Ο Βέμπερ υπόσχεται να βλάψει την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης τον αβαντάρει. Έλεος!

Το χαβά του ο Βέμπερ. Σε συνέντευξή του στη «Le Monde» ερωτηθείς για τις πρώτες αποφάσεις που θα λάμβανε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Βέμπερ τονίζει ότι θα βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία: “Αυτή η χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης, επειδή δεν έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και επειδή η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της Ένωσης”.

Πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη καταστροφική για την Ελλάδα. Όλες οι κυβερνήσεις και όλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα τάσσονται εδώ και δυο δεκαετίες υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να μείνει ανοικτός και ο τουρκοκοινοτικός διάλογος να συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες. Σ’ αυτό συμφωνούσε ως τώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο όχι μόνο δεν έχει πάρει ως τώρα θέση για τις επικίνδυνες θεωρίες του Βέμπερ, αλλά τον φέρνει πάλι στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη τη εκστρατείας του. Δηλαδή για να πει και επίσημα ότι θα διακόψει τον διάλογο Ένωσης – Τουρκίας.

Είναι ανήκουστο. Αρχηγός ελληνικού πολιτικού κόμματος, που θέλει μάλιστα να γίνει και Πρωθυπουργός, προτείνει για πρόεδρο της Κομισιόν κάποιον που αν πάρει τη θέση, το πρώτο που θα κάνει είναι να βλάψει την Ελλάδα.

Όχι μόνο γιατί και οι πέτρες ξέρουν ότι η χώρα μας έχει λόγους εθνικού συμφέροντος να οδεύει προς την Ευρώπη η Τουρκία. Αλλά και γιατί αυτό που λέει ο Βέμπερ ότι θα κάνει -παρότι δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν- δημιουργεί νέα προβλήματα.

Οξύνει τη συνοριακή έχθρα των Τούρκων με τον πλησιέστερο ευρωπαϊκό γείτονα τη Τουρκίας. Η οποία προφανώς ως αντίποινα θα συμπεριλάβει και την καταγγελία της περσινής συμφωνίας με την Ένωση για τους πρόσφυγες. Θα πλημμυρίσουν πάλι τα ελληνικά νησιά.

Αυτή την πολιτική στηρίζει ο Μητσοτάκης- που θα είναι και σε βάρος του αν γίνει Πρωθυπουργός γιατί θα οξύνει την ελληνοτουρκική ένταση. Ο ίδιος έχει χάσει το μέτρο. Βάζει τις επιδιώξεις του Βαυαρού πάνω από τη χώρα. Κανείς άλλος από τη ΝΔ δεν θα μιλήσει; Έλεος.