Νίκος Φίλης: Σίσυφος

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Του Γ. Λακόπουλου

Αν δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης οι 19.000 θάνατοι ως τώρα, τι ακριβώς πρέπει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιμένει ότι διαχειρίζεται άψογα την πανδημία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά στο εσωτερικό του λειτουργεί μηχανισμός αποτροπής του εγχειρήματος.

Το ίδιο το κόμμα συντηρεί την εσωτερική αμοιβαδοποίηση, που τέμνει τον ιστό του σε φράξιες και φράξιες μέσα στις φράξιες.

Παράγει έτσι επαρκείς ποσότητες εσωστρέφειας, ώστε κάθε φορά που ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο καναβάτσο, πετάγεται κάποιος Συριζαίος και αποσπά την προσοχή του κοινού στα δρώμενα της Κουμουνδούρου.

Συνήθως εμφανίζεται και ο Πολάκης ως γκεστ σταρ, οπότε ο εσωκομματικός καυγάς γίνεται τέλειος.

Από μακριά η χορογραφία αναπαριστά τον μύθο του Σίσυφου, αλλά με δυο πρωταγωνιστές: ο Τσίπρας ανεβάζει το βράχο στη κορυφή και κάποιος τον κυλάει πίσω.

Για δικούς του λόγους ο πρώην Πρωθυπουργός δεν σηκώνει τον γάντι στους εσωκομματικούς επικριτές του. Το περισσότερο που έφτασε να πει παλιότερα – σε κάποιες επικρίσεις Τσακαλώτου – ήταν «άντε να μην τα πάρω…».

Ο Νίκος Φίλης δεν κρύβει ότι αρέσκεται να παίζει με τα νεύρα του προέδρου του – ειδικά από τότε που ως Πρωθυπουργός τον άφησε εκτός κυβέρνησης – για χάρη του Ιερώνυμου, όπως πιστεύει.

Στις κομματικές συνεδριάσεις συχνά δεν κινείται απλώς σε άλλη γραμμή, αλλά ευθέως κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ενίοτε υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα.

Καθώς υπερασπίζεται ιδεολογικές καθαρότητες, τον παρομοιάζουν με τον διαιτητή που για να ανακόψει την επίθεση της ομάδας, σφυρίζει φάουλ… υπέρ της.

Όταν δεν βρίσκει αφορμή, αρπάζεται από τις αφορμές των άλλων. Αυτή τη φορά ήταν ο Ανδρέας Ξανθός.

Ωστόσο οι μυημένοι στα ενδότερα της Κουμουνδούρου μειδιούν με τη σπουδή του να τον υπερασπιστεί.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σχολιάσθηκε , ιδιαιτέρως δηκτικά, ότι ο τομεάρχης Παιδείας κάνει διαρκώς εισπηδήσεις στις αρμοδιότητες του τομεάρχη Υγείας.

Η είσοδος Φίλη στα χωράφια του Ξανθού, έγινε για να συνταχθεί με τις επιφυλάξεις του πρώην υπουργού Υγείας στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, για κλίνες ΜΕΘ που κρατούνται για επωνύμους.

Παράδοξο. Η κυβέρνηση λέει ότι το ερευνά και κάποιοι από την αντιπολίτευση το αποκλείουν..

Καθώς η «Αυγή» το υιοθέτησε, ο πρώην διευθυντής της την τσουβάλιασε με την «Κόντρα» και τη «Δημοκρατία» και το πήγε παραπέρα:

«Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης…».

Το ίδιο με δικά του λόγια, έλεγε – ψευδόμενος – την ίδια μέρα και ο Μητσοτάκης.

«Οι απώλειες μας πληγώνουν, συνολικά ωστόσο κινούνται λίγο κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Αν δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης οι 19.000 θάνατοι ως τώρα , τι ακριβώς πρέπει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιμένει ότι διαχειρίζεται άψογα την πανδημία;

Στο Σισύφειο δράμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Φίλης ωθεί τον βράχο στην αναστροφή του.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR