Νίκος Χαρδαλιάς: Χωροφυλακίστικα

Του Γ. Λακόπουλου

 Στον νεόκοπο εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά αποδίδεται από τα ΜΜΕ η εξής φράση: ‘Κανείς να μην ετοιμάζεται και να μην κάνει σκέψη για εκδρομή την Πρωτομαγιά». Έτσι ακριβώς.

Το ερώτημα όταν χρησιμοποιεί αυτή τη διατύπωση, είναι αν κατάλαβε ποιος είναι και ποια δουλειά που του ανέθεσαν. Αν δεν κάνουμε λάθος οφείλει να εποπτεύει τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.  

Ως εποπτεία νοείται να τα εξηγήσει στους πολίτες, όσο πιο ευγενικά μπορεί  και να επιλαμβάνεται όταν κάποιος τα παραβιάζει.

Μπορεί να κάνει στους πολίτες υποδείξεις για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και να τους υπενθυμίζει τις ποινές. Με τον δέοντα σεβασμό πάντως, όχι στο μαγκίτικο και «ξέρεις ποιος είναι εγώ, ρε;» .

Γλυκά. Σαν τα «διαγγέλματα» του Πρωθυπουργού. Και φορώντας τη μάσκα του.

Σε κάθε περίπτωση ουδείς του επιτρέπει να λέει στους πολίτες τι θα… σκέφτονται. Μπορούν να κάνουν όποια προετοιμασία γουστάρουν. Και όποια σκέψη θέλουν. Ακόμη και να του κρεμάσουν ντενεκέδες.

Αν παραβούν τον νόμο δικαιούται να επέμβει. Κατά τον τρόπο που ορίζει ο νόμος. Το υφάκι «κανείς να μην κάνει σκέψη για εκδρομή» είναι ανοίκειο.

Ειδικά απέναντι σε ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους για ένα  μήνα. Θα κάνουν όποιες σκέψεις θέλουν. Και θα προετοιμάζονται ακόμη και για τον Αρη.

Μπορεί οι άνθρωποι να «μένουν το σπίτι», αλλά η κοινωνία δεν είναι στρατώνας για να ορίζει ακόμη και τις σκέψεις της ο κάθε άξεστος της εξουσίας.

 Κάποιος θα έλεγε ότι με εντολές του τύπου «να μην σας περάσει από το μυαλό» ο Χαρδαλιάς απλώς πήρε ψηλά τον αμανέ. Νομίζει ότι δεν είναι ακριβώς υπουργός, αλλά χωροφύλακας της δεκαετίας του ’50. Αστυνόμος Β,  που δεν ελέγχει τη συμπεριφορά, αλλά και τη σκέψη.

Αναζητώντας όχι μόνο ποιος δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, αλλά και ποιος διανοείται να μην συμμορφωθεί.

Δεν πρέπει ο πιο ο επίκαιρος από τους αμέτρητους υφυπουργούς της πολυπληθούς κυβέρνησης να επαγρυπνεί για όσους δεν παίρνουν προφύλαξη για τον κορονοϊό για τον οποίο λέει ο ίδιος: «Η μετάδοση του ιού μπορεί να έχει εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε»;

Πρέπει. Αλλά «οπουδήποτε» σημαίνει και στην οδό Ηρώδου του Αττικού. Άρα οι πρώτοι τους οποίους θα έπρεπε να συστήσει να μην τους περάσει η σκέψη ότι θα στήσουν πηγαδάκια έξω από το Μαξίμου χωρίς καμία προφύλαξη για να υποδεχθούν την τυχαία διέλευση της άδουσας Πρωτοψάλτη από τη γειτονιά τους, θα ήταν ο Πρωθυπουργός και η κομπανία του.

Τον άκουσε κανείς;  Αλλά είναι σίγουρο ότι θα βγει στα κεραμίδια αν  αρχίσουν τίποτε τροβαδούροι να πάρουν τις κιθάρες τους και αν αριβάρουν κάτω  από τα παραθύρια του Τσίπρα. Θα θυμηθεί ότι ο νόμος ισχύει για όλους.  .

Ας μην το παίρνουμε για παιχνίδι ή για παραξενιά ενός απροσάρμοστου που τη βρίσκει να μιλάει χωροφυλακίστικα. Ο υφυπουργός Χαρδαλιάς είναι ένα νέο είδος πολιτικού που αντιλαμβάνεται την διακυβέρνηση σαν δεκανέας υπηρεσίας.

 Είναι ό,τι άρχισε να φυτρώνει στο χωράφι που έσπειρε ο Χρυσοχοΐδης, ανοίγοντας του κεφάλι του Ινδαρέ στο Κουκάκι.

.