Ο Καραμανλής θέλει, ο Σαμαράς μπορεί;

Του Κώστα Πρώιμου

“Εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κοινή φόρμουλα”, με αυτή τη φράση  έμπιστοι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αποδίδουν την πραγματική διάσταση  στις σχέσεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών και ισχυρών ανδρών της Νέας Δημοκρατίας. Καραμανλής ο νεότερος και Σαμαράς αυτή την περίοδο απασχολούν και δικαίως την πολιτική ειδησεογραφία  με αιτία και αφορμή τις βαρύνουσας σημασίας τοποθετήσεις τους, απευθυνόμενοι σε πολλούς αποδέκτες μεν αλλά θέτοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Μαξίμου.

Εξάλλου οι εν τω Μέγαρο διαχειρίζονται με αυταρχικό τρόπο ως επί το πλείστον την διακυβέρνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Οι ίδιοι Σαμαρικοί κύκλοι, διαρρέουν ότι  υπό τις παρούσες συνθήκες ο Μεσσήνιος πολιτικός επιλέγει την μεθοδολογία της σκιώδους κυβέρνησης εντός εκτός και επί τα αυτά, προτιμάει δε, να ποδηγετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά να “τα βρει” με τον Κώστα Καραμανλή κάτι που αυτομάτως όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά θα σηματοδοτήσει το… “πακετάρισμα” για τους ενοίκους της Ηρώδου Αττικού.

Ωστόσο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με εν δυνάμει “κουμπάρους” αμφοτέρων εντείνονται, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο, έστω μια προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στα δύο κορυφαία στελέχη της γαλάζιας παράταξης. Διότι άπαντες συμφωνούν πως  το ανωτέρω πολιτικό ενδεχόμενο θα “τελείωνε” αίφνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι παροικούντες  την Ιερουσαλήμ όμως, ως γνώστες της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του Αντώνη Σαμαρά δίνουν ελάχιστες πιθανότητες σε μια ουσιαστική σύγκληση των δύο μερών καθότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί  κοινή δράση με τον Καραμανλή, αφού επιθυμεί να διατηρεί νωπές στο μυαλό του τις μνήμες του… παρελθόντος.