Κύριε Σκουρλέτη, οι πολιτικοί δεν κάνουν μηνύσεις και αγωγές, δίνουν απαντήσεις…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την αντιδικία του Πάνου Σκουρλέτη με το δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο και τις ευθείες απειλές του πρώτου να υποβάλλει μηνύσεις.

Ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έχει εδώ και καιρό πολιτική αντιδικία με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο.

Μέσα από την ιστοσελίδα του, ο δημοσιογράφος τού έχει ασκήσει οξύτατη κριτική τόσο για την υπουργική θητεία του όσο και για το κομματικό του αξίωμα (τον θεωρεί και στις δύο θέσεις αποτυχημένο) και, κυρίως, του καταλογίζει ότι επί της ουσίας υπονομεύει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «ανοίξει» το κόμμα σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ο κ. Σκουρλέτης έχει απαντήσει σε όλα αυτά, κατηγορώντας τον δημοσιογράφο ότι τον έχει «στοχοποιήσει».

Κανονικά εδώ έπρεπε να σταματήσει το κείμενο αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί θυμώνουν με όσα τους λένε ή τους γράφουν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι. Δουλειά τους και δουλειά μας. Όμως, στην τελευταία απάντησή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα παραπάνω. Ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο δικηγόρο του να πράξει τα «δέοντα» από νομικής πλευράς. Πρόκειται για ευθεία απειλή ότι θα κάνει μήνυση ή (και) αγωγή στον δημοσιογράφο.

Για να μπορέσει ο αναγνώστης να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο του Γ. Λακόπουλου, που εξόργισε τον Π. Σκουρλέτη και ολόκληρη την απάντηση του θιγέντος.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι ο δημοσιογράφος ασκεί οξεία, οξύτατη κριτική στα πεπραγμένα του κ. Σκουρλέτη, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα. Αυτή είναι η δουλειά του Τύπου και των δημοσιογράφων.

Ερώτημα: Δικαιούται ο πολιτικός να απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, όταν δέχεται τέτοια κριτική ακόμα και όταν περιέχει προσωπικές αναφορές;

Απάντηση: Όχι, δεν δικαιούται. Δεν εννοούμε το νομικό δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης. Αλλά ο πολιτικός δεν είναι κοινός πολίτης. Έχει δημόσιο λόγο και τη δυνατότητα να απαντά σε όσα λέγονται και γράφονται εναντίον του. Μόνο αν το μέσο ενημέρωσης και ο δημοσιογράφος αρνηθούν να δημοσιεύσουν την απάντησή του έχει δικαίωμα να πάει παρακάτω.

Εννοείται, επίσης, ότι έχει δικαίωμα να καταφύγει στα δικαστήρια, αν το μέσο ενημέρωσης και ο δημοσιογράφος συκοφαντήσουν τον πολιτικό(και εν προκειμένω συκοφαντία είναι να πεις ότι είναι κλέφτης ή διαχειρίστηκε ανέντιμα το δημόσιο χρήμα). Αν ο δημοσιογράφος δεν αποδείξει τέτοιον ισχυρισμό και, κυρίως, αν αρνηθεί να αποκαταστήσει, δια της συγγνώμης, αυτά που καταλόγισε στον πολιτικό, τότε εκείνος έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει δικαστική προστασία. Μόνο τότε.

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με πολιτική κριτική. Ο δημοσιογράφος την άσκησε, ο πολιτικός απάντησε και η διαμάχη πρέπει να κλείσει εδώ. Ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να καταλάβει ότι, ως δημόσιο πρόσωπο, είναι υποχρεωμένος να δέχεται ακόμα και την πιο οξεία κριτική. Και επειδή έχει την δυνατότητα να απαντά, οι απειλές για μηνύσεις και αγωγές δεν έχουν θέση. Αποσκοπούν μόνο στον εκφοβισμό.

Οι μεγαλύτεροι- και πανίσχυροι- πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης, με πρώτους τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαν δεχτεί τόνους κριτικής, η οποία συχνά μπερδευτόταν με τη λάσπη. Όμως, ήξεραν ότι έτσι είναι το πολιτικό παιχνίδι και δεν κατέφευγαν στα δικαστήρια. Οι πολιτικές διαφορές δεν λύνονται από δικαστές.

Ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να καταλάβει ότι δεν βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε το κόμμα του ούτε τον πρόεδρό του, αν καταφύγει στα δικαστήρια εναντίον του Γ. Λακόπουλου. Πρώτον, διότι θα ηττηθεί παταγωδώς. Κανένας δικαστής δεν θα καταδικάσει δημοσιογράφο για το αναφαίρετο δικαίωμα της κριτικής, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Και, δεύτερον, διότι θα έχει επιβεβαιώσει (ο κ. Σκουρλέτης) αυτό που έχει πει ο παλιός Αγγλος πολιτικός Ίνοχ Πάουελ: « Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα»…

ΥΓ: Η θέση μας ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να κάνουν μηνύσεις και αγωγές είναι πάγια θέση αρχής. Τα ίδια λέγαμε όταν εκτόξευαν τέτοιες απειλές υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247