Νέο αφήγημα παροχολογίας εν όψει ΔΕΘ  

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών και εκτός από την εμπορική της σημασία, σηματοδοτεί πάντα πολιτικές εξελίξεις, καθώς και εξαγγελίες από την εκάστοτε κυβέρνηση για την επικείμενη πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και πως η δυσαρέσκεια του κόσμου εντείνεται και έχει καταλήξει σε ένα αντικυβερνητικό κίνημα, τόσο για την παρατεταμένη περίοδο λιτότητας, όσο και για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε μεγάλες καταστροφές, που έχουν συντελεστεί το προηγούμενο διάστημα με εκατοντάδες θύματα συνολικά.

Το μόνο που έχει να επικαλεστεί συμβολικά ο πρωθυπουργός, είναι η τυπική έξοδος της χώρας από τον κύκλο των Μνημονίων και της επίσημης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θέτει βέβαια την χώρα προ των ευθυνών της στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της.

Πλέον η κυβέρνηση για να ανασχέσει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα, έχει σχεδιάσει μία σειρά από παροχές, τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθούν οι δανειστές μέσα από την επιτήρηση στην οποία έχει ήδη εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση βλέπει πλέον με αφετηρία την ΔΕΘ, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με φόντο το 2019 και προσπαθεί με ένα επικοινωνιακό αφήγημα να πείσει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η χώρα ανακτά την κυριαρχία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός προσωπικά πρόκειται να ανακοινώσει συγκεκριμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση στις εισφορές για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών καθώς και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Θέλει αφενός να δώσει μία οικονομική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αφετέρου να πείσει ότι πρόκειται για ένα κόμμα αριστερό που δεν ξεχνά τις καταβολές του όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην οικονομία.

Παρ’όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα οριζόντια τα οποία αποτελούν κυρίως προεκλογικές παροχές και δεν στηρίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την χώρα.

Δεν μιλά κανείς από την κυβέρνηση, για εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα ή εξαγωγές, παρά μόνο για επιδοματικές πολιτικές και με άμεσο στόχο την αναβολή μείωσης των συντάξεων, την οποία η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τώρα κάνει τα πάντα για να το ακυρώσει.

Επίσης κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι τα ποσοστά φτώχειας στην χώρα, μετά από 9 συνεχή χρόνια κρίσης, όπου 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της πτώχευσης, όταν το brain drain είναι αδύνατο να ανακοπεί, με το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας να βρίσκεται και να παραμένει στο εξωτερικό.

Τα μέτρα των κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης, είναι επί της ουσίας ένας τρόπος διάθεσης του υπερπλεονάσματος, το οποίο όμως αποτελεί ταυτόχρονα και μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, όταν δεν αποπληρώνονται στο ακέραιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει από δω και στο εξής το μαξιλάρι των δόσεων του Μνημονίου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι μία ακόμη λογική παροχολογίας πρόκειται να επικρατήσει, σε μία κοινωνία που έχει απόλυτη ανάγκη την οργανική ανάπτυξη αλλά και την αύξηση των εσόδων, τόσο με δημόσιες επενδύσεις όσο και με την κινητοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα.

Μία δύσκολη και κρίσιμη για την χώρα προεκλογική περίοδος μόλις ξεκινά, γεγονός που θα κρίνει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ωριμότητα της αντιπολίτευσης, στο να προτείνει μία συνεκτική και τεκμηριωμένη λύση για την κοινωνία, μακριά από υποσχέσεις και παροχές προηγούμενων δεκαετιών.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός