Μάνφρεντ Βέμπερ: Αυτός, αυτός, και τα μυστήρια

Toυ Γ. Λακόπουλου

Το βάθος της σχέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι εξακριβωμένο. Η αλήθεια είναι ότι από καιρό ο Βαυαρός πολιτικός πηγαινοέρχεσαι στην Αθήνα. Για να στηρίξει τον Κυριάκο. Με απίστευτη επιμονή, αν ληφθεί υπόψη ότι κανείς άλλος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκουν και οι δυο δεν το κάνει.

Οι πιο προβεβλημένες προσωπικότητες αυτού του κόμματος μάλιστα – η Ανκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ -έχουν δείξει ποικιλομόρφως τη δυσφορία τους, αν όχι την απαξία τους για την πολιτική και τη συμπεριφορά Μητσοτάκη.

Ο Βέμπερ όμως όχι. Μυστήριο. Ούτε κεντροδεξιό τον λες, ούτε φιλέλληνα. Τι κόλλημα έχει με τον Κυριάκο; Τι τους συνδέει για να αντιγράψουμε τη μέθοδο Μητσοτάκη, όταν απευθύνεται στον Τσίπρα για τον Μαδούρο κλπ; Δείχνει μάλιστα ότι για τα ελληνικά πράγματα έχει “μπριφαριστεί” από τον… Άδωνι, ή -τον περισσότερο σχετικό με την Ευρώπη λόγω Λεπέν -Μάκη Βορίδη.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πατάτα που είπε στη Κριστίν Λαγκάρντ “Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι την κυβερνούν κομμουνιστές”; Ή την απροκάλυπτη εχθρότητά του για την ελληνική κυβέρνηση όταν είπε ” δεν έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα” για να του απαντήσει την ίδια μέρα ο Γιουνκερ: “Εχω όμως εγώ”.

Το καινούργιο κοσκινάκι του Κυριάκου είναι ότι ο Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και θα έχει τα μέσα. Είτε το πιστεύει είτε το λέει για να δείξει ότι… θα βγει από την ευρωπαϊκή καραντίνα που βρίσκεται, όποιος θέλει μπορεί να βάλει στοίχημα εναντίον του.

Ο Βέμπερ δεν θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Προτείνεται από από το ΕΛΚ ως “λαγός”. Επειδή έχει σχέσεις με ακροδεξιούς όπως ο Όρμπαν και ο Κουρτς , προσπαθούν να αναχαιτίσουν την διαφαινόμενη άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Μετά θα συζητήσουν σοβαρά ποιος θα πάει για πρόεδρος. Ακόμη και στην ιδέα του Βέμπερ τους πιάνει σύγκρυο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

Ενώ κανείς δεν παίζει Βέμπερ στην Ευρώπη, ο ίδιος παίζει με χίλια Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Και τον χαρακτήρισε πάλι “επόμενο πρωθυπουργό” και άλλα κολακευτικά, ανταποδίδοντας τα κομπλιμέντα του δικού μας.. Δικαιώμά του βέβαια ως Ευρωπαίος πολίτης και ως πολιτικός να λέει ότι θέλει -ειδικά σε μια κομματική σύναξη. Ακόμη και να “έχει εμπιστοσύνη στις ηγετικές ικανότητες” του Μητσοτάκη. Αλλά δεν μας τα λέει καλά.

Στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γερμανός πολιτικός λέει ότι “η Ευρώπη θα στηρίξει τον Μητσοτάκη”. Εννοεί βέβαια ότι θα τον στηρίξει αν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος και ο ίδιος πρόεδρος της Κομισιόν. Τον Μητσοτάκη ειδικά ή την Ελλάδα;

Γιατί αν δεν κάνουμε λάθος η Ευρώπη στηρίζει και παραστηρίζει τη χώρα μας. Μόλις πρόσφατα ήταν εδώ η Μέρκελ και το διατυμπάνισε -για να της …επιτεθεί ο Μητσοτάκης άκομψα. Και ο Μακρόν κάνει το ίδιο. Και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ιδίως η Κομισιόν -επικεφαλής της οποίας τον περιμένει ο Κυριάκος – δεν χάνει ευκαιρία να επαινεί την Ελλάδα και την κυβέρνησή της.

Έχουμε λοιπόν δεδομένη την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της. Τι είδους στήριξη είναι αυτή που υπόσχεται ο Βέμπερ και τι εννοεί; Ότι η Κομισιόν στηρίζει μια χώρα αν η κυβέρνησή της είναι ιδεολογικά συγγενής με τον πρόεδρο της Κομισιόν; Δεν πάει να τα πει και τις Βρυξέλλες αυτά; Ή απλώς πουλάει χάντρες και καθρεφτάκια σε βαλκάνιους;

Στον πυρήνα όσων είπε στη Αθήνα ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ήταν ότι η ελληνική οικονομία πάει χάλια και ο ίδιος περιμένει να έλθει ο Μητσοτάκης να την ανορθώσει. Μόνο που δεν ήταν καλά ενημερωμένος και την πάτησε. Γιατί ακριβώς την ώρα που τα έλεγε αυτά, στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ρητά την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για τα έτη 2018-20. Ο δε Πιερ Μοσχοβισί είπε ότι είναι η μόνη χώρα για την οποία οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Παρόλα αυτά ο Βέμπερ είπε ότι”χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα”. Μυστήρια πράγματα. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που τη “χρειάζονται” και σε τι, ειδικά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά θα τολμούσε να πει σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση ότι θα… συζητούσε αλλαγή τη συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα “στο μέλλον” -υπονοώντας αν βγει ο Μητσοτάκης; Αυτοί οι δυο είναι.. εναντίον του λαϊκισμού κατά τα λοιπά.

Στήριξη λοιπόν από τον ακραίο κύριο Βέμπερ στον Μητσοτάκη. Αλλά τι στήριξη και πού; Να πάρει τα κονδύλια για την… Μάνδρα , όπως του ζητούσε με τις πλημμύρες η Σπυράκη, και το υποσχέθηκε ενώ ήταν εντελώς αναρμόδιος; Αν υπονοεί ότι ο ίδιος θα στηρίξει τρελές θεωρίες του τύπου ” θα αγοράσουμε αξιοπιστία, μετά θα μειώσουμε τα πλεονάσματα και μετά τους φόρους” ας τα πει και στην προεκλογική καμπάνια του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Μήπως θα τον στηρίξει στο βέτο εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας όταν κάνει αίτηση ένταξης; Μήπως στις απόψεις των στελεχών του για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και το μεταναστευτικό; Στις αντιευρωπαϊκές κορώνες που πετάει κάθε τόσο ο Κυριάκος; Ή μήπως στη θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία περιέργως εξαφανίσθηκε από τις ομιλίες και τις δηλώσεις και των δυο;

Εντάξει από μεγάλη χώρα έρχεται ο άνθρωπος, έχει μια τάση να κοροϊδεύει, ειδικά αν του έχει ζητηθεί να πει δυο καλές κουβέντες για τον οικοδεσπότη. Αλλά οι υπόλοιποι δεν τρώνε κουτόχορτο. Και δεν μπορεί να τους παραμυθιάζει ότι “ο Τσίπρας γιατί εμποδίζει πρωτοβουλίες για μία δημοκρατική Βενεζουέλα”. Όταν και οι πέτρες ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών σ’ αυτό το θέμα.