Ο πρεσβευτής Φ. Φερνάντες για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Το μήνυμα ότι «αυτή την Κυριακή ο λαός της Βενεζουέλας θα εκλέξει τον Πρόεδρό του και θα εκλέξει έναν ηγέτη μιας αντιπολίτευσης που πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού» στέλνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βενεζoλανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντες λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, ιεράρχησε ως την κυριότερη τον διάλογο και τη συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. «Όλοι οι Βενεζολάνοι έχουμε πολιτική συνείδηση, πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να μη χρησιμοποιούμε ποτέ βία ενάντια σε όσους σκέφτονται διαφορετικά. Αυτό θα είναι εφικτό εφόσον γίνουν αποδεκτές οι νομιμότητες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης που εκπληρώνει έναν δημοκρατικό ρόλο. Είναι επίσης απαραίτητη η λήξη της εξωτερικής παρέμβασης και της διεθνούς παρενόχλησης της χώρας μας. Όλοι οι Βενεζολάνοι πρέπει να ενωθούμε στην υπεράσπιση της χώρας» αναφέρει ο κ. Φερναντες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη να βρεθεί διέξοδος από την «τρομερή οικονομική κρίση που υφίσταται η Βενεζουέλα» και να επωφεληθεί από τις μεγάλες δυνατότητές της. «Αυτό προϋποθέτει επίσης τη λήξη των οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβαλλόμενες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες παρεμποδίζουν την ανάπτυξή μας και επηρεάζουν σοβαρά τον λαό μας», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Φερνάντες χαρακτηρίζει αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη την κατηγορία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει ότι «οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ ανταποκρίνονται στα πολιτικά κίνητρα ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ακολουθούν τη γραμμή συντηρητικών τομέων των Ηνωμένων Πολιτειών και στηρίζουν τα κόμματα της ακροδεξιάς της Βενεζουέλας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φαρίντ Φερνάντες στον Δ. Μάνωλη και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πώς έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα λίγες ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές;

Πριν από 20 χρόνια, ο Πρόεδρος Τσάβες ξεκίνησε στη Βενεζουέλα μια φιλόδοξη διαδικασία αλλαγής και μετασχηματισμού της χώρας, η λεγόμενη Μπολιβαριανή Επανάσταση, στόχοι της οποίας είναι η οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης χώρας, λιγότερο άνισης, με κοινωνική δικαιοσύνη και υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας μέσα σε μια ενωμένη Λατινική Αμερική. Πέρυσι, παρά την έντονη οικονομική κρίση και μετά από τα επεισόδια βίας που προκλήθηκαν από εξτρεμιστικούς πολιτικούς τομείς, οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συνέχιση της επανάστασης πέτυχαν τη νίκη στις τρεις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν. Ο Τσαβισμός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, την πλειοψηφία της κοινωνίας της Βενεζουέλας. Ο Πρόεδρος Μαδούρο είναι ο υποψήφιος που αντιπροσωπεύει τη συνέχιση μιας πολιτικής διαδικασίας που παρά τις δυσκολίες έφερε την αξιοπρέπεια και την κοινωνική πρόοδο στους Βενεζολάνους, ειδικά σε εκείνους που είχαν στιγματιστεί λόγω της φτώχειας ή της απόχρωσης του δέρματός τους.

Απέναντι στους προέδρους Τσάβες και Μαδούρο, έχει σχηματιστεί ένας αντιπολιτευόμενος συνασπισμός, η MUD. Είναι ετερογενής, περιέχει στοιχεία της άκρας δεξιάς και υιοθετεί διαφορετικές στρατηγικές προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη εξουσία των ανώτερων τάξεων. Παρόλο που ορισμένοι τομείς αυτής της αντιπολίτευσης θέλησαν να χρησιμοποιήσουν βία, απέτυχαν. Έχουν χάσει την ηγεσία και έχουν διαιρέσει την αντιπολίτευση σε αυτές τις εκλογές. Σήμερα, υπάρχει ένας υποψήφιος που προέρχεται από αυτό το συνασπισμό, αλλά δεν υποστηρίζεται από τα εξτρεμιστικά κόμματά του.

Αυτή την Κυριακή 20 Μαΐου, ο λαός της Βενεζουέλας θα εκλέξει τον Πρόεδρό του και θα εκλέξει έναν ηγέτη μιας αντιπολίτευσης που πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τη χώρα και ποιες είναι οι προσδοκίες των πολιτών;

Η κύρια πρόκληση της χώρας είναι να επιτύχει το διάλογο και τη συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Όλοι οι Βενεζολάνοι έχουμε πολιτική συνείδηση, πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να μη χρησιμοποιούμε ποτέ βία ενάντια σε όσους σκέφτονται διαφορετικά. Αυτό θα είναι εφικτό εφόσον γίνουν αποδεκτές οι νομιμότητες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης που εκπληρώνει έναν δημοκρατικό ρόλο. Είναι επίσης απαραίτητη η λήξη της εξωτερικής παρέμβασης και της διεθνούς παρενόχλησης της χώρας μας. Όλοι οι Βενεζολάνοι πρέπει να ενωθούμε στην υπεράσπιση της χώρας.

Η Βενεζουέλα υφίσταται μια τρομερή οικονομική κρίση. Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο από αυτήν και να επωφεληθούμε από τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας. Αυτό προϋποθέτει επίσης τη λήξη των οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβαλλόμενες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες παρεμποδίζουν την ανάπτυξή μας και επηρεάζουν σοβαρά τον λαό μας.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση ενός αποτελεσματικού κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς, της ανασφάλειας, τη συνέχεια της πρόσβασης σε κοινωνικά προγράμματα και τα κοινωνικά οφέλη που έχουν οικοδομηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, τα τρόφιμα. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, συνιστούν τη σημαία που ενώνει εμάς τους Βενεζολάνους που επιθυμούμε την ειρήνη και τη δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η ΕΕ επέβαλε στα τέλη της περυσινής χρονιάς κυρώσεις στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας τον Μαδούρο για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τι απαντάτε;

Η κατηγορία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εντελώς αυθαίρετη και δεν τεκμηριώνεται. Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλει κυρώσεις με πρόσχημα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ούτε στην περίπτωση της Βενεζουέλας ούτε στην περίπτωση πολλών χωρών που δε σέβονται αυτά τα δικαιώματα αλλά που όμως δεν υφίστανται κυρώσεις. Οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ανταποκρίνονται στα πολιτικά κίνητρα ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ακολουθούν τη γραμμή συντηρητικών τομέων των Ηνωμένων Πολιτειών και στηρίζουν τα κόμματα της ακροδεξιάς της Βενεζουέλας.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την τελευταία Παγκόσμια Περιοδική Εξέταση της Βενεζουέλας, πέρυσι, κατέδειξε τη βαθιά προσκόλληση της Βενεζουέλας στην υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία υπήρξαν προτεραιότητα από την πρώτη εκλογή του Προέδρου Τσάβες. Έκτοτε, όλες οι κυβερνήσεις έθεταν πάντα ως εθνική προτεραιότητα τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταγραφή τους στο Σύνταγμα, την προώθησή τους μέσω της νομοθεσίας και διεξήγαγαν μια καθημερινή μάχη για να καταστήσουν τη Βενεζουέλα μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη χώρα, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών.

Η Βενεζουέλα έχει κατακτήσει πολλαπλές παγκόσμιες αναγνωρίσεις, στην UNESCO, στον FAO, στην UNICEF, για τον αγώνα της στην υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρώτης και δεύτερης γενιάς: τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Και όσον αφορά αποκλειστικά τα πολιτικά δικαιώματα, στη Βενεζουέλα πέρυσι διεξήχθησαν τρεις εθνικές εκλογές, δηλαδή περισσότερες από οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει την αξίωση να μας δίνει μαθήματα.

Παρά ταύτα, η Βενεζουέλα υφίσταται διεθνή παρενόχληση, πολιτικές πιέσεις, οικονομικές κυρώσεις, που στηρίζονται σε μη ρεαλιστικά γεγονότα και στη διάδοση μιας διαστρεβλωμένης εικόνας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή η παρέμβαση, πέραν του ότι είναι παράνομη, αποτελεί εμπόδιο για εμάς προκειμένου να μπορέσουμε να επιλύσουμε μεταξύ μας ελεύθερα και δημοκρατικά τα προβλήματα της Βενεζουέλας.