Ντόρα Μπακογιάννη: Η δυστυχία να έχεις αδελφό τον Κυριάκο

Του Γ. Λακόπουλου

Κάποιοι κάνουν κουτσομπολιό: όταν ήταν μικρός, τον κακομεταχειριζόταν. Έτσι εξηγούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελίσσεται στον κακό πολιτικό δαίμονα της αδελφής του. Και αναφέρουν ότι μόλις προχθές τη Ντόρα Μπακογιάννη το πλήρωσε για μια ακόμη φορά.

Με μια αξιοπρεπή δήλωση ανακοίνωσε ότι δεν πέρασε στη “σορτ λιστ” των διαδικασιών για τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης – για την οποία την είχε προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Δεν είχε τα προσόντα; Κάθε άλλο. Το πολιτικό προφίλ της και το βιογραφικό της είναι καλύτερο από τους εκπροσώπους της Κροατίας και του Βελγίου που πέρασαν. Αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι η Ντόρα είχε ένα μειονέκτημα: την επίσημη θέση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την επίσημη, που ήταν απορριπτική. Γιατί ανεπισήμως είναι υπέρ της συμφωνίας και πάντως υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Ήδη άλλωστε αποκαλεί τη γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία και είναι κατά κάποιο τρόπο νονά της, αφού αυτή την ονομασία διαπραγματευόταν ως υπουργός Εξωτερικών του Καραμανλή.

Αν έλεγε ό,τι πίστευε θα ήταν με βεβαιότητα για πολλούς επικεφαλής του Συμβουλίου. Σημαντική θέση και για την ίδια και για τη Ελλάδα. Από την ώρα όμως ο Κυριάκος ως επικεφαλής της ΝΔ απέρριψε τη συμφωνία, ήταν υποχρεωμένη να το ακολουθήσει. Ευκαιρία ψάχνει να την… διαγράψει – όπως ο Σαμαράς.

Από αυτή την άποψη ο Μεσσήνιος εκτός από φυσικός αυτουργός της ήττας που υπέστη η χώρα στο Μακεδονικό, είναι ο ηθικός αυτουργός του αποκλεισμού της Μπακογιάννη από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και πάντα ο διώκτης της.

Δεν έριξε μόνο τον πατέρα της και την κυβέρνηση στην οποία μετείχε και η ίδια. Στο τέλος πήρε με το μέρος του και τον μικρότερο της οικογένειας, που είχε πάρει την πατρική θέση τη Β’ Αθήνας.

Ο Σαμαράς την πέταξε στο καναβάτσο στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του 2009 προς έκπληξη όλων: ήταν ο μόνος άνθρωπος που δεν θα έπρεπε να την νικήσει, με όσα είχε κάνει σε βάρος της ΝΔ και όσα του είχε καταλογίσει ο πατέρας της.

Αλλά περισσότερο από όλους την μεγαλύτερη κόρη και φυσική διάδοχο του Κώστα Μητσοτάκη έβλαψε ο Κυριάκος:  της στέρησε το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία. Και στη συνέχεια την έβαλε στο περιθώριο.

Η Ντόρα μετά την απρόβλεπτη ήττα από τον Σαμαρά είχε δικαίωμα να δοκιμάσει εκ νέου την τύχη της, αφού προετοιμαζόταν επί δυο δεκαετίες για την ηγεσία της ΝΔ. Ποτέ ίσως δεν φαντάζονταν ότι θα της στερούσε αυτό το δικαίωμα ο αδελφός της.

Εν όψει της εκλογής οριστικού διαδόχου του Σαμαρά- που είχε οδηγήσει τη ΝΔ στο 19%, αλλά έγινε Πρωθυπουργός- ο Κυριάκος ζήτησε “αδελφομοιρασιά”, για να προχωρήσει στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Αδιαφόρησε ακόμη και για τις δημοσκοπήσεις που ήταν συντριπτικά υπέρ της Ντόρας, η οποία έκανε -πάλι-λάθος: δεν έθεσε υποψηφιότητα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ενδιάμεση εκλογή. Τάχθηκε όμως υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εναντίον του Κυριάκου.

Ως πρώτη τιμωρία ο -πρόεδρος πλέον-Κυριάκος, της αφαίρεσε το “χαρτοφυλάκιο” της εξωτερικής πολιτικής στο οποίο είχε διαπρέψει. Και αιφνιδίως, τρία χρόνια πριν από τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός η Ντόρα δεν έχει θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ήταν σαν να της έκοψε τα πόδια: όταν οι συνυποψήφιοι της στην Α’ Αθήνας θα προβάλλονταν ως μέλλοντες υπουργοί, η ίδια κινδύνευε να μην εκλεγεί καν.

Είναι μια ξεχωριστή ιστορία πώς τελικά η ενδοοικογενειακή διαπραγμάτευση κατέληξε στην αποχώρηση της από το κέντρο για τα Χανιά, με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων. Πάντως θα μείνει μια απλή βουλευτής Χανίων και μακριά από την κυβέρνηση αν κερδίσει ο Κυριάκος τις εκλογές. Και δεν θα είναι ούτε βουλευτής, αν τις χάσει.

Τελικά η ιδιότητα της αδελφής του αδελφού της, αποδεικνύεται δυστυχία από πολιτική άποψη για την Ντόρα, που πληρώνει ότι είναι -ακόμη και τώρα- μεγαλύτερο πολιτικό μέγεθος από τον Κυριάκο.

Είναι μάλλον μαρτύριο η υποχρέωση -γιατί το Μητσοτακέικο είναι πάντα φαμίλια- να δηλώνει πόσο “χάρηκε” για τον άνθρωπο που γκρέμισε τις επιδιώξεις της. Ή με πόση λαχτάρα τον περιμένει να πάρει την κυβέρνηση, στην οποία η ίδια δεν θα μετάσχει ποτέ- όχι γιατί δεν το αξίζει.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν μια αξιοπρεπής διέξοδος για την ίδια- αν όχι λύτρωση. Το έχασε και αυτό εξ αιτίας του αδελφού της στην ουσία.

Τελικά πρόκειται για πολιτικό ή για οικογενειακό μυστήριο; Απάντησε η ίδια με τον τρόπο της πριν από καιρό, ένα βράδυ σε ένα τηλεοπτικό πάνελ. Όταν ο συντονιστής είπε πάνω στη συζήτηση “η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη“, η Ντόρα τον διέκοψε: “Γκραμπόφσκι παρακαλώ…”