Κωστής Χατζηδάκης: Αστοχία

Του Γ. Λακόπουλου

Για τον  Κωστή Χατζηδάκη κάτι εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει η αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια δεν βλέπει ότι κάθε άστοχη βολή σε βάρος του, είναι πόντος στο σύστημα  των ακραίων που τείνει να επικρατήσει στη ΝΔ και να δίνει  γραμμή τον Μητσοτακη, κατά τον τρόπο που είδαμε στο Μακεδονικό, το προσφυγικό,  τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ…

Ασφαλώς ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα δέχεται κριτική, από τη στιγμή που εφαρμόζει μια πολιτική που θεωρεί λανθασμένη η αντιπολίτευση.

Άλλο όμως η επίθεση στην πολιτική και άλλο στο πρόσωπο.  Άλλο η αντίρρηση σε αποφάσεις και επιλογές και άλλο η απαξίωση ενός πολιτικού που εκπροσωπεί τις υγιείς δυνάμεις στη συντηρητικής παράταξης. Με προσήλωση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα στη χώρας και ήθος στις αντιπαραθέσεις του με τους τους αντιπάλους του.

Κυρίως όταν αυτή η απαξίωση γίνεται άδικα και με κατασκευές της σειράς. Όπως ο κουρνιαχτός των ημερών για την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ- την οποία εποπτεύει- υπέρ της αντιμετώπισης της επιδημίας.

Η  εντύπωση που δημιούργησε η αντιπολίτευση ήταν ότι ο Χατζηδάκης πήγε να αγιάσει με ξένα κόλλυβα. Φόρτωσε τους καταναλωτές της ΔΕΗ ένα επιπλέον ποσό για να φανεί η επιχείρηση συμπάσχουσα στο πρόβλημα της χώρας και ο ίδιος εναρμονιζόμενος με το αίσθημα της κοινωνίας  για καθολική συμβολή.

Αν ήταν έτσι έπρεπε να ριχθεί στην πυρά. Αλλά δεν είναι. Η ΔΕΗ δεν επιβάλλει κανένα επιπλέον χαράτσι και ο Χατζηδάκης δεν υπερηφανεύτηκε γι’ αυτό. Απλώς ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση δίνει 0,8 ευρώ ανά λογαριασμό από όσα έχει ήδη εισπράξει. Πρακτικά δίνει από τα δικά της λεφτά.

 Είναι τόσο κρίσιμη αυτή η διευκρίνιση; Πολύ κρίσιμη. Όχι για λόγους  αποκατάστασης της αλήθειας και για τη συγκεκριμένη ενέργεια της ΔΕΗ και για το πρόσωπο του πολιτικού προϊσταμένου της. Αυτό ας το κάνουν μόνοι τους.

Είναι γιατί ο Χατζηδάκης ανήκει στο είδος που πολιτικού  που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στη συντηρητική παράταξη: πολιτεύεται με ευπρέπεια και επιχειρήματα – κατά την ιδεολογία, την πολιτική και τις απόψεις του.

Δεν βρίζει και δεν συκοφαντεί τους αντιπάλους τους, δεν ψευδολογεί, δεν κάνει σόου με κραυγές στα πρωινάδικα, δεν έχει το παραμικρό στίγμα στη διαχείριση του, βρισκεται απέναντι στις ακροδεξιές ιδέες, τον χυδαίο λόγο και τη μισαλλοδοξία- ακόμη και  όταν προέρχεται από το κόμμα του.

Είναι άστοχο να εξομοιώνεται η δημόσια παρουσία του υπουργού Ενέργειας με όσα συνοδεύουν τον Γεωργιάδη και τους κλώνους του. Ούτε νανογιλέκα  πουλάει, ούτε τηλεμαθήματα Αρχαίων Ελληνικών κάνει με πέντε ευρώ, ούτε μετατρέπει το δημόσιο βίο σε ζούγκλα.

 Καθώς η πολιτική έχει, καλώς ή κακώς, πολιτικές ετεροκαθορισμού το ένα κόμμα μπορεί να ορίσει και το είδος των αντίπαλων που θα έχει από το άλλο.

Αν η αντιπολίτευση θέλει να κυριαρχήσουν στη ΝΔ οι Σαμαράδες και τα παιδιά του Καρατζαφέρη μαζί με τα κακέκτυπά τους, όπως συνέβη στην περίπτωση του Βαγγέλη Αντώναρου -που τον εξοβέλισαν- μπορούν να συνεχίσουν τους πυροβολισμούς στους Χατζηδάκηδες, στις Ντόρες, τους Καραμανλήδες και όσους κρατούν ΝΔ στον ιδρυτικό δρόμο της.

Δεν είναι πάντως σοφό μπροστά σε αυτά που έρχονται και θα πρέπει να διαχειριστεί η καθαρή πολιτική με καθαρούς κανόνες..