Παν. Σκουρλέτης: Ο γραμματέας της ήττας δεν μένει πια εδώ

Του Γ. Λακόπουλου

 Το τελευταίο Σαββατοκύριακο ο κύριος Πάνος Σκουρλέτης ήταν μελαγχολικός, λένε όσοι τον είδαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετάπτωση από την κατάσταση εκνευρισμού που είχε προηγηθεί σε άλλες συνεδριάσεις.

 Ο άνθρωπος που αξίωσε μικρόψυχα από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος του να καταδικάσει ένα άρθρο -στο ΑΠ-που του ασκούσε πολιτική κριτική -αντί να απαντήσει ο ίδιος, είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτή τη συνεδρίαση.  Αλλά το αποτέλεσμά της τον έβγαλε στο περιθώριο. 

Όταν έσβησαν τα φώτα της ράμπας όσοι μετείχαν στην κεκλεισμένων των  θυρών διαδικασία, κατάλαβαν ότι «Σκουρλέτης τέλος».

 Όταν προ καιρού τον έχει ρωτήσει η Νικόλ Λειβαδάρη σε μια συνέντευξη αν «θα παραμείνει Γραμματέας μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», το άφησε ανοιχτό, υποδηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει εν νέου το αξίωμα στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Τώρα προκύπτει ότι όνειρο ήταν και πάει. Ο γραμματέας της ήττας δεν μένει πια εδώ.

Το κύκλο του Σκουρλέτη ως πρόσωπο επιρροής στον ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της συνεδρίασης τοποθετήθηκε απέναντι σε όλες τις επιλογές του. Καταδίκασε ευθέως τις απόψεις που έχει διατυπώσει για το κόμμα-στρείδι, που προσπαθούσε να δημιουργήσει.

«Υπερασπίζομαι την πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας σ’ αυτή τη διεργασία εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που διακινούσε τους τελευταίους μήνες ο Σκουρλέτης -και οι “53”.  

Για τον πρόεδρο τη ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει ο κόσμος που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχει, να έχει λόγο».  Τοποθέτηση έτη  ωτός μακριά από τις θεωρίες Σκουρλέτη ότι « η συνάντηση -με αυτόν τον κόσμο-αυτή γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς και στο όνομα της Αριστεράς».

Ενώ ο Σκουρλέτης προπαγάνδιζε  ότι «δεν πρόκειται για μια συνεύρεση δυνάμεων από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά», ο Τσίπρας  ξεκαθάρισε :

«Καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όχι μόνο τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, αλλά ακόμη και τους  προοδευτικούς και «δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου».

Στην συνέχεια την έριξε κατακέφαλα στον οργανωτή του αντι -Τσίπρα  εσωκομματικού μετώπου: 

«Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία ότι πρέπει να θεωρούμε υποτιμητικά  followers» όσους εγγράφονται ηλεκτρονικά στον ΣΥΡΙΖΑ-  καταγγέλλοντας τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει ο Σκουρλέτης».

Φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Μπ. Σάντερς είπε απαξιωτικά γι’ αυτές τις αντιλήψεις: “Ας μη τη βαφτίσουμε και αριστερή τοποθέτηση τη φοβία απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» .

Ο Τσίπρας έδειξε ότι έχει επίγνωση ποιοι οδήγησαν την διεύρυνση σε αποτυχία με τις μεθόδους τους και σημείωσε ότι όσοι εντάσσονται μετά τις εκλογές «δεν μας προσεγγίζουν για να συμβάλουν στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας».

Το έκανε μάλιστα πιο συγκεκριμένο λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους, αλλά σε όλους εμάς τους παλαιότερους». 

Όσο για τις δήθεν επιφυλάξεις που αποπνέουν οι τοποθετήσεις Σκουρλέτη συχνά «μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους» ο Αλέξης Τσίπρας την έριξε στο Δόξα Πατρί:

«Αυτό δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα, αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια».

Συμπέρασμα; Το κόμμα που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας, κατ’ εντολή των ψηφοφόρων της 7ης Ιουλίου είναι ένας πολιτικός φορέας που δεν χωράει τον Πάνο Σκουρλέτη- ούτε καν ως ακόλουθο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΥΓ: Τελευταία διακινείται από κάποιους στην Κουμουνδούρου μια θεωρία του τύπου «εμείς θα έχουμε πάντα το Παρίσι» Εννοούν τον… Βαρουφάκη!.