογισμό.

Την κυβίστηση ανέλαβε να παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με μια απίθανη συνέντευξη του στη Γερμανία, λίγο πριν περάσει την πόρτα της καγκελαρίας, δίκην φόβου του τερματοφύλακα πριν από πέναλτι. Μίλησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung  και είπε ανεξήγητα πράγματα που δείχνουν ότι μόνο την αμηχανία του, αλλά ότι έχασε τελείως τη μπάλα όταν …αντίκρισε την πραγματικότητα .

Η απάντηση του στην ερώτηση  αν θα ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μείνει στην ιστορία: «Δεν θέλω να απασχολήσω την καγκελάριο με τέτοια θέματα”.  Δεν θέλει να την. ενοχλήσει,  μην την πιάσει κανένα τρέμουλο;

Με απλά λόγια δεν θέλει  να την απασχολήσει για το θέμα που ξεκίνησε να της θέσει. «Διότι γνωρίζω την απάντηση: για αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιοι θεσμοί” δικαιολογείται. Τότε αυτά που έλεγε προεκλογικά , αλλά και μετά τις εκλογές, τι ήταν;

Από εκεί και πέρα αρχίσουν τα πολιτικάντικα. Χαρακτηρίζει την προηγούμενη κυβέρνηση «τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία μας» και αναφέρει ότι εκτός από το οικονομικό κόστος των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ANEK «επλήγη και η αξιοπιστία της Ελλάδας”.

Έλεος. Είναι είναι τραυματικό κεφάλαιο μια κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από Μνημόνιο,  όπως παραδέχεται και η κυβέρνησή του πλέον, που έλυσε το Μακεδονικό -Σκοπιανό- όπως προσυπογράφει και ο  ίδιος και που του άφησε διαχειρίσιμη οικονομία, ώστε να κάνει και τον γενναιόδωρο  και 37 δις ευρώ στα ταμεία;

Αν είπε  στη Μέρκελ ότι υπήρχε έλλειμμα εμπιστοσύνης στη σχέση της με τον Τσίπρα  και ότι επλήγη η αξιοπιστία της Ελλάδας  επί των ημερών του, μάλλον θα τον κοιτάμε με συγκατάβαση του τύπου: «Καινούργιος Γ. Παπανδρέου μας βρήκε”.

Ο πρωθυπουργός αφού έκανε την αρχή της «κωλοτούμπας” με τα πλεονάσματα την τελειώνει με τις επενδύσεις λέγοντας -τώρα ότι “”δεν θα έρθουν εν μια νυκτί” . Αυτό από πότε το συνειδητοποίησε; Και  με ποια λογική θεωρεί ως αιτία ότι  «βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη”. Κάτι τέτοια  έλεγαν και στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 και είδαμε τη συνέχεια.

Κάνε τον Πρωθυπουργό σου να σου πει και του χρόνου.

ΥΓ 1: Τι ακριβώς μπορεί να εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι «βλέπω με ικανοποίηση αλλά και έκπληξη το ότι η νέα κυβέρνηση είχε μια καλή αρχή και ότι αποδείχθηκε ικανή”; .

ΥΓ 2:  Για να αποδοκιμάσει τους  προκάτοχους του  στη ΝΔ για την κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης  χρησιμοποίησε τη φράση «Σε εμένα και στην ομάδα μου μας αρέσει να σπάμε τις προκαταλήψεις” συμπληρώνοντας ότι «είναι αλήθεια ότι η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα, αλλά έχει αλλάξει πολύ”.

ΥΓ 3:  Όλοι σπάνε το κεφάλι τους να καταλάβουν πού το βρήκε ότι « η ΝΔ πήρε 22%το 2015.