Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκή καραντίνα

Του Γ. Λακόπουλου

Αν η κυβέρνηση δεν είχε βάλει τα χεράκια της για να βγάλει τα ματάκια της, το πολιτικό θέμα των ημερών θα ήταν η νέα αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανισθεί ως υπολογίσιμος Ευρωπαίος πολιτικός, με την κοινοτική Ευρώπη στο πλευρό του. Αντί γι’ αυτό πάλι πάτησε τα κορδόνια του και επιβεβαιώθηκε ότι τα κοινοτικά όργανα τον έχουν σε καραντίνα.

Όσοι σκηνοθετούν τη δημόσια παρουσία του είχαν επενδύσει σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ευκαιρία της μετάβασης του στις Βρυξέλλες για τη σύναξη  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Θα τη χρησιμοποιούσαν ως φόντο για να αναδείξουν τις …καταγγελίες ότι  ο Τσίπρας απειλεί να τους βάλει στη φυλακή -προτάσσοντας τις μπούρδες που έλεγε ο Πολάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: ότι είναι αυταρχικός και αντιευρωπαίος σαν τον.. Ορμπάν.

Δεν είναι πλάκα: το διακινεί και η Φώφη αυτό -και ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει την Κομισιόν με το μέρος του στα φοβερά και τρομερά που σχεδιάζει, έτσι όπως έσπευσε άλλωστε να τα απαριθμήσει στο στο πρακτορείο Bloomberg, εν όψει της συνάντησης.

Μια από τα ίδια. Για την “εμπιστοσύνη που θα  κατακτήσει”, τους φόρους που “θα μειώσει” την “προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης”. Κάτι κουφά για “να τελειώνει οριστικά η αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει” μαζί με τις ξεκάρφωτες υποσχέσεις ότι “θα δώσει σε ένα μήνα στους Καναδούς την άδεια για της Σκουριές” και θα “ξεκινήσει το Ελληνικό  το  2019”, όταν είναι πιθανό αυτά να γίνουν εντός του 2018! Με κατακλείδα το περίεργο ότι “θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο”. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Στο Μπερλεμόντ όμως δεν τρώνε κουτόχορτο, ούτε ο Γιούνκερ προσφέρεται για φόντο άσκησης μικροπολιτικής από φιλόδοξους πολιτικούς των χωρών μελών. Και επειδή παρακολουθούν τι λέει ο καθένας, είδαν το τυρί, αλλά είδαν και την παγίδα. Άλλωστε οι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν είναι κάτι παιδιά που θέλουν στη καθισιά τους εκατό σαν τον Θεοδωρικάκο και τη Σπυράκη. Έτσι άκουσαν με χαρά τον Γιούνκερ να διαμηνύει στον Μητσοτάκη “δεν έχω χρόνο μάτια μου”, που τραγουδάει και η Λεονάρδου.

Η πρώτη αντίδραση κάποιων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ πλησίαζε την αθλιότητα: άρχισαν να διαδίδουν ότι η συνάντηση ακυρώθηκε γιατί “ο Γιούνκερ είναι ασθενής”- μέχρι να καταλάβουν σε ποιους συνειρμούς οδηγούν και να το μαζέψουν. Οι άνθρωποι του Λουξεμβούργιου πολιτικού τόπιασαν στον αέρα και ως συνεργάτιδα του Μαργαρίτη Σχοινά η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι “το πρόγραμμα του προέδρου είναι βεβαρυμένο” .

Πράγμα που σημαίνει ότι το ραντεβού δεν ήταν καν επιβεβαιωμένο- παρότι από το Μητσοτακέικο είχαν ανακοινώσει ότι η συνάντηση θα γίνει στις 4 μ.μ. την Τετάρτη. Ο Γιούνκερ στις 4.30 είχε συνάντηση με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Μέι και ακολούθως μετείχε στις περίπλοκες  και κρίσιμες διεργασίες στο Brexit. Πιο απλά: Ποιος Μητσοτάκης; Είχε σοβαρότερες δουλειές να κάνει.

Οι ενημερωμένοι στις Βρυξέλλες λένε ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκλεισε τυχαία την πόρτα του. Ξεφυσάει κάθε φορά που ακούει για τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς του έχει πολλά μαζεμένα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι ο λαϊκισμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η στάση  στο Μακεδονικό -για το οποίο κατέβηκε επί τούτοις στην Αθήνα  προκειμένου να εξηγήσει στον Μητσοτάκη το κοινοτικό ενδιαφέρον για λύση.

Είναι οι επιθέσεις στα κοινοτικά όργανα για “ανοχή προς  τον Τσίπρα”. Η μετακίνηση προς τα δεξιά με την επικυριαρχία της ρητορικής  Σαμαρά, Γεωργιάδη- και τον παραγκωνισμό του Κ.  Χατζηδάκη τον οποίο γνωρίζουν στις Βρυξέλλες. Η όσμωση με τον Αυστριακό Καγκελάριο Κουρτς και τελευταία οι χαρούλες της ΝΔ για την υποψηφιότητα Βέμπερ. Ο Γιούνκερ τον θεωρεί ακραίο δεξιό και υποστηρικτή το Ορμπάν -την καταδίκη του οποίου από τον Μητσοτάκη εκλαμβάνει ως υποκριτική.

Δεν χρειάζονται άλλα για να γίνει φανερό ότι ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πρόσωπο για το οποίο δε πετάνε τη σκούφια τους να μιλήσουν μαζί του στο κοινοτικό κέντρο. Ειδικά ο -κατά τα λοιπά ομοϊδεάτης του στο ΕΛΚ- Γιούνκερ και πολύ περισσότερο η Άνγκελα Μέρκελ τον βλέπουν με μεγαλύτερη καχυποψία από ό,τι έβλεπαν τον Σαμαρά.

Αν είναι δικό του λάθος ή φταίνε οι άσχετοι που τον περιβάλλουν ως …ειδήμονες στα ευρωπαϊκά, είναι το λιγότερο που τους απασχολεί. Όπως δεν τους απασχολεί, παρότι το σχολιάζουν, η πολυλογία Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης της χώρας του όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Δεν εκτιμούν πάντως όσα τους λέει για τον  Έλληνα πρωθυπουργό σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

ΥΓ: Αν αυτό μπορεί να παρηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα απέναντι στους Ευρωσοσιαλιστές. Τη θεωρούν… δική του  και δεν θέλουν να τη βλέπουν ούτε ζωγραφιστή. Τουλάχιστον ο ίδιος με τους Ευρωδεξιούς μπορεί να  επικοινωνεί…