Σκάνδαλο Novartis: Νέα κακουργηματική δίωξη εναντίον τριών προσώπων

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος ανώτατου στελέχους του υπουργείου Υγείας και δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου το 2008, άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η δικογραφία έχει, ήδη, διαβιβαστεί στον ανακριτή.

Η δίωξη αφορά το φάρμακο με την ονομασία eucreas για ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, το οποίο έλαβε αρχική τιμή πώλησης στην Ελλάδα κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι υπάλληλοι της Novartis, ο επικεφαλής καθώς και μία υπάλληλος του τμήματος Market Access της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τον επίμαχο χρόνο, διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην ψευδή βεβαίωση του στελέχους του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ζημιά του Δημοσίου από την τιμή του φαρμάκου, αυξημένη κατά τουλάχιστον 14 ευρώ, είναι πολύ μεγάλη.

Από δημοσιεύματα και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί, το επίμαχο φάρμακο κυκλοφόρησε με τιμή περίπου 130 ευρώ, τιμή η οποία μετά από αρκετούς μήνες κατέβηκε στα 58 ευρώ. Το φάρμακο στη γαλλική αγορά είχε λάβει τιμή 60 ευρώ.

Το σκεύασμα φέρεται να περιείχε την ουσία άλλου φαρμάκου που ήδη κυκλοφορούσε 50 χρόνια στην αγορά με κόστος 2,30 ευρώ, στην οποία προστέθηκε η ουσία άλλου φαρμάκου της Novartis που ήδη κυκλοφορούσε στην αγορά με τιμή περίπου 11 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ