Πάμε για κάλπες ή κάηκε το σενάριο;

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Καθώς η κοινωνική  δυσπιστία κατά Μητσοτάκη  θεριεύει, εκείνος ξαναβρίσκει καταφύγιο στον επικοινωνιακό του μύθο, αυτή τη φορά ως ο πρωθυπουργός που συνάντησε τους… Ντάλτον

«Τι έγινε ρε παιδιά; Πέφτει ο Μητσοτάκης;». Αυτό ήταν το ερώτημα που υπερίσχυσε στην πολιτική επικράτεια των social media την εβδομάδα που πέρασε. Το έναυσμα για την πρωθυπουργική… πτώση έδωσαν οι στεντόρειες αποδοκιμασίες (“Ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα”) από τα συγκεντρωμένα πλήθη που “ακουμπούσαν” στο φέρετρο του Μίκη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του στη Μητρόπολη Αθηνών. 

Είναι εκπληκτικό ότι το… δυσάρεστο αυτό για τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού γεγονός κατάφερε να διεμβολίσει  τα υψωμένα, σε τέτοιες περιστάσεις, μιντιακά τείχη προστασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και να περάσει σ’ ένα δυό αντιπολιτευτικά ΜΜΕ. Κι από εκεί στις λαϊκές μάζες των… social. Μαζί μ’ εκείνη την φωτογραφία που τον δείχνει να μπαίνει εκνευρισμένος στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και να εγκαταλείπει τη Μητρόπολη.

Για να ακολουθήσει χαμός στο Facebook και στο Twitter. Και όχι μόνο: αρκετά ειδησεογραφικά σάιτ απ’ αυτά που ο λαός χαρακτηρίζει «πετσωμένα» αντέδρασαν, ως όφειλαν, με κείμενα ιδρωμένα από αγωνία για το πρωθυπουργικό υπαρξιακό ζήτημα. Που, όπως γνωρίζουμε, ταυτίζεται με το δικό τους, το προσωπικό τους… υπαρξιακό. Το παρόν και το μέλλον τους στην ιντερνετική αγορά.

Άλλα, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα περισσότερα, πανηγύριζαν ή σάρκαζαν χαιρέκακα την επερχόμενη αποδρομή του «γόνου». Προσφέροντας ερείσματα, ακόμα και σε επώνυμους και ευφυείς πολιτικούς παρατηρητές, να διατυπώνουν την άποψη ότι  «αυτή που θα ρίξει τον Κυριάκο  είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία». Και δίνοντας την αίσθηση ότι η χρήση του Μητσοτάκη (από την οικονομική ελίτ που ως τώρα τον στήριζε) έχει τελειώσει…

*******

Μέχρι που ήρθε η έντυπη ναυαρχίδα της κυβερνητικής μιντιοκρατίας να θολώσει τη μεγάλη εικόνα. Να μετριάσει το… κακό με (τι άλλο;) μια.. «ρεπορταζοανάλυση», κινούμενη μεταξύ σφύρας και άκμονος. Του τύπου «μισή αλήθεια – μισό ψέμα», όπως λέγαμε εμείς οι παλαιότεροι της δημοσιογραφικής πιάτσας, τις συγκεκριμένες αρθρογραφικές ακροβασίες: 

Απ’ τη μια,  «Όσο περιθωριακές και ακραίες (sic) κι αν ήταν οι φωνές έξω από τη Μητρόπολη, έδειξαν στον κ. Μητσοτάκη ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον ατυχή ανασχηματισμό του Αυγούστου το όποιο προστατευτικό τείχος ανοχής διατηρούνταν για την κυβέρνησή του δεν υφίσταται πλέον”…. Και, «Κακά τα ψέματα, διάχυτο είναι πια το κλίμα δυσπιστίας που θεριεύει την ατμόσφαιρα αμφισβήτησης στην κοινωνία…».  

Κι απ’ την άλλη«Όπως και να έχει, το 2022 ξεκινά με μια προίκα περίπου 8 δισ. ευρώ επενδυτικών πόρων που επιτρέπει σχετική άνεση στον κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το καλό αποτέλεσμα του 2021, του επιτρέπει (…) να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις του καταστροφικού Αυγούστου…», που πάει να πει, «λεφτά υπάρχουν». Το είπε άλλωστε ο αντ’ αυτού Άδωνης Γεωργιάδης τις επόμενες μέρες.

*******

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει μια κυβέρνηση ετοιμοθάνατη και έναν πρωθυπουργό τρελαμένο, που αρνείται να πεθάνει. Αλλά ποιοι και πόσοι βλέπουν, διαθέτουν τα «εργαλεία» να διακρίνουν, την μεγάλη εικόνα – την πραγματικότητα – αφαιρώντας τα τηλεοπτικά φίλτρα, αναγνωρίζοντας τα μιντιακά ψεύδη, αψηφώντας τον επικοινωνιακό μύθο;

«Ο Μητσοτάκης έζησε τον όμορφο μύθο του, τώρα οι πολίτες ζουν την άσχημη αλήθεια του», απεφάνθη προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης, εκτιμώντας ότι «Ο Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη ραγδαία φθορά του»

Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αν ο Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι, αλλά η εκτίμηση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσφύγει στις κάλπες «γιατί δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη ραγδαία φθορά του», είναι σαφές ότι θεμελιώνεται από μια σειρά ενδείξεων που εμπεριέχονται στη μεγάλη εικόνα.

Ωστόσο, τα μιντιακά ψεύδη και τα τηλεοπτικά φίλτρα αλαργεύουν τη φθορά του κ. Μητσοτάκη, την καθυστερούν, τη μετατρέπουν σε slow-motion. Και χωρίς πλέον να την κάνουν αόρατη – με τον καιρό πληθαίνει ο κόσμος που αφυπνίζεται και βλέπει πίσω απ’ τις τηλεοπτικές κουίντες– την σκεπάζουν, την  θολώνουν, την καθιστούν δυσδιάκριτη…

Μαζί με την «άσχημη αλήθεια» για τον «όμορφο μύθο του». Τον οποίο επιχείρησε να ξαναζήσει τις προάλλες, όταν συνάντησε τους αδελφούς Ντάλτον στον Θεσσαλικό κάμπο και φωτογραφήθηκε μαζί τους τη στιγμή που του έλεγαν ότι επί πρωθυπουργίας του είναι όλα κομπλέ και ότι ο Μαρίνος Αντύπας φιλούσε υπέροχα… Ή κάτι τέτοιο, κανείς δεν ξέρει: κάηκε το σενάριο…       

Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής