Ο Νίκος Μπίστης γράφει για το ριμέικ του ‘89

Σπάνια το ριμέικ είναι καλύτερο ή τουλάχιστον ισάξιο με την αρχική εκδοχή. Συνήθως είναι χειρότερο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς με την απόπειρα της ΝΔ να δημιουργήσει κλίμα ’89 με τα ίδια ακριβώς μέσα, με υποκλοπές.

Μεγάλη και χωρίς νόημα συζήτηση άνοιξε για τον προσδιορισμό του 89. Βρώμικο η καθαρό; Απόπειρα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ η ευγενής προσπάθεια για την κάθαρση; Μετά 30 χρόνια η απάντηση έχει δοθεί για το δύσκολο – όπως χρόνια τώρα το αποκαλώ- 89. Ήταν απ’ όλα. Μια πολιτικά  αποτυχημένη κίνηση της ηγεσίας της Αριστεράς με ανάμεικτα και κατά περίπτωση διαφορετικά κίνητρα. Το πολιτικό κλίμα ευνοούσε εξυγειαντικές προσπάθειες, τα μέσα όμως και οι συμμαχία της Αριστεράς με την δεξιά  δημιούργησαν στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ την εδραία πεποίθηση ότι ήταν σχέδιο εξόντωσης του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του. Ό, τι και να ήταν απέτυχε παταγωδώς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ένας μετά τον άλλο οι περισσότεροι ηγέτες του τότε Συνασπισμού πήραν αποστάσεις από την παραπομπή Παπανδρέου και ο Λεωνίδας Κύρκος έκανε δημόσια την αυτοκριτική του.

Τι γίνεται  σήμερα στην κακόγουστη  απόπειρα επανάληψης που ήδη δηλητηριάζει την πολιτική ζωή; Ένας «ευυπόληπτος» επιχειρηματίας ηχογραφεί παράνομα συνομιλία του με Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ σε ταβέρνα της Κύπρου και ένας εκδότης λαθρόβιου εντύπου  διατυμπανίζει ότι έχει κασέτες που θα βγάζει κομμάτι κομμάτι κάνοντας – όνομα και πράγμα- παραπολιτική. Και ο μεν Παπάς ενήργησε με αβάσταχτη ελαφρότητα και εκτέθηκε αλλά και ο «ευυπόληπτος» επιχειρηματίας δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις μεθόδους του υποκόσμου τύπου Μαυρίκη. Για να υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την περίπτωσή του, πρώτα κατασκεύασε τον μύθο ότι διώκεται από αντισημιτικό κύκλωμα στην ελληνική δικαιοσύνη. Επειδή δε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε κυβέρνηση και η ΝΔ  αντιπολίτευση για να ενισχύσει την πειστικότητα της καταγγελίας του ενέταξε στους εξωδικαστικούς κύκλους με επιρροή εντός της δικαιοσύνης και τον κ. Βορίδη, λόγω των γνωστών στο παρελθόν αντισημιτικών απόψεων του .Μετά ζήτησε παρέμβαση του Νίκου Παππά στην δικαιοσύνη και όταν δεν ικανοποιήθηκε, ζήτησε  να γίνει τουλάχιστον πρόξενος στο Ισραήλ ώστε να έχει ασυλία. Η συνάντηση, λοιπόν, έγινε με παράκληση της Ισραηλινής κυβέρνησης με πρόσχημα τον αντισημητισμό. Αυτό δεν απαλλάσσει πολιτικής ευθύνης τον Παπά για όσο είπε παρότι ουδείς – ούτε ο επιχειρηματίας-  υπαινίχθηκε ότι ωφελήθηκε καθοιονδήποτε τρόπο από την σχέση του με τον επιχειρηματία.

Γιατί τώρα μετά τέσσερα έτη η ΝΔ – γιατί αυτή κινεί τα νήματα- δίνει κασέτες στην δημοσιότητα; Ακόμα και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό δια της σκανδαλολογίας. Η οικονομία βυθίζεται, η ανεργία καλπάζει, ο τουρισμός και η εστίαση πάνε χειρότερα του αναμενομένου, η προανακριτική έκανε μια τρύπα στο νερό και μόνο επιχείρημα για την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έμειναν οι κασέτες.

Το κόμμα που συνέδεσε το όνομα του με την χρεωκοπία της χώρας, την αδιαφάνεια, τις αιμομικτικές  σχέσεις με επιχειρηματίες, εκδότες και υπόκοσμο θέλει να αντιστρέψει την εικόνα , να κάνει το άσπρο μαύρο. Πιστεύει ότι αυτό το κλίμα αποπροσανατολισμού την εξυπηρετεί ώστε να πάει σε εκλογές πριν την πάρει η κάτω βόλτα από την οικονομική δυσπραγία. Επιλέγει, λοιπόν, την πόλωση, την δυσοσμία που οδηγεί στο « όλοι ίδιοι είναι».Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια , θα απαντήσει, δεν έχει άλλο δρόμο και η χώρα θα γίνει κόλαση. Φοβάμαι ότι σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και νησίδες συνεννόησης που είχαν διασωθεί όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα εξαφανιστούν από το τσουνάμι της πόλωσης που πάντα φέρνει στην επιφάνεια τις πιο  ακραίες πρακτικές και απόψεις. Ευτυχώς ο Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ το Σάββατο, υποδέχθηκε θετικά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν και τόνισε ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση σαν αυτή που ο ίδιος  υπέστη με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από αυτήν την υπόθεση και όλα τα παρεμπίπτοντα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βγάλει δυο συμπεράσματα για το μέλλον. Ότι η παρά φύσιν  συνεργασία με τον Καμμένο είχε  κόστος και ότι είναι αναγκαίο να έχει πάντα μαζί του ένα αριστερό αντιβιοτικό για φαινόμενα ερασιτεχνισμού και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας. Για την ΝΔ προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι παρά τα φληναφήματα και τις πομφόλυγες περί επιτελικού κράτους και σύγχρονων πρακτικών είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στις πρακτικές της παλιάς « καλής» δεξιάς.

ΑΠΟ ΤΟ THE CALLER