Όταν φταίει το καλοκαίρι -που φέτος “ήταν το χειρότερο”- η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά και επικίνδυνη

Του Νίκου Λακόπουλου

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε ρόλο μετεωρολόγου εμφανίστηκε τελικά από την κυβέρνηση -ο Περιφερειάρχης Αττικής… αγνοείται – να πει πως “δεν είναι η ώρα για κριτική ή αυτοκριτική”.

Η Ελλάδα καίγεται, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων -όχι στις πυρκαγιές, αλλά αποφεύγει τις κάμερες και το επιτελικό κράτος καταρρέει αδύναμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές παρότι είχαν προαγγελθεί για συγκεκριμένες περιοχές και ώρες.

«Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή», είπε ο Βασίλης Κικίλιας καθώς «τα εναέρια μέσα έφτασαν 4-5 λεπτά μετά την πρώτη εστία στην Πάρνηθα». Που σημαίνει πως ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε, αλλά τα φαινόμενα ήταν πρωτοφανή και μάλλον θα είναι και στο μέλλον.

Αυτή τη φορά υπάρχουν τριανταπέντε νεκροί, αλλά οι εικοσιεφτά είναι μετανάστες που “ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4 και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν”.

Φταίνε οι ίδιοι προφανώς και ο θάνατός τους με απανθράκωση δεν αποτελεί θέμα για την κυβέρνηση -αφού απαγορευόταν να είναι εκεί- και η είδηση αυτή δεν υπάρχει στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

«Ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές»

Σε χιλιάδες ώρες ρεπορτάζ δεν βρέθηκε χώρος για μια τραγωδία που διαψεύδει το «ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» γιατί οι απανθρακωμένοι -ανάμεσά τους και δυο παιδιά- δεν είναι ακριβώς άνθρωποι, αλλά μετανάστες και μάλιστα παράτυποι που έφταιξαν για το θάνατό τους.

Η περιοχή στον Έβρο αποτελεί πέρασμα και οι φωτιές που ξέσπασαν σ΄αυτή τη διαδρομή αποδίδονται σε μετανάστες -όπως υπαινίσσονται ορισμένα ρεπορτάζ. Ή σε εμπρηστές που ήθελαν να κάψουν τους μετανάστες ανάβοντας φωτιές στη διαδρομή που θα περνούσαν.

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει έρευνα για την τραγωδία σα να μην αφορά ανθρώπους που χάθηκαν και ο Βασίλης Κικίλιας θα παραβλέψει το θάνατο άλλων οχτώ ανθρώπων με μια μακάβρια αριθμητική:

“Προσέξτε, αυτή τη στιγμή στο Μάουι αγνοούνται περίπου 1400 άνθρωποι.  111 είχε φτάσει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών μετά από τεστ DNA, δεν ξέρω αν θα βρεθούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι. Δεν ξέρω ειλικρινά”.

Δυο πιλότοι, τρεις κτηνοτρόφοι, ένας μελισσοκόμος και ένας εθελοντής πυροσβέστης μαζί με τους εικοσιεφτά μετανάστες μάλλον είναι μικρός αριθμός σε σχέση με την Χαβάη μπορεί και ανύπαρκτος για τα μέσα ενημέρωσης που κάνουν ρεπορτάζ για ένα σκυλάκι που δασώθηκε, αλλά δεν έχουν κάμερες για το ολοκαύτωμα στο δάσος της Δαδιάς.

Μια κυβέρνηση ανεύθυνη είναι επικίνδυνη

Ο Πρωθυπουργός που είχε πάει νωρίς στο Μάτι για να δηλώσει πως δεν θα καίγονταν οι άνθρωποι αν η τότε κυβέρνηση μοίραζε βρεγμένες μπλούζες δεν θα ασχοληθεί με τα απανθρακωμένα πτώματα στη Δαδιά, όπως δεν ασχολήθηκε με το ναυάγιο της Πύλου.

Δεν θα τον δούμε στις φωτιές, ούτε στο καμμένο δάσος της Δαδιάς και η τελευταία φωτογραφία είναι από την κατάκτηση μιας κορυφογραμμής στη Κρήτη -όπου φοράει διαφορετικά άρβυλα!

Δεν θα ζητήσει καν συγγνώμη αυτή τη φορά, ούτε θα ξηλώσει υφισταμένους αφού αν κρίνουμε από όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας πάλι τα κατάφερε αφού «τα εναέρια μέσα έφτασαν 4-5 λεπτά μετά την πρώτη εστία στην Πάρνηθα».

Μόνο που “τα μέτρα προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, όπως το σκάψιμο πυρκαγιών και ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, είναι ανεπαρκή” όπως θα γράψουν οι New York Times. “Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τον κίνδυνο”.

Όταν μια κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της -που σημαίνει πως δεν θα αλλάξει πολιτική, αφού τα κατάφερε πάλι, δεν είναι μόνο ανίκανη, αλλά και επικίνδυνη.

Σημ: Όχι δεν πήγε ο Μητσοτάκης στις φωτιές. Η φωτό είναι από το Μάτι.