Οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και η χρησιμότητα της επιστολικής ψήφου: ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα: ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι απομονωμένος ακόμα και μέσα στο κόμμα του.

Ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορείται ότι παρακολουθεί ακόμα και υπουργούς, συγγενείς και συνεργάτες του -και πια το ξέρει όλος ο κόσμος- αποτελεί ντροπή για το κόμμα του -μια ντροπή που κάποιος πρέπει να ξεπλύνει.

Το μήνυμα που πήρε από την ψηφοφορία ο Μητσοτάκης είναι πως η κοινοβουλευτική ομάδα του είναι συμπαγής για την ενότητα του κόμματος, αλλά αυτό δεν αφορά το πρόσωπο του σημερινού αρχηγού της.

Είναι ένα μήνυμα με… επιστολική ψήφο στην οποία κατέφυγαν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και το πρόσωπο των ημερών ο Κώστας Χατζηδάκης που δεν πήγε στη Βουλή να ψηφίσει γιατί είχε να πάει στα εγκαίνια ενός ΚΑΠΗ!

Τον υπουργό παρακολουθούσε η ΕΥΠ επί οκτώ συναπτούς μήνες όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, αλλά δεν πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός -και προιστάμενος της ΕΥΠ- έχει κάποια σχέση.

Αφού παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού ο Κώστας Χατζηδάκης έφυγε γιατί είχε προγραμματισμένη ομιλία σε ΚΑΠΗ και καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με επιστολική ψήφο, πράγμα που δείχνει πως περνάει από το μυαλό του πως… μπορεί και να έχει.

O Σαμαράς ήταν με ίωση και εμπύρετος, ο Καραμανλής έλειπε από την Αθήνα κι ο Χατζηδάκης προτίμησε να πάει στο ΚΑΠΗ δείχνοντας και οι τρεις την χρησιμότητα της επιστολής ψήφου για να δείξουν πως ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και όχι ακριβώς Μητσοτάκη.

Κυβέρνηση με τη ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη;

Αμυδρά, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά για την Νέα Δημοκρατία, τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί αν χάσει τις εκλογές ή αν είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ή κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» κάποιοι βλέπουν ακόμη και προοπτική «κυβέρνησης ειδικού σκοπού, σύντομης διάρκειας, τριών μηνών, έργο της οποίας θα είναι να αποκαθάρει την ΕΥΠ και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία». Η ιδέα, μάλιστα, περιλαμβάνει και σενάριο «τρίτου προσώπου» ως πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Μια δημοσκόπηση στον Σκάι αναλύεται με αναγωγή και εκτίμηση ψήφου με όλα τα σενάρια και έδρες που μπορεί να πάρει κάθε κόμμα και το συμπέρασμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι δύσκολο να σχηματίσει και η Νέα Δημοκρατία -χωρίς συνεργασία με άλλο κόμμα.

Μια άλλη στο Open στο ερώτημα, ποιον θέλουν νικητή οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 51,7% απάντησαν «κανένα κόμμα», σε ποσοστό 14,1% τον ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση 5,3%) και σε ποσοστό 9,2% (μείωση 4,9%) τη ΝΔ. Η εκτ΄ιμηση δηλαδή πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξαναπάρει πίσω τους αναποφάσιστους που έχει χάσει δεν φαίνεται να έχει βάση.

Με την διαφορά ανάμεσα στα δύο κομματα να είναι γύρω στο 6% ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι -αν δεν είναι ήδη- πρώτο κόμμα.

Tο ερώτημα που τίθεται αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή είναι τι θα συμβεί την δεύτερη -με το ΠΑΣΟΚ να απειλείται με καθίζηση.

Η αυτοπεποίθηση του Μητσοτάκη είναι τρύπια και το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμα κι αν κερδίσει μια δύσκολη έως αδύνατη αυτοδυναμία θα είναι μια κυβέρνηση αδύναμη που θα στηρίζεται σε μία-δύο έδρες. Ή σε ΄ένα μέρος άλλου κόμματος που αν συνεργασθεί με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασπασθεί ή να διαλυθεί.

Οι εκλογές και το μέλλον του Ανδρουλάκη

Μια προσωρινή κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» προϋποθέτει μια συνεργασία που μοιάζει προς το παρόν δύσκολη: ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτιμά τη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη παρά να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κυβέρνηση με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας χωρίς τον Μητσοτάκη είναι ένα σενάριο που συζητείται και μοιάζει με σωσίβιο για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που στις εκλογές παίζει την ύπαρξή του.

Αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συνεργασθεί για μια κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόμματα το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει παραιτηθεί από το κόμμα του -΄η από ό,τι θα έχει απομείνει.

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος περνάει από αυτή την συνθλιβή του ΠΑΣΟΚ και εξαρτάται από την είσοδο στην Βουλή του κόμματος του Κασιδιάρη ή του Μέρα 25.

Πρόκειται να ζήσουμε ένα θρίλερ με κόμματα και βουλευτές να μπαινοβγαίνουν στη Βουλή και ψηφοφόρους να ψηφίζουν άλλο κόμμα από αυτό που είχαν αποφασίσει.

Στο τέλος του δρόμου περιμένει μια κυβέρνηση αδύναμη που θα οδηγηθεί σύντομα σε νέες εκλογές και το ερώτημα δεν είναι πόσα κόμματα μπουν στη Βουλή σ’ αυτές και τις επόμενες εκλογές, αλλά πόσα και ποια θα μείνουν μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση τo 2023, έτος πολλαπλών εκλογών, θα είναι ΄΄οπως φαίνεται χρονιά πολιτικών αλλαγών και πιθανών εκπλήξεων με πιθανές εκλογές το 2024.

Φαινομενικά κρίνεται η αυτοδυναμία της ΝΔ, δηλαδή ο σχηματισμός -αν δεν επιτευχθεί- μιας συμμαχικής κυβέρνησης με εταίρο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -ένα ακόμα που μετά τις εκλογές μπορεί να μην υπάρχει.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι εκλογές

Τελικά το σκάνδαλο των υποκλοπών που φαίνεται να μην απασχολεί τους πολίτες όσο η ακρίβεια θα κρίνει τις εκλογές και το μέλλον του Μητσοτάκη. Αν κερδίσει τις εκλογές μπορεί να το προσπεράσει έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αυτό φαίνεται πια από δύσκολο τώρα πια αδύνατο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν υποσχεθεί στον Μητσοτάκη ένα ειδικό δικαστήριο κι αυτό κάνει αδύνατη μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον υπάρχει το μήνυμα στην πίσω πλευρά της επιστολικής ψήφου των Καραμανλή, Σαμαρά και Χατζηδάκη.

Πολλοί παρατήρησαν ότι ο Νίκος Δένδιας μίλησε στη Βουλή χωρίς να αναφερθεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν χαρακτηρίσει “αδιανόητο” να κάνει η κυβέρνηση υποκλοπές.

Ίσως ο Μητσοτάκης να πρέπει να σταματήσει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. “Πρέπει να σταματήσετε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για Πρόεδρο” έχει πει ο Μπέρλοτ Μπρεχτ πολλά χρόνια. “Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα”.

Για κυβέρνηση συμμαχική με τη συμμετοχή του Μητσοτάκη -που θα συγκαλύψει το σκάνδαλο- δεν έχει πει τίποτα. Μια κυβέρνηση χωρίς τον Μητσοτάκη μοιάζει να απασχολεί όλο και πιο πολύ όσους αισθάνονται την ντροπή και μιλάνε για κάθαρση.

Ο Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά παράταση χρόνου για να ρίξει φως στην υπόθεση που ντροπιάζει την παράταξη.

Μπορεί και να σημαίνει ΄΄οτι δεν θα τον ρίξει η κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά θα πρέπει να το κάνει μόνος του μετά τις εκλογές αν χάσει και να δώσει εξηγήσεις αν κερδίσει.

Τα ψηφοδέλτια κατά της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν γράφουν πάνω “εμπιστοσύνη”, αλλά “κάθαρση”.