Με δημόσια δαπάνη το Σάββατο η κηδεία του Κυριάκου Σταμέλου

Μια από τις εμβληματικές μορφές της λεγόμενης «Γενιάς του Πολυτεχνείου» πέθανε την Τρίτη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από καιρό ο Κυριάκος Σταμέλος, με βαρύ εγκεγαλικό .Ήταν στην τριάδα Λαλιώτης, Σταμέλος, Τζουμάκας που είχαν αναλάβει –εκ μέρους της συντονιστικής κατάληψης– τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της χούντας, το βράδυ της εισβολής στο πολυτεχνείο το 1973.

Στη συνέχεια συνελήφθη, φυλακίστηκε και υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση και τη ζωγραφική.

«Η επικείμενη μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου κάνει ακόμα βαρύτερη την απώλεια του Κυριάκου Σταμέλου, στελέχους του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος και εμβληματικής μορφής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που διώχθηκε και βασανίστηκε σκληρά για την αντιστασιακή δράση του” δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. ” Ο Κυριάκος υπήρξε ένας αγνός αγωνιστής και κι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, πιστός μέχρι τέλους στις αρχές και τα ιδανικά του. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

«Στη μνήμη κάθε πολίτη, κάθε δημοκράτη! Κυριάκο, θα σε αποχαιρετίσουμε αύριο!» σημειώνει ο Στεφάνος Τζουμάκας σε ανακοίνωσή του. Η κηδεία του θα γίνει με δημόσια δαπάνη. Στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη γίνεται λόγος για την «αντιστασιακή του στάση και δράση με το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, για τους στοχασμούς του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Δημοκρατία, στην Πατρίδα μας εν γένει». Αναφέρεται ακόμα ότι «ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή αποτίεται φόρος τιμής σε έναν αγωνιστή κατά της χούντας και του φασισμού, εν όψει της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, πενήντα χρόνια και πλέον από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, μνήμη της πρόσφατης ιστορίας μας».

Ο Κυριάκος  Σταμέλος κηδεύεται αύριο, Σάββατο, στις 12.30. λειτουργία – Η εξόδιος ακολουθία για την κηδεία του Κυριάκου Σταμέλου θα γίνει στις  12.30 μ.μ. στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, στην οδό Ακαδημίας 67, Αθήνα. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Ερέτριας σε στενό οικογενειακό κύκλο.