Κώστας Ζαχαριάδης: Φλέβα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Ο πανικός του Βορίδη, που δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει «για το χρέος της ΝΔ» -ενώ δεν ρωτήθηκε ως ταμίας του κόμματος, αλλά ως αρμοδιότατος υπουργός Εσωτερικών- δείχνει ότι ο βουλευτής χτύπησε φλέβα.

Αν ανοίξει κάποια στιγμή στη χώρα σοβαρή πολιτική συζήτηση για τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θα έχουν πού να κρυφτούν. Και πάντως δεν θα έχουν μούτρα να κατεβούν στις εκλογές.

Ποιος ψηφίζει μπαταχτσήδες; Πέραν της κρατικής επιχορήγησης, με την κομπίνα ότι ήταν ταυτόχρονα και εγγύηση, εξασφάλιζαν τραπεζικά δάνεια.

Οι εκπρόσωποί τους, έχουν το θράσος να ζητούν ακόμη τις ψήφους τους, με κουτοπονηριά: όσο περισσότερες, τόσο πιο πολλά θα συνεχίσουν να τους παίρνουν.

Αυτή ακριβώς τη συζήτηση άνοιξε ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης. Στη σωστή στιγμή, στον σωστό χώρο και με τον σωστό υπουργό.

Έσυρε στη Βουλή τον Βορίδη, εν όψει της ζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε ο κατά νόμο- υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση κομμάτων, να απολογηθεί.

Ο Ζαχαριάδης -με σπουδές βιολογίας και περιβάλλοντος στο Καποδιστριακό και στο Μάντσεστερ- ανήκει στη γενιά των 30ρηδων της πολιτικής.

Χωρίς την παθογένεια του μεταπολιτευτικού φορτίου εκφράζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το φωτεινό πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς, χωρίς τις πατρογονικές ιδεοληψίες.

Ο 37χρονος Χαλανδριώτης υιοθετώντας σύγχρονα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέστησε γραφικό το τροπάριο του «λαϊκισμού» που προσπάθησε να του καταλογίσει στη Βουλή ο ελεγχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών πράγματα -που δεν επιδέχονται υπεκφυγές- για το τραπεζικό χρέος της ΝΔ, που από 262 εκατομμύρια ευρώ το 2017, επί Μητσοτάκη φτάνει στα 391 εκατομμύρια:

-Σε ποιες τράπεζες χρωστάει και πόσα καταβάλει κάθε μήνα, για αποπληρωμή.

Αντίστοιχα ερωτήματα ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη: μιλάει για «ρύθμιση», αλλά τα 318 εκατομμύρια που οφείλει δεν αποπληρώνονται με την κρατική επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 8% του 2019.

Μέχρι τώρα η μομφή για τα δυο κόμματα ήταν ότι, με τη συνενοχή των τραπεζών, εξαπατούν την κοινή γνώμη.

Παρά τη δήθεν «εξυπηρέτηση», τα οφειλόμενα διαρκώς αυξάνονται και δεν θα αποπληρωθούν στον αιώνα τον άπαντα. Τελικά θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και άλλες δαπάνες τους.

Ως τώρα η εισαγγελία κάνει ότι δεν καταλαβαίνει – ούτε τα πέντε πορίσματα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου δεν άκουσε.

Αλλά ο Ζαχαριάδης πρόσθεσε μια νέα διάσταση, ιδιαιτέρως ανατριχιαστική για τον δημόσιο βίο: κάποια ποσά, από τα κομματικά χρέη έχουν πωληθεί σε Funds;

Ο πανικός του Βορίδη, που δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει «για το χρέος της ΝΔ» -ενώ δεν ρωτήθηκε ως ταμίας του κόμματος, αλλά ως αρμοδιότατος υπουργός Εσωτερικών- δείχνει ότι ο βουλευτής χτύπησε φλέβα.

Αν τα δάνεια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν περιέλθει σε «κοράκια» – δεν εξηγείται μόνο η επαμφοτερίζουσα στάση τους.

Προκύπτει το χειρότερο για πολιτικό σύστημα: δεν είναι απλώς υποχείριο των «νταβατζήδων» – είναι και ελεγχόμενο από άλλα κέντρα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR