Ο Κυριάκος κατά …Μνημονίων και “νταβατζήδων”. Συμβαίνει κάτι;

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Η τελευταία κοινοβουλευτική αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για μέτρα  της αξιολόγησης έδειχνε από την αρχή ότι θα ήταν ανιαρή, κακόγουστη και ανούσια.   Ειδικά ο Πρωθυπουργός ήταν σαν να έκανε αγγαρεία.

Ωστόσο σ’ αυτή τη συζήτηση υπηρξε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: η εμφάνιση ενός άλλου Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι ως προς το ύφος της δημόσιας παρουσίας του- αυτό παρέμεινε αδέξιο και  ρηχό.

Αλλά η ομιλία του είχε  αντιφάσεις και ακατανόητες   διατυπώσεις , όπως “δεν μας  δεσμεύουν μέτρα μετά το 2018” – κατά την απόδοση του “Βήματος” στη σχετική αναφορά.  Δηλαδή …σκίζει Μνημόνια, αλλά Σαμαρά και τα διαγράφει αλα Τσίπρα. Υπερβολή; Καθόλου.

Πρώτα  είπε  “το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου”. Μετά  όμως  έκρινε ότι η κυβέρνηση είναι περίπου παράνομη και δεν μπορεί να νομοθετήσει  γι’ αυτό το θέμα: “Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση για αυτά τα οποία πάτε να ψηφίσετε σήμερα” .

Ωστόσο  κάλεσε την κυβέρνηση  να ψηφίσει -αυτό που δεν μπορεί να ψηφίσει  -και αμέσως μετά να… παραιτηθεί!  Για να γίνουν εκλογές με το “4ο Μνημόνιο” ψηφισμένο νόμου του κράτους. “Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε και δώσετε εκ νέου το λόγο στον κυρίαρχο λαό” .

Και μετά;  Απλούστατα, αν  γίνει  Πρωθυπουργός  δεν θα το αναγνωρίσει το  “4ο Μνημόνιο”; ” Συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, είναι άκυρες για εμάς”.  Βγάζει κανείς νόημα;

Μήπως το άλλο;  Που κάλεσε την κυβέρνηση να τινάξει, εδώ και τώρα, στον αέρα  και το  Τρίτο Μνημόνιο; “Σας έχω μια πρόταση. Μην πάρετε τα μέτρα και πάρτε μόνο τα 2 δισ. αντίμετρα, τώρα”- αυτά που έλεγε  προηγουμένως  ότι… δεν υπάρχουν.

“Ψηφίστε σήμερα μαζί μας την τροπολογία που καταθέσαμε για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Την μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%”.  Βάλε το χέρι σου, μεγαλοδύναμε.

Πολλοί αρχίσαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον πρόεδρο της  ΝΔ.  Μια εξήγηση ήταν ότι  η ομιλία του ήταν κολλάζ από διαφορετικά κείμενα– ο Τσίπρας το πρόσεξε αυτό. Άλλοι όμως διατηρούν τις υποψίες τους. Κάτι δεν κολλάει- πέρα από το κολλάζ.

Τους εντυπωσίασε για παράδειγμα ότι ο Κυριάκος έδειξε να υιοθετεί τη δημόσια αποδοκιμασία των πολιτικών από πολίτες-άλλως πως το κράξιμο- λέγοντας: “Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου, να δούμε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε πέρα από τις κλούβες”.

Κάποια στιγμή είπε ότι “κι εμείς ψηφίσαμε Μνημόνια, αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό”, ενώ είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν ψήφισε το πρώτο.  Βρήκε ότι  η  κυβερνση  “μετατρέπει  την Ελλάδα σε “αποικία λιτότητας”  και ότι  εξ αιτίας της “χάσαμε 26 δισ. εθνικού πλούτου” – χωρίς να καταλαβαίνει κανείς από που προκύπτει –εκτός αν το μπέρδεψε με το 25% του ΑΕΠ που χάθηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Με τη φορά που είχε κατήγγειλε τους δανειστές για …”ιερή συμμαχία” με τον Τσίπρα, στον οποίο έκανε και κριτική από αριστερά :”Από τη στιγμή που ένας αριστερός κ Τσίπρα, μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια, προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστόν τα προνόμια της εξουσίας” -κοπιάροντας ….Μίκη Θεοδωράκη.

Επανέλαβε ότι θα λύσει το πρόβλημα …με “άλλο μείγμα  πολιτικής”,στο οποίο εντάσσει “λιγότερους φόρους”, “μείωση των δαπανών του Κράτους”, “μεγάλες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση”, “συμμάζεμα του Κράτους” και ” επενδύσεις” κατά το σχέδιο του  το οποίο όμως δεν λέει τώρα αλλά  “όταν έρθει η ώρα, θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού”.

Κράτησε τα καλύτερο για το τέλος. Πρώτα  είπε στον Τσίπρα  “κάποιοι «νταβατζήδες» οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας” και όταν όλοι αρχίσαν να τσιμπιούνται το έκανε χειρότερο. ” Βλέπετε, μερικές απλές κουβέντες έχουν διαχρονική ισχύ και αξία”  πέταξε υπαινισσόμενος τη φράση του Κ. Καραμανλή.

Εκεί αρχίσαν και οι δικοί του να ψάχνονται “είναι με τον Τσίπρα οι  νταβατζήδες που κατήγγειλε ο Καραμανλής;” Ποιος να τους απαντήσει;  Άλλωστε  ο πρόεδρος της ΝΔ  τους έδωσε  και τη χαριστική Βουλή  απευθυνόμενος από το βήμα στον Τσίπρα “συγκρινόμενος κανείς μαζί σας είναι αν να κλέβει εκκλησία”.  Τα είχαν χύμα στη ΝΔ, τους ήρθαν και τσουβαλάτα.