Ο κος Μανιτάκης και το «ύψιστο αγαθό»

Του Τάκη Ψαρίδη

Το ακούσαμε και αυτό και μάλιστα στα σοβαρά ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πούτιν δεν γουστάρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας(!)..

Άρα, γι’ αυτό ο κος Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον κο Ανδρουλάκη, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διότι ήξερε για την εισβολή και υπήρχε σοβαρότατο θέμα εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας..(!)

Και ενώ κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος νους προσπαθεί να γελάσει για να μην σπάσει την τηλεόραση του, υπάρχει σοβαρός συνταγματολόγος (ευτυχώς ένας μόνο) ο γνωστός κος Μανιτάκης, που προκειμένου να υποστηρίξει την γραμμή Μαξίμου περί «σταθερότητας», υπερθεματίζει ότι η «σταθερότητα» είναι ύψιστο συνταγματικό αγαθό..

Μόνο που το «αγαθό» αυτό παραπέμπει ευθέως στο διαβόητο κοινωνικό συμβόλαιο του Τόμας Χόμπς μερικούς αιώνες πίσω.  Ότι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως εγωιστές και αν τους αφήσεις ανεξέλεγκτους  θα συμπεριφέρονται σαν «λύκοι» «όλοι εναντίων όλων». Γι’ αυτό και εκχωρούν ένα μεγάλο μέρος των ελευθεριών και δικαιωμάτων τους στο κράτος-«Λεβιάθαν», με αντάλλαγμα την διασφάλιση του ύψιστου αγαθού της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας.

Εν ολίγοις δηλαδή ο κος Μανιτάκης μας λέει πως δεν πειράζει αν μας παρακολουθεί ένας σύγχρονος «επιτελικός» «Λεβιάθαν», δεν πειράζει αν η κοινωνία έχει γονατίσει από την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, εμείς πρέπει να παραχωρούμε δικαιώματα και ελευθερίες μας στο καθεστώς Μητσοτάκη, διότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία μας και αντίσταση σε αυτό θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της «ασφάλειας» και «σταθερότητας».

Να λοιπόν που ζήσαμε για να βιώσουμε και αυτό. Η φαιδρότητα να υποκαθιστά το επιχείρημα και την λογική και να γίνεται θεωρία στο στόμα ενός σπουδαίου συνταγματολόγου, που από πρώην αριστερός μεταλλάχθηκε σε ακροκεντρώο και πλέον θεωρεί τον κο Μητσοτάκη ως την προσωποποίηση του «ύψιστου αγαθού»..